Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Άνετος" δανεισμός 2,08 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίες εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων μέσω των οποίων το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,08 δισ. Παράγοντες του υπ. Οικονομικών δεν αποκλείουν εκτίναξη του δημόσιου δανεισμού στα 65 δισ.

Άνετος δανεισμός 2,08 δισ. ευρώ
Με σημαντική πτώση των αποδόσεων και υπερκάλυψη που έφτασε έως και τις 5,99 φορές ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίες εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων το ελληνικό δημόσιο ζητούσε 1,6 δισ. ευρώ και τελικά άντλησε 2,08 δισ. ευρώ.

Στα έντοκα γραμμάτια 52 εβδομάδων οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα 3,550 δισ. ευρώ (δημοπρατούμενο ποσό 800 εκατ. ευρώ) οδηγώντας σε υπερκάλυψη κατά 4,44 φορές.

Τελικά, αντλήθηκε 1,040 δισ. ευρώ με την απόδοση να υποχωρεί στο 0,91% από 1,128% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 14 Ιουλίου.

Στα έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων η έκδοση καλύφθηκε 5,99 φορές καθώς υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές 4,795 δισ. ευρώ (δημοπρατούμενο ποσό 800 εκατ. ευρώ) και η απόδοση υποχώρησε στο 0,59% από 0,91% στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτου­ργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς, τόσο για τα εξάμηνα όσο και για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009, στις 12 μ.

Την ερχόμενη Τρίτη, άλλωστε, έχει προγραμματιστεί δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων αναμένεται να αντληθούν επιπρόσθετα 2 δισ. ευρώ. Έως τα τέλη Οκτωβρίου το Δημόσιο καλείται να πληρώσει 6,358 δισ. ευρώ για λήξεις εντόκων γραμματίων, τοκομεριδίων και euro commercial papers (βραχυχρόνιος δανεισμός λίγων εβδομάδων για κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών).

Για τους επόμενους μήνες και προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του δανεισμού για φέτος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένει τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες θα καθοριστούν σε δύο επίπεδα: στο ύψος του ελλείμματος και στο μέγεθος των πληρωμών που θα επιλέξει να εξοφλήσει έως το τέλος του έτους το Δημόσιο προς τους προμηθευτές του.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν εκτίναξη του δημόσιου δανεισμού έως και στα 65 δισ. ευρώ και οι πλέον απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν να δούμε ακόμα και τα 70 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου της απελθούσας κυβέρνησης αφορούσε σε δανεισμό ύψους 43 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v