Π&Κ: Μεταβλητότητα-ψήφος εμπιστοσύνης στα midcaps

Η αύξηση της μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με την απουσία μακροοικονομικών εξελίξεων στην εγχώρια αγορά, δίνει ”ψήφο εμπιστοσύνης” στις αμυντικές αποτιμήσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Π&Κ.

Π&Κ: Μεταβλητότητα-ψήφος εμπιστοσύνης στα midcaps
Στην αύξηση της μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, υπό το πρίσμα των επιπτώσεων του δολαρίου, στα τελευταία στάδια του profit taking που λαμβάνει χώρα στις αγορές των μετοχών, αλλά και στην είσοδο σε περίοδο ανακοινώσεων αναφορικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους, εστιάζει η εβδομαδιαία στρατηγική της Χρηματιστηριακής Π&Κ.

Όπως επισημαίνεται, υπό το πρίσμα της απουσίας μακροοικονομικών εξελίξεων σε εγχώριο επίπεδο, οι αναλυτές της Π&Κ διατηρούν την κατανομή μετοχών αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι εκτιμούν πως οι παρούσες αποτιμήσεις θα παρέχουν υποστήριξη στις μετοχές της overweight λίστας τους.

Παράλληλα, επαναδιατυπώνουν τη βασική τους θέση για προτίμηση σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έναντι της υψηλής, ενώ ταυτόχρονα προτείνουν την αποφυγή ”επιφανειακών” μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης.



Η Π&Κ, αναφορικά με τη διάρθρωση χαρτοφυλακίου, προτείνει διατήρηση του ποσοστού συμμετοχής των μετοχών στα χαρτοφυλάκια στο 75% και ιδανική κατανομή 50% σε μετοχές εξωτερικού και 50% σε μετοχές εσωτερικού.

Η λίστα με τις overweight επιλογές της Π&Κ περιλαμβάνει τις μετοχές των Alpha Bank, EFG Eurobank, Cosmote, Panafon Vodafone, CCHBC, Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, OΠΑΠ, Intralot, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ, Παντεχνική, Τιτάν, Folli Follie, Γερμανός, ΕΧΑΕ και Autohellas.

Τα επενδυτικά σημεία στα οποία εστιάζει το εβδομαδιαίο report της Π&Κ είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά του 81,6% της Romanian Banca Romaneasca, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το τίμημα εξαγοράς. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Π&Κ, η Banca Romaneasca είναι μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα με ένα δίκτυο της τάξεως των 25 καταστημάτων και συνολικού ενεργητικού 140 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Banca Romaneasca σε 40, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής κάνουν λόγο για τη συνάντηση των αναλυτών και επενδυτών με την Coca-Cola HBC. H διοίκηση της Coca-Cola 3Ε επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2003, αναλύοντας παράλληλα και την κατάσταση σε 3 αγορές-κλειδιά (Ιταλία, Πολωνία και Ρωσία) για τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, το εβδομαδιαίο report της χρηματιστηριακής εστιάζει στη μείωση των τιμολογίων του ΟΤΕ προς κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έχει ”δείξει” τις διοικητικές αλλαγές σχετικά με το διορισμό του κ. Σκαρπέλη ως επικεφαλής του πρόσφατα ιδρυθέντος εταιρικού κέντρου. Ο κ. Σκαρπέλης είναι αυτήν την περίοδο ο προϊστάμενος της OTE International, πλήρως θυγατρικής του OTE, με σκοπό τον έλεγχο των διεθνών συμμετοχών του. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τα ιδιαίτερα καθήκοντα και τις ευθύνες μεταξύ των δύο βασικών ρόλων του κ. Σκαρπέλη αναμένονται στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, σε άλλες μη επιβεβαιωμένες αναφορές του Τύπου επισημαίνεται μια πιθανή δράση από τη Standard & Poor’s να τοποθετηθεί η πιστωτική εκτίμηση του OTE σε παρακολούθηση (creditwatch), με υπαρκτή την πιθανότατα να υποβιβαστεί, εφόσον ο ΟΤΕ αποτύχει να οργανώσει ορθολογικά τη δομή χρέους της RomTelecom.

Τέλος, για τη Vodafone Panafon, η γενική συνέλευση των μετόχων αποδέχθηκε το μέρισμα των 0,11€ ανά μετοχή για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2003. Σε άλλα σημεία, ο CEO της Vodafone Panafon εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2003 το 25% του πληθυσμού θα έχει καλυφθεί από τις υπηρεσίες 3G, ενώ είναι πιθανή η εμπορική του λειτουργία στα μέσα του επόμενου έτους.



Επιμέλεια: Γιώργος Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v