Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Και οι 7… δεν ήταν υπέροχες!

Επτά χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιριών της Σοφοκλέους που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, τα αποτελέσματά τους στο εννεάμηνο εξέπληξαν περισσότερο αρνητικά, σε σχέση με τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Εισηγμένες: Και οι 7…  δεν ήταν υπέροχες!
Σε μια χρονιά κρίσης όπως η φετινή είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, καθώς το σύνολο της οικονομίας χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση και από κλίμα αβεβαιότητας.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, οι αρνητικές εκπλήξεις σε κλαδικό επίπεδο περισσότερο σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και την υγεία. Όχι γιατί τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν τόσο άσχημα (σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις "άρεσαν") όσο διότι αποδείχτηκε ότι από την κρίση πλήττονται ακόμα και οι λεγόμενοι αμυντικοί κλάδοι της οικονομίας.

Στον κλάδο των διυλιστηρίων συνεχίστηκε το χαμηλό περιθώριο διύλισης, ενώ σχετικά αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα και σε πολλές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, χωρίς από αυτούς να εξαιρούνται ούτε και κάποια από τα λεγόμενα κρατικόχαρτα (π.χ. ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, κ.ά.).

Πέραν όμως αυτών, εμείς από την πλευρά μας θα μείνουμε σε επτά εταιρίες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο τα αποτελέσματά τους εξέπληξαν περισσότερο αρνητικά, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Audiovisual: Καλοκαιρινή ψυχρολουσία…

Ψυχρολουσία περίμενε τους μετόχους της Audiovisual μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί από την τακτική γενική συνέλευση είχαν ενημερωθεί για μια εταιρία που συνάπτει υποσχόμενες συνεργασίες που αυτές αναμένονται να επιδράσουν θετικότατα στο μέλλον είδαν τα αποτελέσματα εξαμήνου να κλείνουν αρνητικά και το χειρότερο τα αποτελέσματα εννεαμήνου να κλείνουν με ζημίες 4,33 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 1,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για το τρίτο τρίμηνο (αρνητική εποχικότητα) οι ζημίες τετραπλασιάστηκαν και από 532 χιλ. διαμορφώθηκαν στα 2,13 εκατ. ευρώ…

Η πορεία της μετοχής κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη έμεινε από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και σήμερα βρίσκεται χαμηλότερα από την ονομαστική αξία των 70 λεπτών, άρα ανώτερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της δρομολογούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Atlantic: Όλο κάτω και πιο κάτω

Δεν είναι τόσο ο χαμηλότερος κύκλος εργασιών που προβληματίζει (από τα 458,4 στα 417,5 εκατ. ευρώ) όσο το αρνητικό πλέον EBITDA (-6,1 εκατ.) και το γεγονός ότι το ένα ζημιογόνο έτος διαδέχεται το άλλο. Ειδικότερα, στο φετινό εννεάμηνο, οι καθαρές ζημίες έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 15,8 εκατ., έναντι 4,6 εκατ. πέρυσι. Προβληματισμός επίσης και από το σκέλος του παθητικού.

Media: Όταν οι ισχυροί γράφουν ζημίες

Η κατάσταση στον χώρο των media είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τη φετινή χρονιά, με τη διαφημιστική πίτα να περιορίζεται και τις εταιρίες του κλάδου να απαντούν κυρίως με μειώσεις κόστους. Ακόμη και η ισχυρότερη εισηγμένη του κλάδου, η Τηλέτυπος, υποχρεώθηκε στο εννεάμηνο σε καθαρές ζημίες (-1,984 εκατ. ευρώ). Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πέρα από το έκτακτο κέρδος από την πώληση της Forthnet.

Όσο και αν το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς χαρακτηρίζεται για τα media ως περίοδος θετικής εποχικότητας (άρα ο Τηλέτυπος θα μπορούσε να κλείσει τη χρήση με κέρδη) γενικότερη είναι η αντίληψη ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο «νηστείας και προσευχής»…

ΝΕΛ: Ζημίες και στο peak της χρονιάς

Έπειτα από σειρά αρνητικά αποτελέσματα για φέτος είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πήγαιναν αρκετά καλύτερα για την εισηγμένη, που βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Τελικά, οι ζημίες στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 10,94 εκατ. ευρώ, έναντι 15,9 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπου όμως η ΝΕΛ είχε επιβαρυνθεί και με κάποια έκτακτα αρνητικά αποτελέσματα (-1,8 εκατ. ευρώ), όταν φέτος υπήρξαν έκτακτα κέρδη (αναπροσαρμογή αποτίμησης πλοίων κατά 3,31 εκατ. ευρώ). Άρα, ουσιαστική βελτίωση δεν υπήρξε, παρά τη σαφή υποχώρηση στην τιμή των καυσίμων.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η εταιρία υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, ακόμη και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, που χαρακτηρίζεται από θετική εποχικότητα. Συγκεκριμένα, οι καθαρές ζημίες του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα -3,97 εκατ., έναντι -4,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Plias: Ούτε η ΑΜΚ έφερε turn around

Παρά τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης μέσα από την περυσινή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τα αποτελέσματα της Plias εξακολουθούν να είναι έντονα ζημιογόνα, λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Έτσι, συνεχίζεται η αγωνία για τη βιωσιμότητα της εισηγμένης στο μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μειώθηκαν από τα 16,6 στα 10,3 εκατ., το μικρό κέρδος από τα 2,68 στο 1,02 εκατ. ευρώ και παρά τη μείωση των χρεωστικών τόκων οι καθαρές ζημίες (-3,33 εκατ.) διατηρήθηκαν κοντά στα προ της ΑΜΚ επίπεδα.

Nutriart: Θέλει πολλή δουλειά ακόμη

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκε μάλιστα κατά ένα μόνο τμήμα της (βασικοί μέτοχοι) δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία του εισηγμένου ομίλου. Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο υποχώρησε πολύ και παρά την όποια βελτίωση στο μικτό περιθώριο κέρδους οι ζημίες εκτοξεύθηκαν στα 3,17 εκατ. ευρώ, έναντι -1,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Όσο και αν το τρίτο τρίμηνο ήταν σχετικά καλύτερο από το περυσινό, όλα δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν κάμποσα πράγματα ακόμη, μέχρις ότου ο όμιλος να επιτρέψει σε κερδοφόρο πορεία.

Alma - Ατέρμων: Οι παρατηρήσεις του ορκωτού

Θέμα αβεβαιότητας για τη λειτουργία της εταιρίας θέτει ο ορκωτός ελεγκτής, εστιάζοντας κυρίως στη μη διενέργεια προβλέψεων για καταλογισθείσες φορολογικές διαφορές ύψους 10,1 εκατ. ευρώ και τη μη λήψη επιβεβαιωτικών επιστολών από δύο πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Πέραν αυτών, τίθενται και κάποια θέματα απομειώσεων που είναι αμφίβολο αν έγιναν.

Ως προς τα αποτελέσματα, το θετικό είναι ότι μειώθηκαν σε κάποιον βαθμό οι τραπεζικές υποχρεώσεις και το γεγονός πως τα έκτακτα κέρδη από την πώληση παγίων (5,05 εκατ. ευρώ) μετέτρεψαν σε θετικό το αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα (καθαρά κέρδη 832 χιλ.). Ωστόσο, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι αρνητικά (-6,39 εκατ.) και της μητρικής οριακά θετικά (+328 χιλ. ευρώ).

Να σημειώσουμε ότι το θέμα της αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που είχε θέσει η διοίκηση της εισηγμένης τον περασμένο Ιούνιο σήμερα έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v