Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη επέτειος η 24η/10 για τη Wall

Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια σημειωνόταν το πρώτο επεισόδιο του φαινομένου που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως ΚΡΑΧ του '29. Τη Μαύρη Πέμπτη 24/10 καταγράφηκε η πρώτη ακραία αρνητική διακύμανση του DJIA.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μαύρη επέτειος η 24η/10 για τη Wall
Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια σημειωνόταν το πρώτο επεισόδιο του φαινομένου που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως ΚΡΑΧ του '29.

Στη συνεδρίαση της… Μαύρης Πέμπτης 24/10/1929 καταγράφηκε η πρώτη ακραία αρνητική διακύμανση του DJIA, που σημείωσε πτώση της τάξης του 12,8%, για να ακολουθήσει μία πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση τις επόμενες 2 - 3 ημέρες, προτού έρθει το ολοκληρωτικό ΚΡΑΧ της… Μαύρης Δευτέρας (28/10), όταν ο δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 13%, η οποία κορυφώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του '29 με τον δείκτη να χάνει άλλο ένα 12% και σηματοδότησε τη μεγάλη κατάρρευση του αμερικανικού χρηματιστηρίου και την απαρχή της Μεγάλης Ύφεσης του'30.

Για την ιστορία, η συνέχεια ήταν παρήγορη για τις ΗΠΑ αλλά και για την ανθρωπότητα, καθώς σηματοδοτήθηκε από τη Νέα Συμφωνία του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, από τη στροφή προς κοινωνικές πολιτικές και από τον εξορθολογισμό των ακραίων ανισοτήτων εκείνης της περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v