Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αρνητικές οι ΑΧΕ για τις νέες προσλήψεις

Αρνητικά σε γενικές γραμμές σχόλια συγκεντρώνει η κίνηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει νέα σχέδια προσλήψεων συνολικά 4.600 υπαλλήλων, καθώς αυτό θα εμποδίσει τις προσπάθειες της διοίκησης για περιορισμό του κόστους.

ΔΕΗ: Αρνητικές οι ΑΧΕ για τις νέες προσλήψεις
Αρνητικά σε γενικές γραμμές σχόλια συγκεντρώνει η κίνηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει νέα σχέδια προσλήψεων συνολικά 4.600 υπαλλήλων, καθώς αυτό θα εμποδίσει τις προσπάθειες της διοίκησης για περιορισμό του κόστους.   

Μικτή υποδοχή επιφυλάσσει η HSBC στην ανακοίνωση της ΔΕΗ περί 4.600 νέων προσλήψεων, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αφενός θα κατευνάσει το σωματείο που ζητούσε νέες προσλήψεις -ακόμη και με την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων- αφετέρου θα επισκιάσει τις προσπάθειες για περιορισμό του κόστους.

Η ΔΕΗ σκοπεύει σε υπολογίσιμη μείωση του κόστους τα έτη 2009 - 2014, σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι οι επιλεκτικές προσλήψεις θα αντικαθιστούν τη φυσική μείωση του εργατικού δυναμικού μόνο μερικώς. Κάτι τέτοιο, αναφέρει η HSBC, θα σημάνει ότι τουλάχιστον 1 - 1,5 χιλ. προσλήψεις (από συνολικά 4,6 χιλ.) θα πραγματοποιηθούν μετά το 2010. Με βάση αυτό το σχέδιο, η εξοικονόμηση του κόστους είναι πιθανόν να καταλήξει σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αρχικά σχεδιασθέντος.

Ξεκάθαρα αρνητική χαρακτηρίζει την εξέλιξη η Εθνική - P&K, καθώς βλέπει σε αυτή την ακύρωση των προηγούμενων προσπαθειών της διοίκησης για περικοπή κόστους. Η χρηματιστηριακή θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο (18,6 ευρώ) και τη σύσταση ("outperform").

Η διοίκηση επιβεβαίωσε τον στόχο για ετήσια οφέλη 500 εκατ. ευρώ (σε τιμές 2008) από το 2014 και μετά, αναφέρει στο πρωινό της report η Marfin Analysis. Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ ανακοίνωσε απεργίες εντός του Ιουλίου με αίτημα την πρόσληψη 7.000 νέων εργαζομένων.

Παρότι η Marfin Analysis αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν οφέλη από τη μείωση των υπερωριών και βελτίωση στη λειτουργία της Επιχείρησης, θεωρεί ότι πιθανόν θα πρέπει να αυξήσει τις εκτιμήσεις της για το κόστος του προσωπικού.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή βρίσκει θετικό το ότι η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για μείωση κόστους, παρ’ όλα αυτά μπορεί να πάρει πλέον περισσότερο χρόνο του αναμενομένου, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v