Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενόφος: Η κρίση αναδεικνύει νικητές... τα Α/Κ

Έχοντας βιώσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών διαπιστώνεται ότι νικητές στη μάχη της θεσμικής διαχείρισης αναδεικνύονται τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Η αποτυχία των hedge funds. Γράφει ο Άρης Ξενόφος. 

  • του Αρη Ξενόφου, Προέδρου της ΕΘΕ
Ξενόφος: Η κρίση αναδεικνύει νικητές... τα Α/Κ
Έχοντας βιώσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών με αβέβαιη, όσον αφορά κυρίως στον χρόνο, διέξοδο από αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε πλέον σε θέση να διαπιστώσουμε ότι νικητές στη μάχη της θεσμικής διαχείρισης αναδεικνύονται τα Αμοιβαία Κεφάλαια με τα Hedge Funds και τα λοιπά σύνθετα χρηματοοικονομικά σχήματα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών για διαφάνεια και ρευστότητα. ***

Ενδεικτικό είναι ότι τα Hedge Funds το 2008 εμφάνισαν για πρώτη χρονιά από το 1990 αρνητικές ροές, με το συνολικό ενεργητικό τους να μειώνεται κατά $ 525 δισ. στο $1,4 τρισ.

Για την ακρίβεια, τα περισσότερα Αμοιβαία Κεφάλαια, παρά τις σημαντικές εκροές που βίωσαν την περασμένη χρονιά, ικανοποίησαν με συνέπεια όλα τα αιτήματα των επενδυτών για ρευστοποίηση χωρίς εκπλήξεις στις αποτιμήσεις τους. Αντίθετα, τα Hedge Funds και τα άλλα σύνθετα προϊόντα δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν με την ίδια συνέπεια στα παραπάνω.
Και εδώ βρίσκεται και η τεράστια διαφορά μεταξύ τους.

Ενώ τα Αμοιβαία Κεφάλαια διέπονται από αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και οφείλουν να κρατούν ανοιχτά βιβλία δημοσιεύοντας σε καθημερινή βάση στον Τύπο την αποτίμησή τους, τα Hedge Funds λειτουργούν εν κρυπτώ, παρέχοντας ελάχιστη πληροφόρηση στους επενδυτές τους. Οι νόμοι περιορίζουν τα ποσοστά προμήθειας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενώ τα Hedge Funds εκμεταλλεύονται το μέγιστο που μπορεί η αγορά να επιτρέψει, εις βάρος βεβαίως των επενδυτών.

Και ενώ και τα δύο αποτελούν επενδυτικά σχήματα υπό τη διαχείριση θεσμικών φορέων επενδύσεων, στην περίπτωση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα χρήματα των επενδυτών επενδύονται σε μετοχές και σε ομόλογα μέσα σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, ασφάλειας και υψηλής προστασίας με σημαντικούς περιορισμούς, ενώ στα Hedge Funds το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα χαλαρό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να έχουν την ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, αλλά με πολύ μεγάλο ρίσκο.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν την επενδυτική επιλογή της μεσαίας τάξης επενδυτών, ενώ τα Hedge Funds είναι το επενδυτικό όχημα των λίγων και πλουσίων.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια, βάσει νόμου για παράδειγμα, δεν δύνανται να επενδύουν πάνω από δύο φορές το ενεργητικό τους και επομένως περιορίζονται σημαντικά, όσον αφορά στον κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Αντίθετα, τα Hedge Funds διατυμπανίζουν την πολυτέλεια που έχουν να επενδύουν πολλαπλασιαστικά το κεφάλαιό τους, διακυβεύοντας, όπως αποδείχτηκε στην πρόσφατη κρίση, σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων που τους έχουν εμπιστευτεί οι επενδυτές.

Ενώ λοιπόν το τελευταίο τρίμηνο του 2008 οι επενδυτές, μέσα σε κλίμα ανασφάλειας, στράφηκαν κυρίως σε τραπεζικές καταθέσεις, εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα λόγω της εξομάλυνσης στα επιτόκια και της σημαντικής διόρθωσης που έχει προηγηθεί στις αγορές τα Αμοιβαία Κεφάλαια δύνανται να αναδειχτούν τα πλέον ελκυστικά επενδυτικά εργαλεία αναφορικά με τις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας που προσφέρουν και την ποιότητα που υπόσχονται.

Εργαλεία, η αποδοχή των οποίων από το ευρύ κοινό είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δέσμευση των δικτύων διανομής προς την κατεύθυνση της ποιοτικής και ουσιαστικής παροχής συμβουλών και της δέσμευσης της κυβέρνησης, ώστε να διαμορφώνει και σε έναν βαθμό να επιβάλει τη συγκρότηση μακροπρόθεσμων αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών λογαριασμών συνδεδεμένων με συλλογικές επενδύσεις.

*** Το άρθρο θα αποτελέσει το editorial του επόμενου τεύχους "ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" του μηνός Μαρτίου.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v