Από σήμερα ελεύθεροι οι... σορτάκηδες

Ελεύθερη ... υπό προϋποθέσεις είναι από σήμερα, 1η Ιουνίου, η πρακτική των ανοιχτών πωλήσεων επί των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από σήμερα ελεύθεροι οι... σορτάκηδες
Ελεύθερη ... υπό προϋποθέσεις είναι από σήμερα, 1η Ιουνίου, η πρακτική των ανοιχτών πωλήσεων επί των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η επαναφορά του short selling από σήμερα οδήγησε σε επιφυλακτικές κινήσεις -ακόμη και σε  κλείσιμο θέσεων- στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο, τελικά να μην υπάρξει αξιοσημείωτος αριθμός short selling, αφού κατά παράδοση, οι αγορές δεν επιβεβαιώνουν τους φόβους - εκτιμήσεις των πολλών.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη συνεδρίασή του στις 15.5.2009, αποφάσισε την επαναφορά των ανοικτών πωλήσεων χρηματοπιστωτικών μέσων στο ΧΑ (short selling) από 1/6/2009 με τις εξής προϋποθέσεις:

• Οι εντολές οι οποίες αφορούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών, που είναι εισηγμένες στην Αγορά Αξιών του ΧΑ, πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας πράξης που έχει καταρτισθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών (uptick rule).

• Tα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διενεργούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών οφείλουν να το δηλώνουν κατά την καταχώρηση της σχετικής εντολής πώλησης στο σύστημα συναλλαγών (flagging).

• Τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να την δημοσιοποιούν στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το αργότερο την επόμενη ημέρα από την υπέρβαση του εν λόγω ορίου. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για κάθε μεταβολή του ποσοστού αυτού.

• Στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύεται καθημερινά (α) το ύψος των ανοικτών πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συγκεντρωτικά ανά μετοχή και (β) ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανεισμού.

** Ο δανεισμός τίτλων την Παρασκευή

Με βάση στοιχεία της Παρασκευής, παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (71.100 MIG, 330.000 Κύπρου, 38.700 Eurobank, 28.000 Πειραιώς, 35.000 Αγροτική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v