Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ακτινογραφία 4 μεγάλων τραπεζών

Μείωσαν προβλέψεις και τις θέσεις σε ομόλογα οι Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Η αύξηση ιδίων κεφαλαίων και η ακτινογραφία για δάνεια, καταθέσεις, λειτουργικά - χρηματοοικονομικά έσοδα, κέρδη και προβλέψεις.

Η ακτινογραφία 4 μεγάλων τραπεζών
Σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους και μείωση των θέσεών τους σε ομόλογα εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ενώ μείωσαν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια ακολουθώντας τον επιβραδυνόμενο ρυθμό αύξησής τους.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των λογιστικών καταστάσεων γ΄ τριμήνου, που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του Euro2day η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank και Πειραιώς) μείωσαν κατά 0,7% τις προβλέψεις που σχημάτισαν στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου σε σχέση με αυτές του β΄ τριμήνου.

Αν μάλιστα εξαιρεθεί η EFG Eurobank, η οποία αύξησε το γ΄ τρίμηνο τις προβλέψεις της κατά 5,4% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, η μείωση τρίμηνο με τρίμηνο των σχηματισμένων προβλέψεων ανέρχεται στο 2,6%.

Οι προβλέψεις μειώθηκαν καθώς μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ενώ μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν έως και 1% (EFG Eurobank), μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν μέχρι και 0,6% (Εθνική Τράπεζα) όπως προκύπτει από τους επισυναπτόμενους πίνακες.

Το σύνολο σχεδόν των διοικήσεων των τραπεζών, στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση έδωσε το peak του στο β΄ τρίμηνο και στο εξής θα βαίνει επιβραδυνόμενος.

Η επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών προήλθε κυρίως από τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ αντίθετα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες έχουν σχηματίσει τις υψηλότερες προβλέψεις, ενώ τις χαμηλότερες τις έχουν σχηματίσει για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι προβλέψεις ως ποσοστό του δανειακού τους χαρτοφυλακίου ανήλθαν για την Alpha Bank στο 1,30%, για τη Eurobank στο 2,14%, για την Εθνική στο 1,39% και για την Πειραιώς στο 1,29%. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών είναι 5,2% για την Alpha Bank, 6,4% για τη Eurobank, για την Εθνική 5,8% και για την Πειραιώς 4,8%.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο τρίμηνο προς τρίμηνο αυξήθηκε σε επίπεδο ομίλων κατά 1% χάρη ουσιαστικά στην αύξηση των χορηγήσεων της Εθνικής (2%) καθώς οι υπόλοιπες τράπεζες εμφανίζουν οριακά ποσοστά αύξησης. Ακόμη και στην Εθνική, όμως, ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων εντός του 2009 βαίνει επιβραδυνόμενος.

Η σημαντική επιβράδυνση στις νέες χορηγήσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες αποπληρωμές, είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις να βελτιωθεί. Έτσι στην ΕΤΕ διαμορφώθηκε στο 97% στο εννεάμηνο, στην EFG Eurobank στο 117%, στην Πειραιώς στο 119% και στην Alpha στο 122%.

Ενίσχυσαν ίδια κεφάλαια, μείωσαν θέσεις σε ομόλογα

Το ενεργητικό των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στις 30/9/09 μειώθηκε σε σχέση με την 30ή Ιουνίου κατά 5,3 δισ. ευρώ (1,6%), με τις καταθέσεις να μειώνονται μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ (0,8%). Η πτώση του ενεργητικού οφείλεται σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη στη μείωση θέσεων σε ομόλογα και στη διατραπεζική ως αποτέλεσμα της προεργασίας για περιορισμό της άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, τα ίδια κεφάλαια τρίμηνο με τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης της Εθνικής (από 6,9 δισ. ευρώ σε 8,8 δισ. ευρώ), των πωλήσεων ιδίων μετοχών, των κερδών περιόδου και των υπεραξιών χαρτοφυλακίου.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών ανήλθε σε 19,9 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2009, από 15,46 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 και 15,74 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2009. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το τέλος του 2008, όπως και του α΄ τριμήνου 2009, και συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μειώθηκαν τα χρηματοοικονομικά έσοδα

Οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου χαμηλότερα κατά 37,6% χρηματοοικονομικά έσοδα από αυτά του β΄ τριμήνου, συνέχισαν όμως να αποτελούν ως και το 60% των καθαρών κερδών τριμήνου.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε χρηματοοικονομικά κέρδη κατέγραψε η Εθνική (από 237 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο σε 75 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο), ενώ αντίθετα η EFG Eurobank εμφάνισε αύξηση εσόδων από trading κατά 163% κυρίως επειδή επέλεξε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου να διατηρήσει τις θέσεις και τις υπεραξίες από ομόλογα.

Η μείωση των εσόδων από trading εξηγεί στην περίπτωση της Εθνικής και τη μείωση των καθαρών κερδών στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με αυτά του β΄ τριμήνου, ενώ στον αντίποδα η Πειραιώς και η Alpha αντιστάθμισαν τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έσοδα από την αύξηση των λειτουργικών εσόδων εμφανίζοντας αύξηση στα κέρδη τους τρίμηνο προς τρίμηνο.

Τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 2,6% επηρεασμένα θετικά και από τα τοκομερίδια ομολόγων, ενώ οι προμήθειες αυξήθηκαν μόλις 0,6%, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο. Το σύνολο των εσόδων μειώθηκε κατά 3,2% το ίδιο διάστημα και το σύνολο των εξόδων αυξήθηκε σε ποσοστό 2,5%

Η Eurobank και η Πειραιώς εμφάνισαν αύξηση συνολικών εσόδων σε ποσοστά 3,5% και 3,8% αντίστοιχα, με τα συνολικά τους έξοδα να αυξάνονται μόλις 0,4% και 1,4%. Έτσι, τα προ προβλέψεων κέρδη του γ΄ τριμήνου της EFG Eurobank αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο,  ενώ της Πειραιώς σε ποσοστό 6,2%.

**** Tα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2009 των 4 τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v