Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Πειραιώς και Εθνική από Moody's

Σε Ba2 από Ba3 αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς η Moody's. Στο Βa1 η Εθνική Τράπεζα. Βλέπει βελτίωση του πιστωτικού προφίλ και της κερδοφορίας. Τι μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση των δύο τραπεζών.

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Πειραιώς και Εθνική από Moodys

Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε τη Δευτέρα η Moody's. 

Eιδικότερα, η Moody's αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Πειραιώς σε Baa3/P-3 από Ba1/ΝP, διατηρώντας παράλληλα το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης θετικό.  

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2. 

Η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πειραιώς αντανακλά σύμφωνα με τη Moody's τη σημαντική μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023.

Η κίνηση αντικατοπτρίζει επίσης το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας ακόμα παράγοντας πίσω από την αναβάθμιση του BCA της Πειραιώς, υπογραμμίζει η Moody's.

Η διατήρηση του θετικού outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Πειραιώς αντανακλά την εκτίμηση της Moody's ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους 12 με 18 μήνες. 

Η αξιολόγηση της Πειραιώς μπορεί να αναβαθμιστεί εκ νέου αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας και στην ποιότητα των στοιχειών ενεργητικού και παράλληλα διατηρηθεί η ισχυρή κερδοφορία. 

Nέα αναβάθμιση της Eθνικής

Η Moody's αναβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Eθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό.

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1.

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody's, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Moody's επισημαίνει ακόμα ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας στηρίζεται από τη βελτίωση της κερδοφορίας της Eθνικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει την πιο ισχυρή καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν, η Eθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα φθηνά δάνεια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Moody's αναφέρει ότι μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία της τράπεζας.

Στον αντίποδα, ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v