Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο σε τράπεζες για μέρισμα, ίδιες μετοχές

Μέρισμα με τη μορφή μετοχών και όχι ρευστού θα μπορούν να διανείμουν οι τράπεζες που έχουν κάνει χρήση του πακέτου των 28 δισ., προανήγγειλε ο Γ. Παπαθανασίου. Δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Μπλόκο σε τράπεζες για μέρισμα, ίδιες μετοχές

Μέρισμα μόνο με τη μορφή μετοχών και όχι ρευστού θα μπορούν να διανείμουν οι τράπεζες που έχουν κάνει χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας στη Βουλή.

Με διάταξη νόμου, η οποία θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο, η απαγόρευση θα προβλέπεται μόνο για τη χρήση του 2008.

Παράλληλα, για όσες τράπεζες έχουν κάνει χρήση του πακέτου θα ορίζεται ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα για επαναγορά ιδίων μετοχών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Το Euro2day.gr είχε αναφερθεί
εκτενώς στο θέμα σε σχετικό άρθρο της 23ης Ιανουαρίου με τίτλο "Τράπεζες: Θέμα επανεπένδυσης μερισμάτων".

Στο θέμα επανήλθαμε με νέο άρθρο στις 17 Φεβρουαρίου ("Τράπεζες: Το τρίγωνο των… Βερμούδων") όπου παραθέταμε, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να επιβληθεί ολικό ή μερικό μπλόκο στα μερίσματα με τη μορφή ρευστού.

Πώς αντιδρούν οι αναλυτές

Η νέα εξέλιξη για τα μερίσματα της χρήσης 2008 αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο αρχικός νόμος για το πακέτο στήριξης έδινε "ταβάνι" για τα μερίσματα στο 35% των κερδών της μητρικής, σημειώνει η Proton. Από την άλλη πλευρα, αναφέρει, οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια εν όψει μιας αβέβαιης χρονιάς. 

Η Proton σημειώνει ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ δεν συμμετέχουν οι κυπριακές (Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου) καθώς και η Εμπορική Τράπεζα.    

Επιδοκιμάζει το μέτρο ο ΣΜΕΧΑ

Δίκαιο για την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας και της αγοράς αλλά και για τους μετόχους των τραπεζών χαρακτηρίζει ο ΣΜΕΧΑ το μέτρο που προανήγγειλε ο Γ. Παπαθανασίου σχετικά με μη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πακέτο.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Επιδοκιμάζουμε και συγχαίρουμε τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Παπαθανασίου για τις δηλώσεις του ότι οι τράπεζες που έχουν λάβει ενίσχυση από το Δημόσιο δεν θα διανέμουν μέρισμα σε μετρητά αλλά σε μετοχές και ότι δεν θα κάνουν επαναγορά ιδίων μετοχών.

Θεωρούμε αυτά τα μέτρα δίκαια για την προστασία του Κοινωνικού Συνόλου, της Οικονομίας, της Αγοράς, των ιδίων των τραπεζών και των μετόχων τους.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών έπρεπε να συνδυάζεται με εύλογα ανταλλάγματα προς την πραγματική οικονομία ήδη από την κατάθεση του σχετικού προηγούμενου ν/σ στη Βουλή.

Έστω όμως και τώρα συγχαίρουμε και επιδοκιμάζουμε τον κ. Παπαθανασίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v