ElvalHalcor: Τα «συν» και τα «πλην» στα αποτελέσματα τριμήνου

Η υποχώρηση των μεγεθών και ο ρόλος της δραστηριότητας του foil αλουμινίου. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία. Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

ElvalHalcor: Τα «συν» και τα «πλην» στα αποτελέσματα τριμήνου

Σε μια προσπάθεια αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου της ElvalHalcor βρίσκονται οι αναλυτές, καθώς από τη μια πλευρά το προσαρμοσμένο EBITDA κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, από την άλλη πλευρά όμως παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη κερδοφορία. Ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο για τη διεθνή οικονομία, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου υποχώρησε περαιτέρω και παράλληλα άρχισαν ενδεχομένως να φαίνονται τα πρώτα δειλά σήματα πως κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση.

Ειδικότερα, η ElvalHalcor είδε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται από τα 930,5 στα 816,6 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA να υποχωρεί από τα 70,3 στα 48,7 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 12,94 εκατ. έναντι 18 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Η βασική αιτία υποχώρησης των αποτελεσμάτων ήταν η σαφής επιδείνωση των περιθωρίων κέρδους στη δραστηριότητα του foil αλουμινίου. Πρόκειται για μια υποκατηγορία η οποία -σε αντίθεση με τις υπόλοιπες- είχε ξεκινήσει αργότερα να επηρεάζεται από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις και μάλιστα κατά την περίοδο σύγκρισης (α’ τρίμηνο 2023) είχε ισχυροποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν μια σειρά κάποιων θετικών σημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, ο όγκος των πωλήσεων του Ομίλου κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σημείωσε μικρή άνοδο (+1% στο σύνολο, +3,4% στον κλάδο αλουμινίου και -4,1% στα προϊόντα χαλκού).

Δεύτερον, η καθαρή κερδοφορία του πρώτου τριμήνου (12,94 εκατ. ευρώ) ήταν σε λειτουργικό επίπεδο κατά τέσσερα εκατ. ευρώ υψηλότερη, λόγω της λογιστικής απομείωσης, η οποία προήλθε από την πορεία των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές. 

Τρίτον, ο καθαρός δανεισμός συνέχισε να υποχωρεί και διαμορφώθηκε στα 765 εκατ. ευρώ, δηλαδή εμφανίστηκε μειωμένος κατά περίπου 200 εκατ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (στο 3,5) παρά την πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας. Το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου δεν θα είναι μεγάλο και θα κινηθεί κοντά στα περυσινά επίπεδα (ξεχωρίζει η επένδυση στη θυγατρική εταιρεία χαλκού της Βουλγαρίας), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την πορεία των ταμειακών ροών. 

Και τέταρτον, φαίνεται να παρατηρούνται κάποια δειλά, πρώτα δείγματα ανάκαμψης της ζήτησης. «Ίσως υπάρχουν σημάδια σε συγκεκριμένους τομείς, χωρίς όμως να έχουμε δει μέχρι σήμερα κάτι το ξεκάθαρο», δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο Όμιλο, με τους αναλυτές ωστόσο να εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν τελευταία τα μέταλλα και ιδίως ο χαλκός. «Επί του παρόντος, η άνοδος των τιμών δεν μεταφράζεται σε κάτι το σημαντικό στο πραγματικό πεδίο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η πορεία των τιμών είναι συχνά προάγγελος της μελλοντικής κίνησης της ζήτησης, πλην όμως αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εισηγμένης επαναλαμβάνει την αισιοδοξία της για την πορεία του Ομίλου σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, σημειώνοντας στη χθεσινή της ανακοίνωση πως «η ElvalHalcor βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. 

Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, που αύξησαν την παραγωγική δυναμικότητα της ElvalHalcor σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων μέγα-τάσεων της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δίνει στην ElvalHalcor τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v