Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ML: Κατεβάζει τον πήχη για ελληνικές τράπεζες

Χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Alpha Bank, Εurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς δίνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της (27/10) όπου αποτιμά την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

ML: Κατεβάζει τον πήχη για ελληνικές τράπεζες
Χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Alpha Bank, Εurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς δίνει η Merrill Lynch σε πανευρωπαϊκή έκθεσή της για τον κλάδο (27/10) και τους κινδύνους από την έκθεση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι 10,6 από 14,2 ευρώ, για τη Eurobank 8,3 από 11,4 ευρώ, για την Εθνική 19,2 από 33,2 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς 9,7 από 11,7 ευρώ. Η Merrill Lynch σημειώνει ότι θέτει discount 15% στις τιμές-στόχους σε σχέση με τα οικονομικά της μοντέλα, λόγω έλλειψης ορατότητας για τα κέρδη των τραπεζών.
 
Παράλληλα, προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων για ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική έκθεση στην ευρύτερη περιφέρεια, όπως τις ΟΤP, Deutsche Bank, Erste Bank και SEB.
 
Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι αντιμέτωπες με σοβαρή οικονομική επιβράδυνση. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση 1,65 τρισ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και ο οίκος επιχειρεί εκτίμηση των ενδεχόμενων ζημιών με βάση την εμπειρία από προηγούμενες κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, στο "τεστ αντοχής" που επιχειρεί, η Merrill Lynch υποθέτει ανώτατα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ 7% (σε Τσεχία και Σλοβακία) και 33% (σε Ουκρανία, Ουγγαρία, Εσθονία και Λετονία).

Με βάση τις ανωτέρω υποθέσεις, η επίδραση στο ενεργητικό των δυτικών τραπεζών εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ.  

Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, η Merrill Lynch εκτιμά ότι η συνολική έκθεση στοιχείων ενεργητικού της Εθνικής στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης διαμορφώνεται στα 24,54 δισ. ευρώ (στοιχεία εξαμήνου) με δάνεια ύψους 19 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 12,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch, με βάση το τεστ αντοχής στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, οι επιπλέον σωρευτικές προβλέψεις για επισφάλειες στην περίοδο 2009-11 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 4,1%, με την καθαρή ζημιά να εκτιμάται στα 632 εκατ. ευρώ.

Για την Alpha Bank η M.L. εκτιμά συνολικές χορηγήσεις στα 9,7 δισ. ευρώ, καταθέσεις 5,9 δισ. ευρώ, με σύνολο στοιχείων ενεργητικού στα 12,63 δισ. ευρώ.

Με βάση το τεστ αντοχής, οι επιπλέον σωρευτικές προβλέψεις για επισφάλειες της Alpha Bank στην περίοδο 2009-11 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 4,6%, με την καθαρή ζημιά να εκτιμάται στα 358 εκατ. ευρώ.

Για τη Eurobank εκτιμά συνολικά δάνεια 13,18 δισ. ευρώ, καταθέσεις 7,6 δισ. ευρώ και συνολικά στοιχεία ενεργητικού στα 18,72 δισ., ενώ η καθαρή σωρευτική ζημία στην περίοδο 2009-11 εκτιμάται στα 289 εκατ. ευρώ.

Για την Τρ. Πειραιώς η Merrill Lynch εκτιμά συνολικές χορηγησεις 8,1 δισ. ευρώ, καταθέσεις 4,37 δισ. ευρώ και συνολικά στοιχεία ενεργητικού στα 11,23 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζει την πιθανή καθαρή σωρευτική ζημιά 2009-11 από τις επισφάλειες στα 333 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v