Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναφεύγει το δολάριο από το ΧΑ

Συνεχίστηκαν και χθες οι πωλήσεις Εθνικής και EFG από τα Α/Κ της Capital. Οι Αμερικανοί φεύγουν από ελληνικές μετοχές και από τη ΝΑ. Ευρώπη και το ΧΑ πληρώνει τα απόνερα του οικονομικού τους «πατριωτισμού».

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ξαναφεύγει το δολάριο από το ΧΑ
Συνεχίστηκαν και χθες οι μεγάλες πωλήσεις ελληνικών μετοχών αλλά και ομολόγων από αμερικανικά funds τα οποία αποχωρούν από την Ελλάδα αλλά και από τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές σε έναν ιδιότυπο οικονομικό «πατριωτισμό» που μόλις ξεκίνησε.

Αμοιβαία όπως αυτά των Capital και American Century, ασφαλιστικές εταιρίες και βεβαίως τα hedge funds αποτελούν τους μεγάλους υπερατλαντικούς πωλητές του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η μείωση της έκθεσης στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, η συγκέντρωση στις σκορ αγορές τους, η απουσία εγχώριων αγοραστών στο Χ.Α. που επιβάλλει stop losses. Κυρίως όμως ένας ιδιότυπος οικονομικός «πατριωτισμός».

Οι μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι συγκεντρώνουν τη μάζα της ρευστότητάς τους για να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές και ομόλογα. Και αυτό το κάνουν είτε γιατί πιστεύουν ότι η οποιαδήποτε αντίδραση θα ξεκινήσει από τις υπερπουλημένες αμερικανικές μετοχές είτε απλώς γιατί λειτουργούν πλέον οι λογικές της αυτοσυντήρησης για το κάθε σύστημα και οι ΗΠΑ δείχνουν να επιδιώκουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια στα δικά τους assets.

Ο επαναπατρισμός των αμερικανικών κεφαλαίων προκαλεί και ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και κυρίως έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης (τουρκική λίρα, ρούβλι, ρον κ.ά.). Έτσι ο κύκλος ανατροφοδοτείται και οι επενδυτές υπό τον φόβο της περαιτέρω πίεσης, ιδιαίτερα στα νομίσματα χωρών με υψηλά ελλείμματα, μειώνουν την έκθεσή τους σε μετοχές και ομόλογα και «γυρίζουν» σε δολαριακά assets πιέζοντας και τα νομίσματα των χωρών από τις οποίες φεύγουν.

Κύκλος που αγγίζει άμεσα και έμμεσα και την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων. Άμεσα καθώς οι Αμερικανοί συγκαταλέγονταν μεταξύ των πλέον μακροπρόθεσμων επενδυτών του Χ.Α. και έμμεσα καθώς η αποχώρησή τους από τη Νέα Ευρώπη πλήττει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Χθες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων δέχτηκαν νέα ισχυρή πίεση όπως και οι τραπεζικές μετοχές και τα υπόλοιπα blue chips.

Πρωταγωνιστής των πωλήσεων στο Χ.Α. παρέμειναν τα αμοιβαία κεφάλαια της Capital. Ο αμερικανικός οίκος ήταν και χθες ο βασικός πωλητής στους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της EFG Eurobank μέσω της Citigroup. Η Capital πουλάει ελληνικές μετοχές από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έχει γράψει το Euro2day.

Τη Δευτέρα έκανε διάλειμμα πωλήσεων σε μια προσπάθεια διερεύνησης για να αντικριστεί η εναπομείνασα προσφορά με πακέτα, η οποία απέβη άκαρπη, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να ενταθούν από το μέσο της συνεδρίασης της Τετάρτης. Τα αμοιβαία της Capital στις 31/7 κατείχαν 15 εκατ. μετοχές Εθνικής Τράπεζας. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας υπολογιζόταν ότι κατείχαν πλέον γύρω στα 10 εκατ. μετοχές Εθνικής και λιγότερες μετοχές EFG Eurobank.

Αποχρώσες ενδείξεις short covering

H Citigroup χθες είχε πάνω από 2 εκατ. μετοχές Εθνικής προς πώληση, ενώ μεγάλες πωλήσεις έβγαιναν και από έναν ακόμη broker. Μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε μέσω σειράς πακέτων (1,7 εκατ. μετοχές) που αγοράστηκαν από εγχώρια νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ξένα χαρτοφυλάκια, κίνηση που δεν μείωσε πάντως την προσφορά στο ταμπλό. Από τις παραπάνω προσυμφωνημένες συναλλαγές μόνο 500 χιλ. μετοχές που άλλαξαν χέρια στα 16 ευρώ εικάζεται ότι αφορούσαν σε αλλαγή θεματοφύλακα, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν πραγματικές αγοραπωλησίες.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης και κινήσεις short covering σε τραπεζικούς κύκλους κυρίως από brokers όπως η Morgan Stanley. Κίνηση που αν συνεχιστεί αποτυπώνει και την εκτίμηση κάποιων ότι κάπου εδώ η αγορά θα βρει προσωρινά βυθό.

Οι χρηματιστές εικάζουν ότι με τους όγκους που κάνει η Εθνική το τελευταίο 20ήμερο (65,5 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια από τις 2/10, που αντιστοιχούν στο 13% του μετοχικού κεφαλαίου της) η προσφορά από την Capital και τους υπόλοιπους μεγάλους πωλητές ολοκληρώνεται.

Για μια μετοχή όμως που από τις αρχές του χρόνου έχει γυρίσει σχεδόν μία φορά τον αριθμό των μετοχών της (410 εκατ. μετοχές έχουν αλλάξει χέρια από την αρχή του έτους) μάλλον θα απαιτηθεί χρόνος για να αφομοιώσει τους μεγάλους όγκους και να βρει νέα επίπεδα τιμών.

Στροφή από τράπεζες σε Utilities

Πωλήσεις είχε χθες η Citigroup και στους τίτλους των Τράπεζας Πειραιώς, MPB, Ελλάκτωρ, Lamda, ενώ έβγαλε αγορές στους τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται εμφανής αναδιάρθρωση θέσεων, με τους τίτλους των εταιριών κοινής ωφελείας να βγαίνουν -σχετικά- κερδισμένοι σε σχέση με τις τράπεζες.

Η αμυντική φύση των εργασιών τους ακόμη και σε περιόδους ύφεσης, οι ισχυρές ταμειακές ροές και η παραδοσιακά υψηλή μερισματική απόδοση όπου υπάρχει (ΟΠΑΠ) αποτελούν χαρακτηριστικά που στη συγκυρία τις καθιστούν θελκτικότερες από τους τραπεζικούς τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v