Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τι θα γίνει με το ράλι

Ο φόβος των αποτελεσμάτων των stress tests δίνει τέλος στο bear market rally; Το γύρισμα, οι προσδοκίες για Μαίο- Ιούνιο, το underweight των θεσμικών και οι τίτλοι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων.

Σοφοκλέους: Τι θα γίνει με το ράλι
Τελειώνει το bear market rally ο φόβος των αποτελεσμάτων των stress tests; Θα κάνουν οι αγορές ένα γύρισμα πριν δώσουν υπερβολή και τι χαρακτηριστικά θα έχει η διόρθωση;

Μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και σχηματισμό διπλής κορυφής στον S&P 500, οι αγορές αναρωτιούνται για την επόμενη ημέρα.

Ορόσημο, τα αποτελέσματα των τεστ κόπωσης για τις αμερικανικές τράπεζες τα οποία θα ανακοινώσει στις 4 Μαΐου η FED και τα οποία θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το κλίμα στις αγορές και βεβαίως στο Χ.Α.

Οι διαρροές για τα αποτελέσματα των stress tests και οι ανησυχίες κάνουν για πρώτη την φορά την διόρθωση να ξεφεύγει από τα όρια της … Δευτέρας, όπως τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Στις αγορές διαμορφώνεται πλέον συγκλίνουσα εκτίμηση ότι ο S&P 500 μετά την αδυναμία ανοδικής διάσπασης των 870 μονάδων θα κινηθεί πτωτικά ως την περιοχή των 805 με 815 μονάδων. Αντίστοιχα, το Χ.Α αν και διέσπασε ανοδικά δεν κατοχύρωσε τις 1945 μονάδες σε επίπεδο Γ. Δ.

Διατήρηση αυτών των επιπέδων θα σηματοδοτήσει και αύξηση θέσεων σε μετοχές καθώς θα ενισχύσει τις ενδείξεις ότι πρόκειται απλά για ένα γύρισμα.

Κλειδί, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης ΑΧΕ, αποτελούν τα χαρακτηριστικά, που θα λάβει η διόρθωση, μετά από ένα άκρως ικανοποιητικό σε απόδοση bear market rally. Αν οι αγορές διορθώσουν γρήγορα, χάνοντας ως και το 50% πιθανώς των κερδών, που κατέγραψαν το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου, και εκδηλωθεί έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε και το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου το mega trend θα παραμείνει στις μετοχές.

Αν αντίθετα, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι αγορές εισέλθουν σε μια περίοδο αργής πτώσης με μειωμένους όγκους συναλλαγών με τον κίνδυνο της εποχικότητας (sell the May and go away) και επικρατήσουν πλάγιες κινήσεις θα έχουμε και τυπικά το τέλος του bear market rally, χωρίς να έχει δοθεί υπερβολή προς τις 950 ή και τις 1000 μονάδες του S&P 500.

**** H ανησυχία για αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά

Καταλύτη για την ψυχολογία των αγορών θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα των
stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου. Ενδεχόμενη διαπίστωση ότι απαιτούνται κεφαλαιακές ενέσεις για τις αμερικανικές τράπεζες υψηλότερες απ' αυτές που προβλέπει το πλέγμα των μέτρων στήριξης θα ανοίξει το χορό των ανησυχιών για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τροφοδοτώντας με φόβο τους μετόχους για delusion.

Οι ανακοινώσεις της FED θα κρίνουν ουσιαστικά αν οι αγορές άφησαν πίσω τους, όπως έχει ήδη προεξοφληθεί, την χρηματοπιστωτική κρίση και αντιμετωπίζουν μόνο την βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, τονίζει επικεφαλής τμήματος Asset Management εγχώριας τράπεζας.

