Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εξι αλλαγές στο ΓΔ - Δύο νέοι Δείκτες

Η Επιτροπή των Δεικτών Χ.Α. αποφάσισε την αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών του ΧΑ και τη δημιουργία νέου δείκτη μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης. Eξι προσθήκες μετοχών στο Γενικό Δείκτη Τιμών ΧΑ.

ΧΑ: Εξι αλλαγές στο ΓΔ - Δύο νέοι Δείκτες
Η Επιτροπή των Δεικτών Χ.Α. αποφάσισε την αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών του ΧΑ και τη δημιουργία νέου δείκτη μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης. Eξι προσθήκες μετοχών στο Γενικό Δείκτη Τιμών ΧΑ.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή των Δεικτών του Χ.Α. κατά την συνεδρίασή της σήμερα 11/11/08 αποφάσισε την αναθεώρηση της σύνθεσης των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε τις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση των Δεικτών Χ.Α.: 

* Στο Γενικό Δείκτη Τιμών Χ.Α., έγιναν έξι (6) προσθήκες και έξι (6) διαγραφές μετοχών.  Ειδικότερα, εισάγονται στο Δείκτη οι μετοχές των εταιριών Κύπρου, Πλαίσιο, InfoQuest, F.G. Europe, Autohellas και Ηλεκτρονική Αθηνών, ενώ διαγράφονται οι MPB, ΙΑΣΩ, Euromedica, Αστήρ, Axon και Σελόντα. Στις επιλαχούσες η μετοχή της Καθημερινής

* Στο Δείκτη Συνολικής Απόδοσης του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α., έγιναν επίσης έξι (6) προσθήκες και έξι (6) διαγραφές μετοχών και αφορούν στις ίδιες μετοχές.

* Ο υπολογισμός του Δείκτη Υψηλή Κυκλοφοριακής Ταχύτητας, θα σταματήσει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου 2008, – μέχρι την επόμενη αναθεώρηση - αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων μετοχών κατά την πρόσφατη αναθεώρηση στη σύνθεσή του μειώθηκε σε μια (1) μετοχή.

Όλες οι αλλαγές στη σύνθεση των Δεικτών του Χ.Α. θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 01 Δεκεμβρίου 2008.

Εξάλλου, η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών Χ.Α. αποφάσισε την αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών της αγοράς μετοχών του Χ.Α., τη δημιουργία νέου δείκτη μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης και δείκτη τιμών εναλλακτικής αγοράς Χ.Α.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε: 
 
Την αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών της αγοράς μετοχών του Χ.Α.
(Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στο επισυναπτόμενο αρχείο).

Τη δημιουργία ενός νέου δείκτη με την ονομασία "Δείκτης Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης Χ.Α." στον οποίο θα συμμετέχουν 20 μετοχές της κατηγορίας μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. που παρουσιάζουν ελάχιστο ποσοστό ευρείας διασποράς μεγαλύτερο ή ίσο (>=) του 20% και μέση χρηματιστηριακή αξία μικρότερη (<) των 150 εκατ. ευρώ. Ο υπολογισμός του νέου δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης 5,000 μονάδες.
(Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και η σύνθεση του δείκτη στο επισυναπτόμενο αρχείο).

Τη δημιουργία ενός νέου δείκτη με την ονομασία "Δείκτης Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς Χ.Α." στον οποίο θα συμμετέχουν 20 μετοχές που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Ο υπολογισμός του νέου δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης 5,000 μονάδες υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εισηγμένων μετοχών στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. είναι τουλάχιστον 10.
(Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του δείκτη στο επισυναπτόμενο αρχείο)

• Την τροποποίηση των βασικών κανόνων διαχείρισης και υπολογισμού των δεικτών της αγοράς μετοχών του X.A.

Πιο συγκεκριμένα:

Εισαγωγή Κριτηρίου Διασποράς στον Γενικό Δείκτη: Κριτήριο καταλληλότητας για συμμετοχή των μετοχών μιας εταιρίας στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη θα αποτελεί η επίτευξη ελάχιστης ευρείας διασποράς μεγαλύτερης ή ίσης (>=) του 20% των υπαρχουσών μετοχών της εταιρίας.

Επιτάχυνση Χρόνου Εισαγωγής στον Γενικό Δείκτη: Μετοχές εταιριών που διαπραγματεύονταν στην κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας & Ειδικών Χαρακτηριστικών του Χ.Α.» κατά την προηγούμενη της αναθεώρησης περίοδο -και άρα δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνη παρουσία υπό συνεχή διαπραγμάτευση- θα μπορούν να συμμετέχουν στη σύνθεση του Δείκτη αν κατατάσσονται στην 20ή ή υψηλότερη θέση, σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη.

Εισαγωγή Κριτηρίου Γρήγορης Εισόδου στον Γενικό Δείκτη: Μετοχές του Χ.Α. θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη αν έχουν συμπληρώσει κατ' ελάχιστον 30 ημέρες συνεχούς διαπραγμάτευσης και κατατάσσονται στην 20ή ή υψηλότερη θέση σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη. Υφιστάμενη πρόβλεψη: 6μηνη παρουσία στην αγορά μετοχών του Χ.Α.

Δυναμική Λίστα Επιλαχουσών Μετοχών Γενικού Δείκτη: Στην περίπτωση έκτακτης αλλαγής της σύνθεση του Δείκτη μεταξύ των τακτικών εξαμηνιαίων αναθεωρήσεών του, από τη λίστα των επιλαχουσών μετοχών του Δείκτη θα επιλέγεται η μετοχή με την υψηλότερη κατάταξη -σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη- δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών στη σύνθεσή του.

Εξάλλου, χωρίς αλλαγές για τον MSCI Greece ανακοινώθηκαν οι εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις των δεικτών MSCI.

Σύμφωνα με το report της Proton Bank, στον MSCI Small Cap Index θα προστεθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος και θα αφαιρεθούν οι Ηρακλής και Ιασώ.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη λήξη της συνεδρίασης της 25ης Νοεμβρίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v