Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες σε Eurobank - Πειραιώς για θετική στροφή

Spreads, Ν. Ευρώπη, κόστη και προβλέψεις είναι τα 4 κρίσιμα σημεία που θα εστιάσουν οι αναλυτές μελετώντας τα εξάμηνα Eurobank και Πειραιώς. Ελπίδες για βελτίωση του κλίματος σε Χ.Α. - τράπεζες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ελπίδες σε Eurobank - Πειραιώς για θετική στροφή
Μπορεί το story των ελληνικών τραπεζών να επιστρέψει με τη μορφή -έστω προσωρινού- θύλακα σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνώς περιβάλλον;

Το επόμενο διήμερο θα δώσει τις πρώτες σαφείς απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό και το αν το Χ.Α. έχει ελπίδες να οριοθετήσει τα πρόσφατα χαμηλά του ως περιοχή ισχυρής στήριξης, επιτυγχάνοντας υπεραπόδοση σε ενδεχόμενη νέα ανοδική αντίδραση των αγορών διεθνώς.

Σήμερα και αύριο η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου. Η διοίκηση της EFG Eurobank έχει ήδη προαναγγείλει ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου θα είναι καλύτερα του α΄ τριμήνου.

Αντίστοιχα, η κίνηση της Πειραιώς να επισπεύσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημιουργεί προσδοκίες για καλά αποτελέσματα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα φετινά κέρδη των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη «προσγειωθεί» και ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στόχων χρήσης έχουν ήδη ενσωματωθεί σε προβλέψεις και κυρίως στις τιμές.

Επομένως, η προσοχή των αναλυτών θα εστιαστεί σε τέσσερα σημεία και οι επιδόσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών σε αυτά θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, και το αν στην τρέχουσα συγκυρία διαθέτουν πράγματι θελκτικές αποτιμήσεις, με βάση τις αναθεωρημένες, επί το ρεαλιστικότερο, εκτιμήσεις κερδοφορίας χρήσης των αναλυτών.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι οι δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες στο β΄ τρίμηνο θα εμφανίσουν αντοχές στα περιθώριά τους, καθώς η πίεση στα περιθώρια καταθέσεων αντισταθμίστηκε από την αύξηση των περιθωρίων χορηγήσεων, κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια. Και αυτό γιατί η ΕFG Eurobank και η Πειραιώς ξεκίνησαν την ενεργητικότερη ανατιμολόγηση δανείων από τα τέλη, ουσιαστικά, του α΄ τριμήνου.

Κλειδί εδώ θα αναδειχτεί το πόσο αύξησαν τις χορηγήσεις τους προς επιχειρήσεις κατά το β΄ τρίμηνο. Οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις αποτελούν αυτήν την περίοδο την αγορά που κυνηγούν περισσότερο οι τράπεζες, λόγω της μεγάλης ζήτησης για αναχρηματοδότηση δανεισμού ή λήψη νέου δανεισμού από τις επιχειρήσεις. 

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ανταγωνισμός στα επιχειρηματικά δάνεια αυξάνεται με τις Εμπορική και MPB να διεκδικούν δυναμικά κομμάτι της πίτας.

Το δεύτερο σημείο είναι τα κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού. Παρά τα κακά μακροοικονομικά στοιχεία (αύξηση πληθωρισμού και επιτοκίων, πιέσεις στα νομίσματα), οι οικονομίες της Νέας Ευρώπης τρέχουν με κεκτημένη ταχύτητα και ως εκ τούτου οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική αύξηση των εργασιών τους στο β΄ τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών από τις δραστηριότητες του εξωτερικού αναμένεται να διασκεδάσουν -τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες- τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις αγορές της Νέας Ευρώπης.

Η διοίκηση της EFG Eurobank επαναλαμβάνει, άλλωστε, σχεδόν μονότονα εδώ και μερικούς μήνες το «έξω πάμε καλά», αφήνοντας σε κάποιες περιπτώσεις να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και θετικές εκπλήξεις.

Το τρίτο σημείο είναι η ικανότητα συγκράτησης στα κόστη. Η EFG Eurobank και η Πειραιώς διαθέτουν περιθώρια συγκράτησης στα κόστη λόγω της επιθετικής ανάπτυξης των εργασιών τους τα προηγούμενα χρόνια. Η Εθνική και η Alpha Bank επέδειξαν συγκράτηση στα κόστη ήδη από το α΄ τρίμηνο, κίνηση που σχολιάστηκε θετικά τότε από τους αναλυτές.

Το τέταρτο σημείο είναι η εξέλιξη των προβλέψεων. Ανεπίσημα οι αναλυτές διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για το αν οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών ως ποσοστό επί των χορηγήσεων πρέπει να συνεχίσουν να υποχωρούν.

Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα (αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, επιβράδυνση της ανάπτυξης) δεν δικαιολογούν, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, την περαιτέρω μείωση των προβλέψεων έως ότου ξεκαθαρίσει το περιβάλλον και διαφανεί ότι έχουν περάσει τα χειρότερα της διεθνούς πιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η Εθνική είχε εκπλήξει ευχάριστα την αγορά και κυρίως τους ξένους όταν κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου χάρη στις ανατιμολογήσεις δανείων πέτυχε να αντισταθμίσει τις απώλειες που είχε στα περιθώρια των καταθέσεων. Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής αποτέλεσαν τον καταλύτη για το τελευταίο σκέλος της ανόδου του Χ.Α. στο bear market rally Απριλίου - Μαΐου, κυρίως όμως διασκέδασαν σημαντικά τις ανησυχίες των ξένων για το κόστος funding και τις δυνατότητες μετακύλισής του.

Η αίσθηση ότι η μεγαλύτερη σε καταθέσεις ελληνική τράπεζα πέτυχε να αντισταθμίσει άμεσα τη μείωση των περιθωρίων καταθέσεων με αύξηση των περιθωρίων χορηγήσεων αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να ξαναμπούν στο μικροσκόπιο μακροχρόνιων ξένων χαρτοφυλακίων οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με στελέχη του asset management, αν επιδείξουν αντίστοιχα αντανακλαστικά στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου η EFG Eurobank και η Πειραιώς, το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω. Μόλις, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα με συστοιχία εκθέσεων οι ξένοι οίκοι συνιστούσαν τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες ως τις φθηνότερες με βάση τις αναπροσαρμοσμένες εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2008-09.

Εφόσον τα αποτελέσματα δικαιολογήσουν την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες διέρχονται την πιστωτική και οικονομική κρίση με μικρές απώλειες, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα ράλι ανακούφισης, μόλις εμφανιστούν διεθνώς συνθήκες έστω σταθεροποίησης, συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v