Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πώς σχολιάζουν το 9μηνο 10+1 αναλυτές

Στα έσοδα από το trading και στη χαμηλότερη φορολογία αποδίδουν οι αναλυτές  τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη 9μήνου της Πειραιώς. Αιχμές για αύξηση των προβλέψεων. Χαμηλότερες τιμές από UBS, Εθνική - P&K, Proton.

Πειραιώς: Πώς σχολιάζουν το 9μηνο 10+1 αναλυτές
Στα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στη χαμηλότερη φορολογία αποδίδουν οι αναλυτές τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη εννεαμήνου της Πειραιώς. Αιχμές για αύξηση των προβλέψεων. Χαμηλότερες τιμές αλλά και θετικά σχόλια από UBS, Εθνική - P&K, Proton, Εuroxx, αναβάθμιση από Marfin.

Αναλυτικότερα, η Citigroup χαρακτηρίζει τα κέρδη της τράπεζας ανώτερα των εκτιμήσεων και αποδίδει αυτή την εξέλιξη στα ισχυρά έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά και στη χαμηλότερη φορολογία.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 18 ευρώ και τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της τράπεζας, αναφέροντας ότι η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται με discount 25% σε όρους P/BV 2008.

Παρατηρεί επίσης επιδείνωση στην ποιότητα του ενεργητικού, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να αυξάνεται στο 3,45%, από 3,32% το α΄ εξάμηνο του 2008.

Από την πλευρά της, η UBS χαρακτηρίζει ισχυρά τα κέρδη της Πειραιώς, αλλά περικόπτει στα 18 ευρώ από τα 22, την τιμή-στόχο για τη μετοχή της τράπεζας, λόγω αυξημένων πιστωτικών κινδύνων αλλά και των προβλέψεων (provisions). H σύσταση "buy" διατηρείται.

Η UBS τονίζει ότι η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, ενώ τα ναυτιλιακά δάνεια αντιστοιχούν σε μόλις 4% του συνολικού χαρτοφυλακίου της.

Η Dresdner Kleinwort τονίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει φθηνό growth story και διατηρεί την τιμή-στόχο των 19 ευρώ και τη σύσταση "add" Επισημαίνει ότι η πορεία των κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων ήταν ικανοποιητική, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικότερη για τις προοπτικές των προβλέψεων.

Παράλληλα, προβλέπει συρρίκνωση του εγχώριου καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου αλλά και επιβράδυνση στον ρυθμό των χορηγήσεων.

Στα 14,1 ευρώ από 24,1 ευρώ
προηγουμένως περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της πειραιώς η Εθνική - P&K σε ξεχωριστό της report (21/10), αποδίδοντας την επαναξιολόγηση στο γενικότερο περιβάλλον, με το αυξημένο ρίσκο και τη χαμηλότερη ανάπτυξη, που μπορεί να σημάνουν την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Η χρηματιστηριακή αναμένει λιγότερα έσοδα ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Η Εθνική - P&K επισημαίνει πως τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις της, κάτι που αποδίδει καλύτερη του αναμενομένου επίδοση σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους. Σχολιάζοντας την κίνηση της διοίκησης για υιοθέτηση περισσότερο συντηρητικής στάσης σε ό,τι αφορά την επέκταση, τα διατηρίσιμα περιθώρια κέρδους, τη βελτιστοποίησης του κόστους και συνολικά ενός ασφαλέστερου business model, εκτιμά ότι η επιλογή ήταν σωστή δεδομένου του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της πιστωτικής κρίσης.

Συνολικά, διατηρεί τη θετική της στάση έναντι της Πειραιώς λόγω της στρατηγικής τοποθέτησης της τράπεζας στη ΝΑ. Ευρώπη, της ευέλικτης στρατηγικής της, των περιθωρίων της που αποδεικνύονται ελαστικά και της ελκυστικής της αποτίμησης.

Ανώτερη των προβλέψεών της χαρακτηρίζει την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς η HSBC, αποδίδοντας την εξέλιξη σε υψηλότερα κέρδη από συναλλαγές και στη χαμηλότερη φορολογία. Το ισχυρό momentum κερδοφορίας της Πειτραιώς μένει λίγο-πολύ αμετάβλητο, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, δείγμα της ανάπυτυξής της και της σταδιακής ωρίμανσης του δικτύου της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, επισημαίνει η HSBC, τα έσοδα από βασικές τραπεζικές συναλλαγές απογοήτευσαν.

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε "buy" οδηγείται η Marfin Analysis σε ξεχωριστή έκθεση, συνεκτιμώντας την πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής κια τη μη απαιτητική της αποτίμηση αλλά και τις προοπτικές ανόδου.

Διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,8 ευρώ και τονίζει ότι με βάση το διεθνές κλίμα τα αποτελέσματα της Πειραιώς θα πρέπει να θεωρούνται εύρωστα.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει η Proton Bank τα αποτελέσματα της Πειραιώς σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ κάνει λόγο για καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη.

Η χρηματιστηριακή αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη και μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 20 ευρώ, από 27 πριν. Η σύσταση παραμένει "outperform".

Στα έσοδα από συναλλαγές αποδίδει, μεταξύ άλλων, τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσμτα κερδοφορίας η EFG Eurobank Sec., η οποία επισημαίνει ότι τα κέρδη του εννεαμήνου ήταν αυξημένα κατά 23%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, αν συνυπολογιστεί και η πώληση του ποσοστού της Πειραιώς στην Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Υψηλότερα τα εκτιμήσεών της αλλά και των συγκλινουσών εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Alpha Finance τα αποτελέσματα της Πειραιώς λόγω υψηλότερων του αναμενομένου εσόδων από συναλλαγές και λοιπών λειτυοργικών εσόδων, αλλά και εξαιτίας της χαμηλότερης φορολογίας. Στα αρνητικά η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η επαναποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ήταν οριακή στο τρίτο τρίμηνο, η συρρίκνωση των περιθωρίων στις προθεσμιακές καταθέσεις σημαντική, τα έσοδα από προμήθειες πιο αδύναμα απ' ό,τι αναμενόταν και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις υψηλότερες όσων είχαν προβλεφθεί.

Η Euroxx κόβει στα 14,2 ευρώ από 24,2 πριν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "overweight". Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου ανώτερα των εκτιμήσεων.

Η Βeta Χρηματιστηριακή προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου στα 20,5 από 26,2 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση "overweight" δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και της αύξησης στο κόστος κεφαλαίου. Αναφορικά με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, σχολιάζει ότι τα καθαρά κέρδη αλλά και τα καθαρά έσοδα από τόκους ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v