Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗSBC: Θετική για τις μετοχές της ΝΑ Ευρώπης

Τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών από διάφορους κλάδους, οι οποίες εκτιμάται ότι διαθέτουν θεμελιώδη μεγέθη τέτοια που να μπορούν να αντέξουν στην κρίση, παρουσιάζει σε έκθεσή της στις 16/9 η HSBC.

ΗSBC: Θετική για τις μετοχές της ΝΑ Ευρώπης

Οι μετοχές των κρατών της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης έχουν περισσότερα περιθώρια ανόδου αναφέρει η HSBC σε έκθεση (16/5) με τίτλο "Rough diamonds to polished diamonds?".

Παράλληλα ξεχωρίζει τις εταιρίες ανά κλάδο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές.

Στους θετικούς (key overweight) η HSBC ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, τις Santander, ΕΧΑΕ και Total και στα key underweight τις ΜPB, Σωληνουργεία Κορίνθου και Legrand, Henkel.

Aναφέρει ακόμη τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ -για την οποία γινόταν αναφορά και στη σχετική έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου ("Diamonds in the rough"), όπου τονιζόταν ότι ήταν μετοχή με ανθεκτικότητα απέναντι στην οικονομική κρίση, με ισχυρά μεγέθη και καλή ορατότητα, ωστόσο σήμερα η εικόνα έχει επιδεινωθεί λόγω των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των έργων και της ανάληψης νέων έργων.

Σημειώνει ωστόσο ότι εξακολουθούν να της αρέσουν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές και ο ισχυρός ισολογισμός της εταιρίας, αν και εκτιμά πως η απογοήτευση από τα αποτελέσματα τριμήνου και η μη επίτευξη των στόχων του guidance θα επιβαρύνουν τις επιδόσεις της μετοχής βραχυπρόθεσμα. Η σύσταση για τη ΜΕΤΚΑ είναι "underweight" με τιμή-στόχο τα 8,3 ευρώ ανά μετοχή. 

Για τη  Marfin Popular Bank θέτει τιμή-στόχο τα 2,1 ευρώ και σύσταση "underweight".

H HSBC εκτιμά πως η τράπεζα έχει λιγότερες δυνατότητες να αντέξει τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές τράπεζες, ενώ η χαμηλότερη του αναμενομένου κερδοφορία από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες το α΄ τρίμηνο διέβρωσε το "μαξιλάρι"των προ-προβλέψεων κερδών.

Σύσταση "underweight" δίνεται και για τη Σωληνουργεία Κορίνθου, με τιμή-στόχο το 0,96 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τη μετοχή κυκλική που μεταμφιέζεται σε μετοχή με προοπτικές ανάπτυξης, ενώ επισημαίνει πως το δυνατό ξεκίνημα του έτους έχει προεξοφληθεί πλήρως.

Παράλληλα θεωρεί πως η αγορά τηρεί υπεραισιόδοξη άποψη για τη δυνατότητα κερδοφορίας της εταιρίας. Η HSBC εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή του 2009 θα είναι 14%, ενώ υπάρχει κίνδυνος πτώσης.

Για την ΕΧΑΕ, από την άλλη πλευρά, η HSBC δίνει σύσταση "overweight" με τιμή-στόχο τα 10,5 ευρώ ανά μετοχή. Θεωρεί πως η αγορά είναι υπερβολικά απαισιόδοξη όσον αφορά στις προοπτικές κερδοφορίας των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ενώ εκτιμά πως οι προβλέψεις του consensus υποδηλώνουν χαμηλότερη κερδοφορία από αυτήν που δείχνουν οι όγκοι συναλλαγών του β΄ τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v