ΜL:"Προβληματίζει" η έκθεση τραπεζών σε ΝΑ Ευρώπη

Σε κίνδυνο εκτιμά η Merrill Lynch ότι βρίσκεται η ανάπτυξη κερδών των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2009 και 2010 λόγω της έκθεσής τους στη ΝΑ. Ευρώπη και των πιέσεων που δέχονται ή θα δεχτούν οι χώρες αυτές.

ΜL:Προβληματίζει η έκθεση τραπεζών σε ΝΑ Ευρώπη
Σε κίνδυνο εκτιμά η Merrill Lynch ότι βρίσκεται η ανάπτυξη για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2009 και 2010 λόγω της έκθεσής τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη και των πιέσεεων που δέχονται ή θα δεχτούν αυτές οι χώρες

Στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, το 20% -  30% των δανείων τους προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ. Ευρώπης. Στις οικονομίες αυτές οι δανειοδοτήσεις έχουν σημαντικά ξεπεράσει τις καταθέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες στις χώρες αυτές έχουν 155% - 185% λόγο δανείων προς καταθέσεις. 

Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση "underperform" τόσο για τη Eurobank όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, με έκθεσή της στις 23/10 για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως βλέπει για τις δύο τράπεζες κίνδυνο πτώσης από την ακριβότερη χρηματοδότηση στη χονδρική, τον χαμηλότερο του αναμενομένου ρυθμό ανάπτυξης του όγκου αλλά και της επιβράδυνσης στις οικονομίες της αναδυόμενης Ευρώπης. Η αντικειμενική τιμή για τη Eurobank είναι 11,4 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς 11,7 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, η Merrill Lynch διατηρεί τη σύσταση "buy" για την Εθνική Τράπεζα, δηλώνει ότι αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή και επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 33,2 ευρώ λόγω της ισχυρής ρευστότητας και της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.
Αναφέρει ωστόσο πως λόγω της υψηλής έκθεσής της στις αναδυόμενες αγορές (κυρίως στην Τουρκία) υπάρχει εμφανής κίνδυνος για την κερδοφορία της.

Η τιμή για την Alpha Bank είναι 14,2 ευρώ και η σύσταση "neutral".
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v