Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: "Υγιές growth story" οι ελληνικές τράπεζες

Στα "top picks" της UBS παραμένουν οι Εθνική, EFG και Πειραιώς, σε έκθεση του οίκου στις 8/4, στην οποία όμως προχωρά σε μείωση της αποτίμησης, αν και χαρακτηρίζει τον κλάδο "υγιές growth story". Οι νέες τιμές-στόχοι.

UBS: Υγιές growth story οι ελληνικές τράπεζες
Στα “top picks” της UBS παραμένουν οι Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, σε έκθεση του οίκου στις 8/4, στην οποία όμως προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων, αν και χαρακτηρίζει τον κλάδο "υγιές growth story".

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τόσο η ελληνική αγορά όσο και εν γένει αυτές της νοτιοανατολικής Ευρώπης παραμένουν ελκυστικές, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να υπερβαίνει το 3,5% και την αύξηση των δανείων στο 18% επί του ελληνικού εδάφους και περισσότερο από 30% στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ο οίκος προχωρά στην υποβάθμιση κατά 6% των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της διεθνούς κρίσης.

Το α΄ τρίμηνο του 2008 χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς θα αποκαλυφθεί κατά πόσον η κερδοφορία των ομίλων παραμένει ανθεκτική.

Ως “top picks” διατηρούνται η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τις νέες προβλέψεις της UBS, ο οίκος τοποθετεί την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 48 ευρώ (από 55 ευρώ πριν), διατηρώντας τη σύσταση «αγοράς». Για την Τράπεζα Πειραιώς η νέα τιμή-στόχος είναι στα 28 ευρώ (από 31 ευρώ), με σύσταση «αγοράς», ενώ για τη Eurobank η νέα τιμή-στόχος βρίσκεται στα 26 ευρώ (από 29 ευρώ) και η σύσταση «αγοράς».

Για την Alpha Bank η νέα τιμή-στόχος τοποθετείται στα 21,9 ευρώ (από 24), με τη σύσταση να παραμένει "neutral", την ίδια που έχει και η Marfin Popular για την οποία η τιμή-στόχος παραμένει αμετάβλητη στα 6 ευρώ.

Μικρή υποβάθμιση για την τιμή-στόχο της ATEbank στα 2,6 ευρώ (από 2,7 ευρώ πριν) και σύσταση «πώλησης».

Ομοιότητες και διαφορές

Για την Εθνική ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει ένα εκ των top picks του λόγω της ρευστότητας στον ισολογισμό της, της ισχυρής παρουσίας της στην κεντρική και νότια Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή αλλά και χάρη στις ισχυρές δυνατότητές της σε ό,τι αφορά την εσωτερική παραγωγή ρευστού.

Ο οίκος αναφέρει ότι αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις του για να ενσωματώσει την πίεση της αγοράς, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση από τις υψηλών αποδόσεων καταθέσεις προς τις προθεσμιακές καταθέσεις - κάτι που αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Για τη Eurobank ο οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις του για να αντανακλούν και τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης σε επίπεδο χονδρικής, που αναμένει ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στα έσοδα από τόκους. Επίσης, εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της τάξης του 15% στις προμήθειες που σχετίζονται με την αγορά και τα έσοδα από συναλλαγές, αντίστοιχα με την επίδραση που κάτι τέτοιο θα έχει στις άλλες ελληνικές τράπεζες. Η συνολική επιρροή στα κέρδη ανά μετοχή θα είναι της τάξης του -9%-8%-8% για τα έτη 2008/2009/2010 αντίστοιχα.

Αναφορικά με την Alpha, ο οίκος τονίζει ότι η συνετή και φιλόδοξη προσέγγιση στις αγορές της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης αρέσει, αλλά ανησυχεί για το ότι οι πρόσφατα αναθεωρημένοι στόχοι της τράπεζας μπορεί να προκαλέσουν αύξηση κεφαλαίου σε περίπτωση που οι αγορές σταθεροποιηθούν. Ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αντίθετος στις αυξήσεις κεφαλαίου  ειδικά για όσους λειτουργούν σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, αλλά επισημαίνει πως κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει την ύπαρξη προσωρινής υπερπροσφοράς τίτλων.

Όπως και στην περίπτωση της Eurobank, η UBS επισημαίνει τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης, ενώ περικόπτει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα από συναλλαγές και προμήθειες. Τα συνολικά κέρδη ανά μετοχή θα επηρεαστούν κατά την εκτίμησή της με -6%-6%-5% για τα έτη 2008, 2009 και 2010 αντίστοιχα.

Η Πειραιώς αναφέρεται ως το top pick της UBS, καθώς διαπραγματεύεται με discount 6% έναντι των ελληνικών ανταγωνιστριών της και του ευρωπαϊκού κλάδου. Η Πειραιώς αναφέρεται ως έχουσα το ισχυρότερο momentum ανάπτυξης με ρυθμό αύξησης δανείων στο 48% το 2007 και ισχυρή παρουσία σε αγορές-κλειδιά. Ισχύουν και εδώ οι ίδιες περικοπές των εκτιμήσεων, όπως και σε Alpha - Eurobank, ενώ η επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή θα είναι της τάξης του -7% για κάθε ένα από τα έτη 2008, 2009 και 2010.

Εξαιρετική χαρακτηρίζει η UBS την πρόσφατη χρηματοοικονομική επίδοση της Marfin Popular, αν και επισημαίνει ότι συνολικά οι στόχοι της για την οργανική ανάπτυξη είναι υπερβολικά φιλόδοξοι. Αντίθετα με τις υπόλοιπες τράπεζες, η UBS δεν προχώρησε σε αναθεώρηση για τα έσοδα από τόκους της Marfin, καθώς πιστεύει πως η ρευστότητα και τα χαμηλά spreads στις προθεσμιακές καταθέσεις προσδίδουν ελαστικότητα. Ωστόσο, και για τη Marfin Popular προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεων για τις προμήθειες και τα έσοδα από συναλλαγές. Οι περικοπές αυτές είναι στο 8%-7%-6% για τα έτη 2008/2009/2010.

Σε ό,τι αφορά την Αγροτική, η UBS αναγνωρίζει την επιτυχία της διοίκησης όσον αφορά στη μεταμόρφωση της ΑΤΕ από ένα ίδρυμα φιλοσοφίας Δημοσίου σε μια αποδοτική και μοντέρνα εμπορική τράπεζα.

Ωστόσο, η Αγροτική ανακοίνωσε αδύναμα αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2007 καταδεικνύοντας την πίεση στα έσοδα από τόκους λόγω της συνεχιζόμενης μετακύλισης από τις καταθέσεις σε προθεσμιακά προϊόντα και της εστίασης της τράπεζας στην ανταγωνιστική αγορά στεγαστικών δανείων. Η UBS αναφέρει ότι η AΤΕ μπορεί να έχει την ευκαιρία να διαθέσει ποσοστό που έχει στον ΟΤΕ (εκτιμώμενο στο 0,8%) σε ικανοποιητική τιμή και να στηρίξει έτσι τα έσοδά της από συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v