Αν τα stress tests επιβεβαιώσουν αυτή την εικόνα το καλό κλίμα στις αγορές θα διατηρηθεί και η προσοχή των αγορών θα εστιάζεται όλο και περισσότερο στις προβλέψεις που λαμβάνουν οι τράπεζες για παραδοσιακές εργασίες λόγω της ύφεσης και σταδιακά λιγότερο στις απομειώσεις ενεργητικού λόγω των subprime συμπληρώνει ο ίδιος.

Πάντως οι πρώτες διαρροές του τεστ κόπωσης για Citigroup και Bank of America -βάσει δημοσιεύματος της «Wall Street Journal»- δύο τράπεζες (BofA και Citigroup) θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση, είδηση η οποία εάν επιβεβαιωθεί -με την επίσημη ανακοίνωση- μάλλον θα αποτελέσει αφορμή ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τις αγορές.

**** Δεν φοβίζει προς το παρόν η γρίπη των χοίρων

Τέλος, σύμφωνα με εγχώριους διαχειριστές, οι αγορές μετοχών δεν επηρεάζονται ακόμη σημαντικά από την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων καθώς το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών σε σχέση με τα γνωστά κρούσματα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο της γρίπης των πουλερικών.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, οι επιπτώσεις μοιάζουν να περιορίζονται στους κλάδους αερομεταφορών και τουρισμού, ενώ σημαντικές πιέσεις –όπως είναι φυσικό- δέχονται τα αγροτικά εμπορεύματα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αυτό που φοβίζει αρκετούς οικονομολόγους είναι η περίπτωση το κόστος ενδεχόμενης πανδημίας να είναι ανάλογο με περιπτώσεις όπως αυτή της γρίπης των πτηνών ή του ιού SARS. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποτελέσει ένα δυσοίωνο, αστάθμητο παράγοντα για την ούτως ή άλλως εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και αγορά.

**** Πως θα αντιδράσει το Χ.Α. -Τα χαρτιά στα οποία βγάζουν αγορές οι ξένοι

Στην περίπτωση που ο S&P υποχωρήσει προς τις 805 με 815 μονάδες το Χ.Α θα δοκιμάσει, σύμφωνα με χρηματιστές, σε επίπεδο Γ. Δ πιθανώς τις 1790 μονάδες και σε επίπεδο 20άρη τις 903-905 μονάδες.

Προς το παρόν ο χαμηλός όγκος συναλλαγών σύμφωνα με χρηματιστές δεν προοιωνίζεται ορμή στην πτωτική κίνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι εμφάνισαν μείωση ημερήσιου τζίρου ως και 50% και με χαμηλό όγκο μάζεψαν τις απώλειες τους στο τέλος της συνεδρίασης. Με την παραπάνω συμπεριφορά ακόμη και η επιστροφή στις 1790 μονάδες δείχνει προς το παρόν μακρινή.

Ο κίνδυνος για το Χ. Α έγκειται στο ότι κινήθηκε έντονα ανοδικά χάρη στους εγχώριους αγοραστές, χωρίς να κτίσει τιμές και αν το κλίμα διεθνώς επιδεινωθεί αντίστοιχη θα είναι και η πτώση του, σημειώνουν χρηματιστές.

Από την άλλη, η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών και ιδιωτών έχει μειώσει την έκθεσή της σε μετοχές, σε σχέση με τις αρχές του Απριλίου και περιμένει μια διόρθωση για να επανατοποθετηθεί. Στον αντίποδα βασικοί μέτοχοι, και «φίλια» ή συνδεδεμένα νομικά πρόσωπα κατέχουν, ακόμη, αρκετά χαρτιά στα χέρια τους, απ αυτά που αγόρασαν κατά τη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου- Απριλίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται σε τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά (ΔΕΗ, EEEK) σε τραπεζικούς τίτλους (ΕΤΕ, Alpha Bank) καθώς και σε επιλεγμένους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε Φουρλής, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Forthnet, Folli Follie και εσχάτως στην Alapis βγαίνουν αγορές εδώ και μερικές συνεδριάσεις από ξένα χαρτοφυλάκια στην πλάτη των οποίων βγάζουν αγορές και εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v