Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Μειώνει τιμές για 7 τράπεζες

Μπορεί το διεθνές κλίμα να παραμένει «ζοφερό», ωστόσο τα θεμελιώδη είναι υπέρ των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η οποία προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων για 7 τράπεζες.

Marfin: Μειώνει τιμές για 7 τράπεζες
Μπορεί το διεθνές κλίμα να παραμένει «ζοφερό», ωστόσο τα θεμελιώδη είναι υπέρ των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η οποία σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (22/7), εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, προχωρά σε μείωση τόσο των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη των τραπεζών τις οποίες παρακολουθεί όσο και των τιμών-στόχων.

Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για την Alpha Bank μειώνεται στα 20,1 ευρώ ανά μετοχή από τα 25,2 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να υποβαθμίζεται σε “hold” από “buy”, ενώ για την ΑΤΕ η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 1,9 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να παραμένει “sell”.

Για την Τράπεζα Κύπρου η Marfin μειώνει την τιμή-στόχο στα 9,7 ευρώ από 10 ευρώ, ενώ η σύσταση αλλάζει σε “accumulate” από “hold”.

Η τιμή-στόχος για τη Eurobank μειώνεται στα 20 ευρώ, από 25,2 ευρώ, χωρίς να μεταβάλλεται η σύσταση “buy”, ενώ για το Τ.Τ. η τιμή-στόχος μειώνεται στα 10,5 ευρώ από 13,7 ευρώ, με σύσταση “hold”.

Επίσης, για την Εθνική Τράπεζα η νέα μειωμένη τιμή-στόχος είναι τα 30,9 ευρώ από 36,5 ευρώ, με αμετάβλητη τη σύσταση “hold”, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται η τιμή-στόχος στα 21 ευρώ, από 25,8 ευρώ, και υποβαθμίζεται η σύσταση σε “accumulate” από “buy”.

Σύμφωνα με τη Marfin, οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μικρό premium 5% σε επίπεδο Ρ/Ε έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε αντίθεση με τον ιστορικό μέσο όρο δεκαετίας που διαμορφώνεται στο 15%.

Το μέσο P/BV για το 2008 διαμορφώνεται στο 1,6, περίπου 40% χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου. Παρά τις υποβαθμίσεις, όμως, τα RoE παραμένουν στην περιοχή του 20%, τονίζει η χρηματιστηριακή, ενώ ο “δίκαιος” πολλαπλασιαστής P/BV διαμορφώνεται στο 1,9.

Ως αποτέλεσμα, η Marfin θεωρεί περιορισμένο το ενδεχόμενο υποχώρησης των θεμελιωδών για τις εγχώριες τράπεζες. Τονίζει δε ότι αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να υπεραποδώσουν έναντι των ευρωπαϊκών, ενώ υποστηρίζει ότι το ιστορικό τους premium σε επίπεδο Ρ/Ε εξακολουθεί να δικαιολογείται, με δεδομένα την καλύτερη “ορατότητα” όσον αφορά στην κερδοφορία τους, τα υψηλότερα RoE και το περιορισμένο ρίσκο όσον αφορά στις μετοχικές θέσεις.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα εξαμήνου, η Marfin αναφέρει ότι οι μειωμένες κατά 5% εκτιμήσεις της διαμορφώνονται σε επίπεδο 15% χαμηλότερα των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες και 5% χαμηλότερα του consensus.

-- Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη α΄ εξαμήνου

Παρά το γεγονός ότι η Marfin παραμένει θετική έναντι των εξεταζόμενων τραπεζών, σπεύδει να υπογραμμίσει -με δεδομένο και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον- ότι στα ενοποιημένα κέρδη α΄ εξαμήνου θα καταγραφεί μέση πτώση 13,4% σε ετήσια βάση, με πέντε εκ των επτά τραπεζών να ανακοινώνουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, για την Alpha Bank προβλέπεται πτώση καθαρών κερδών 8,4% στα 416,1 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα ο συνολικός κύκλος εργασιών θα ενισχυθεί σημαντικά, κατά 14,3%, στα 1.205,9 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδος θα καταγραφεί και στα έσοδα από τόκους, που αναμένεται να αγγίξουν τα 897 εκατ. ευρώ, με αύξηση 19,2%.

Αρκετά θετική η εικόνα για την Εθνική Τράπεζα, βάσει των προβλέψεων της χρηματιστηριακής, με πτώση καθαρών κερδών 6,8%, στα 818 εκατ. ευρώ, αλλά άνοδο τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των εσόδων από τόκους κατά 1,5% και 20% στα 2.268,2 και 1.732,2 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Σε θετική τροχιά θα κινηθεί το σύνολο των μεγεθών της EFG Eurobank, με τη Marfin να αναμένει αύξηση καθαρών κερδών 4,2% στα 434,4 εκατ. ευρώ και κύκλου εργασιών 20,1% στα 1.608 εκατ. ευρώ. Ανάλογη η εικόνα και στα έσοδα από τόκους, με την αύξηση να τοποθετείται στο 24,7% στα 1.156 εκατ. ευρώ.

Ανοδική πορεία και για το σύνολο των οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας Πειραιώς, με πρόβλεψη για αύξηση καθαρών κερδών 25,6% στα 277,1 εκατ. ευρώ. Στο 4,5% η ενίσχυση του κύκλου εργασιών, στα 845,8 εκατ. ευρώ, ενώ πλησίον του 34,2% αναμένεται ότι θα ενισχυθούν τα έσοδα από τόκους, στα 552,4 εκατ. ευρώ.

Θετικά, αν και χαμηλότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές, προβλέπεται ότι θα κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή προβλέπει άνοδο καθαρών κερδών 3,4% στα 237,4 εκατ. ευρώ. Ήπια άνοδος κύκλου εργασιών κατά 1% στα 521,9 εκατ. ευρώ, ενώ πλησίον του 5,2% προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν τα έσοδα από τόκους στα 381,3 εκατ. ευρώ.

Σε εντελώς αντίθετη τροχιά προβλέπεται ότι θα κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη τόσο της Αγροτικής Τράπεζας όσο και του Τ.Τ. Πιο συγκεκριμένα για την ΑΤΕ προβλέπεται πτώση καθαρών κερδών 54,9% στα 59,9 εκατ. ευρώ. Ισχυρές οι πιέσεις για τον κύκλο εργασιών με υποχώρηση 22,5% στα 372,3 εκατ. ευρώ, αλλά και στα έσοδα από τόκους, καθώς προβλέπεται υποχώρησή τους 4,1% στα 297,9 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν πλήρως αρνητική η «εικόνα» για το Τ.Τ., καθώς η Marfin προβλέπει ζημίες ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται κατά 48% στα 116,8 εκατ. ευρώ. Μοναδικό «θετικό σημείο» στα μεγέθη του Ταμιευτηρίου η ενίσχυση των εσόδων από τόκους κατά 15,1% στα 166,3 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v