Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MS: Ξεκινά κάλυψη ελληνικών τραπεζών

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά η Morgan Stanley. Κορυφαία επιλογή η Alpha Bank, λιγότερο προτιμώμενη η Eurobank. Τι δείχνει το "stress test" του οίκου για τις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών.

MS: Ξεκινά κάλυψη ελληνικών τραπεζών
Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά η Morgan Stanley με έκθεσή της στις 27/3, χαρακτηρίζοντας κορυφαία επιλογή της την Alpha Bank και λιγότερο προτιμώμενη τη Eurobank.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιδείνωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας θα οδηγήσει σε ανάγκη επιπρόσθετων κεφαλαίων ύψους 560 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, ποσό που υπερβαίνει τα κεφάλαια τα οποία δόθηκαν στο πλαίσιο του κρατικού "πακέτου" (350 εκατ. ευρώ). Για την Alpha και τη Eurobank οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανέρχονται στα 670 και 615 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και καλύπτονται από την κρατική στήριξη.

Ο διεθνής οίκος δίνει σύσταση "overweight" στην Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ με "equalweight" αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 10,50 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 3,80 ευρώ). Επίσης δίνει σύσταση "underweight" για τη Eurobank με τιμή-στόχο τα 3 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως επισημαίνει, η Alpha Bank έχει ένα από τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια χορηγήσεων και τη μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια αγορά (που αντιστοιχεί στο 84% των κερδών προ φόρων). Με P/NAV 0,7 η μετοχή έχει "τιμωρηθεί" υπερβολικά λόγω των ανησυχιών ρευστότητας, σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η EFG διαπραγματεύεται με premium έναντι της Alpha, με Ρ/NAV 0,8 τη στιγμή που είναι η πλέον εκτεθειμένη σε πιθανά προβλήματα ποιότητας ενεργητικού, με μεγάλη θέση στην ανατολική Ευρώπη (23% των χορηγήσεων), καθώς και με επικέντρωση στον καταναλωτικό δανεισμό και στρατηγική έντονης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. 

Η Εθνική θεωρείται από πολλούς ο "νικητής" στην εγχώρια αγορά, δεδομένων της πλεονεκτικής της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και του ισορροπημένου δείκτη δανείων/καταθέσεις. Η M.S. συμφωνεί με την άποψη αυτή σημειώνοντας όμως ότι αυτό είναι αποτιμημένο στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Σημειώνει ακόμη πως υπάρχουν ρίσκα από την έκθεση της τράπεζας στην Τουρκία απ' όπου και εμφανίζει το 30% των κερδών προ φόρων της. 

Για την Πειραιώς ο οίκος σημειώνει ότι έχει μεγάλη έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη, αλλά και καλύτερη κεφαλαιακή θέση από την EFG και με Ρ/NAV στο 0,6 έχει χαμηλότερη αποτίμηση από την EFG. 
 
Τι δείχνει το "stress test" των δανείων

Ο οίκος λαμβάνοντας υπόψη του την κεφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με τα πιθανά προβλήματα της ποιότητας ενεργητικού κατέληξε σε ένα stress test των δανειακών χαρτοφυλακίων με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2008. 

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών θα οδηγηθούν κοντά στο 5% το 2011, με εξαίρεση την Εθνική της οποίας ο σχετικός δείκτης αναμένεται να παραμείνει σε ποσοστό πάνω από 6,5%.

Ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη στο 6,5% θα σημάνει την ανάγκη επιπρόσθετων κεφαλαίων ύψους 560 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, ποσό που υπερβαίνει τα κεφάλαια που δόθηκαν στο πλαίσιο του κρατικού "πακέτου" ύψους 350 εκατ. ευρώ. Για την Alpha και τη Eurobank οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανέρχονται στα 670 και 615 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και καλύπτονται από την κρατική στήριξη.

Το εύρος των απωλειών για τέσσερα ελληνικά ιδρύματα, ως ποσοστό επί των χαρτοφυλακίων, εκτιμάται στο 7% με 9%. Η Alpha και η Πειραιώς εμφανίζονται καλύτερα τοποθετημένες, επισημαίνει η Morgan Stanley, με τις μετοχές τους να αποτιμούν το αρνητικό σενάριο, ενώ η Eurobank έχει τις μεγαλύτερες αθροιστικές απώλειες λόγω της έκθεσής της στη ΝΑ. Ευρώπη και στην καταναλωτική πίστη.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, για την Εθνική Τράπεζα οι απώλειες εκτιμώνται στο 4,5%, ενώ με βάση το αρνητικό σενάριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 7,9%. Για την Alpha Bank το βασικό σενάριο προβλέπει απώλειες 4,3%, ενώ το χειρότερο κάνει λόγο για 7%. Η Eurobank εκτιμάται ότι θα εμφανίσει απώλειες 5,8%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 8,6% με το αρνητικό, ενώ για την Πειραιώς αναμένονται απώλειες 4,6% και 8,1% αντίστοιχα.

Σε απόλυτα μεγέθη, οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την Εθνική Τράπεζα προβλέπονται στο 1,9 δισ. ευρώ το 2009 και το 2010 και στο 1,6 δισ. ευρώ για το 2011. Για τη Eurobank οι απώλειες εκτιμώνται στο 1,74 δισ. ευρώ για το 2009 και το 2010 και στο 1,49 δισ. ευρώ το 2011.

Για την Alpha Bank οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται στο 1,3 δισ. για τα έτη 2009 και 2010 και στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2011. Τέλος, για την Πειραιώς ο οίκος εκτιμά απώλειες 1,1 δισ. ευρώ τα δύο πρώτα έτη και μείωσή τους στα 943 εκατ. ευρώ το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v