Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στο β΄ εξάμηνο το μεγάλο στοίχημα

Πυξίδα για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι αναλυτές σε επίπεδο κερδών αλλά και κινδύνων για το σύνολο του έτους αποτελούν τα μεγέθη β' τριμήνου των τραπεζών. Τα αποτελέσματα στο μικροσκόπιο. Οι εκπλήξεις.

Τράπεζες: Στο β΄ εξάμηνο το μεγάλο στοίχημα
* Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Aπό τις αρχές του έτους τα κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο ξεπερνούν το 70% στο ταμπλό, ενώ επιμέρους για τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Alpha Bank το ποσοστό της ανόδου προσεγγίζει το 80%.

Μοναδικές αρνητικές εκπλήξεις τόσο στα αποτελέσματα όσο και στο ταμπλό παραμένουν η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα με περίπου -2% και -11% αντίστοιχα και με ζημίες πολλών εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο στα αποτελέσματά τους.

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου μπορούν να θεωρηθούν πυξίδα για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές σε επίπεδο τόσο κερδών όσο και κινδύνων για το σύνολο του 2009. Τα αποτελέσματα αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον αφού αποτελούν το πρώτο δείγμα σύγκρισης με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά και με το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης, που υπήρξε «κόλαφος».

Τα πρώτα μηνύματα των αποτελεσμάτων είναι δυνατόν να θεωρηθούν αισιόδοξα, καθώς η σύγκριση των μεγεθών σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι ευνοϊκή, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο μάλλον θα είναι το χειρότερο του έτους, άρα τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και διαμορφώθηκαν στα 391 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 23,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.

Στα αρνητικά το σημαντικό είναι ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,40% από 3,70% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εντούτοις ο δείκτης cost of risk διαμορφώθηκε μόλις στις 157 μ.β. από 144 μ.β. στις αρχές του 2009, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο ανώτατο σημείο τους στο δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σημαντικό στοιχείο ήταν η συγκράτηση του κόστους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, αύξηση μόλις 3%, ενώ τα έσοδα κινήθηκαν με +14%. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ και οι καταθέσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.

Πλέον, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της Εθνικής για το 2009 διαμορφώνονται στα 1.221 εκατ. ευρώ έναντι 1.144 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ήτοι P/E 11,3 φορές.

EFG Eurobank

Τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο της τάξεως του 9%.

Στον αντίποδα, η αύξηση στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 4,90% στο πρώτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στο 5,90% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν 9% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, με τον δείκτη cost of risk στις 200 μ.β. έναντι 185 μ.β. στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ικανοποιητική ήταν η εξέλιξη των λειτουργικών δαπανών με +0,2% μόλις στο δεύτρο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2009. Αισθητή ήταν η βελτίωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,83% από 2,65% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ θετικά κινήθηκαν και περιθώρια λειτουργίας σε όλες τις κατηγορίες δανείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νέα Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, υπάρχει τάση βελτίωσης στα επόμενα τρίμηνα των εσόδων από προμήθειες, των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, ενώ οι προοπτικές για τα μεγέθη της στη ΝΑ. Ευρώπη είναι καλύτερες για το δεύτερο εξάμηνο.

Για την EFG η εκτίμηση των κερδών του 2009 διαμορφώθηκε στα 341 εκατ. ευρώ, με P/E στις 16,1 φορές.

ALPHA BANK

Ο όμιλος της Alpha Bank, εμφάνισε κέρδη 129 εκατ. ευρώ έναντι 85 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους και ζημιών το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 τα νέα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του πρώτου τρίμηνου, ενώ οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ έναντι 157 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Το cost of risk από τις 121 μ.β. στο πρώτο τρίμηνο του έτους κινήθηκε στις 130 μ.β.

Παρά την εμφανή ενίσχυση στα αποτελέσματα, σημαντική ήταν η άνοδος του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 4,80% από 4,30% στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Για το σύνολο του 2009, η μέση εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank είναι 392 εκατ. ευρώ έναντι 309 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμής προς κέρδη υπολογίζεται στις 12,6 φορές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά κέρδη μετά φόρων άγγιξαν τα 76 εκατ. ευρώ έναντι 51,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 46,7%. Οι προβλέψεις στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 126 εκατ. ευρώ έναντι 80,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης cost of risk σε μέσο όρο δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 είχε διαμορφωθεί στις 131 μ.β. ενώ στο πρώτο τρίμηνο βρισκόταν στις 83 μ.β.

Παράλληλα, για το σύνολο του 2009 η μέση εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη για την τράπεζα είναι 226 εκατ. ευρώ πλέον έναντι 186 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδών υπολογίζεται στις 16,7 φορές τα καθαρά κέρδη του 2009.

MPB

Η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε καθαρά της κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στα 50,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι ρυθμοί τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις καταθέσεις ήταν ικανοποιητικοί. Αξιοσημείωτη ήταν η βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο στον τομέα των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ τα καθαρά κέρδη της τράπεζας υπερέβησαν αισθητά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω των σημαντικά υψηλότερων του αναμενομένου καθαρών εσόδων από τόκους, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τις μεγαλύτερες επισφάλειες.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε σημαντικά στο 5,9% από 5,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο δείκτης cost of risk σε μέσο όρο δανείων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα στις 122 μονάδες έναντι 80 μονάδων στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Για την ΜΡB η μέση εκτίμηση για τα καθαρά της κέρδη προσεγγίζει τα 161 εκατ. ευρώ και το P/E υπολογίζεται στις 12,8 φορές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Για την Τράπεζα Κύπρου το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν εμφανώς καλύτερο, με τα καθαρά κέρδη να σημειώνουν άνοδο 35% περίπου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο στα 85 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις κινήθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 είχαν αγγίξει τα 51 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 3,8% στο τέλος του 2008 πήγε στο 4,3% στο πρώτο τρίμηνο και συνέχισε την ανοδική του πορεία στο 4,9% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών για το σύνολο του 2009 κινείται πλέον στα 272 εκατ. ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου και ο μέσος δείκτης P/E υπολογίζεται στις 10,8 φορές.

* Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 598ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 4-8 Σεπτεμβρίου 2009.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v