Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Πρώτα μετοχές, μετά ομόλογα- εμπορεύματα

Παρόμοιο με το τελευταίο τετράμηνο του 2009 θα είναι χρηματιστηριακά το 2010, εκτιμά η Merit ΑΧΕΠΕΥ σε report της για το ερχόμενο έτος. Προβλέπει stock picking και για το 2010. Ποιους τίτλους προτιμά.

Merit: Πρώτα μετοχές, μετά ομόλογα- εμπορεύματα
Παρόμοιο με το τελευταίο τετράμηνο του 2009 θα είναι χρηματιστηριακά το 2010, εκτιμά η Merit ΑΧΕΠΕΥ σε report της για το ερχόμενο έτος. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι και το 2010 θα αποτελέσει έτος επιλογής μετοχών και όχι κλάδων, ενώ προκρίνει τραπεζικούς τίτλους.

Η μελέτη των διαγραμμάτων του Γενικού Δείκτη Χ.Α.Α., του Dow Jones, του S&P 500, του DAX, του FTSE οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η φετινή χρονιά ή για την ακρίβεια το β΄ εξάμηνό της αποτελεί το πέρας ενός μεγάλου καθοδικού κύκλου των αγορών που ξεκίνησε το 2008 (προσωρινό ή οριστικό, το εγγύς μέλλον θα δείξει). Κυρίαρχο στοιχείο της χρονιάς αυτής ήταν η έντονη μεταβλητότητα, στοιχείο που θα εξακολουθήσει να ταλανίζει τις αγορές τουλάχιστον για το α΄ τρίμηνο του 2010.

Μελετώντας τις κεφαλαιαγορές η Merit εκτιμά ότι το 2010 θα εξακολουθήσει να αποτελεί έτος επιλογής πρωτίστως μετοχών και δευτερευόντως ομολόγων, εμπορευμάτων και προθεσμιακών καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές θα είναι μια χρονιά επιλογής όχι τόσο κλάδων ή οικονομιών αλλά κυρίως εταιριών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μάλιστα, όπως υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλή μερισματική απόδοση. Όπως προαναφέρθηκε, η μεταβλητότητα θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των κεφαλαιαγορών, όχι όμως στον βαθμό των τελευταίων 20 μηνών (καλοκαίρι 2008 - χειμώνας 2009).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα δούμε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τύπου W, V ή U. Τα επιτόκια έχουν παραμείνει εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό που περιμένουν οι αγορές. Πιο συγκεκριμένα, δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων από FED και ECB έως το πέρας του α΄ τριμήνου του 2010, ενώ οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων θα λάβουν χώρα μετά τον Μάρτιο του 2010, καθώς οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών θα εξακολουθήσουν με βραδείς ρυθμούς την έξοδό τους από την ύφεση, έως τον Απρίλιο του 2010. Πάντως, η Merit εκτιμά ότι η ECB θα προηγηθεί της FED στην αύξηση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό σκηνικό θεωρεί ότι δεν θα επηρεάσει τις αγορές, ενώ οι χώρες της BRIC θα συνεχίσουν να συντηρούν την παγκόσμια ανάπτυξη παράλληλα με την αμερικανική οικονομία.

Το Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, για το 2010, η Merit αναμένει να κινηθεί όπως το τελευταίο τετράμηνο του 2009. Εκτιμά ότι υπάρχει σύζευξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας με την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς η οποία θα συνεχιστεί μέχρι ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης να μετουσιωθεί σε οικονομικό. Το 2010 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την αυτονομημένη πλέον ελληνική κεφαλαιαγορά και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κυρίως των εκτιμήσεων της Κομισιόν για διατήρηση υψηλών ελλειμμάτων και χρέους σε συνδυασμό με αρνητικούς ή οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έχει θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από τις αγορές, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας, με το spread των ελληνικών ομολόγων να έχει εκτοξευτεί στις 270 μ.β. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας να μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τις 300 μ.β. μέσα στον Γενάρη του 2010. Εκτίμηση της Merit είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της δύο χρόνια χαμηλών ή αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών ελλειμμάτων και χρέους.

Σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, πέραν των προαναφερθέντων, θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες και ιδιαίτερα οι τράπεζες για τη χρήση του 2009. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2009, σε σύγκριση με τις μεγάλες ζημίες που κατέγραψαν οι εισηγμένες τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2008, φανερώνουν ότι οι εταιρίες έχουν να διανύσουν μεγάλο δρόμο μέχρι να ανακάμψουν στα επίπεδα κερδοφορίας των προηγούμενων ετών.

Πέραν τούτων, τα νέα κυβερνητικά μέτρα με προεξέχουσα την επιβολή έκτακτης φορολογίας (η οποία μέχρι έναν βαθμό θα μειώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων), κατά την άποψη της χρηματιστηριακής δημιουργεί αρνητική εικόνα στους ξένους επενδυτές και στα κεφάλαια της δυτικής Ευρώπης και παραπέμπει σε μέτρα που δεν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης από καμία χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής θα παραμείνουν οι μετοχές από τον τραπεζικό κλάδο (ΕΤΕ, ΚΥΠΡΟΥ) και ιδιαίτερα εκείνες των τραπεζών που θα καταφέρουν να απεγκλωβιστούν από την κρατική ενίσχυση την οποία έλαβαν το 2009 και έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και COCA COLA 3E αναμένεται να αντιδράσουν καλύτερα λόγω της υποαπόδοσής τους το 2009.

Η εικόνα στην αγορά των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί περίπου 2,4% το 2010, 100 μ.β. χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 3,4% των τελευταίων 60 ετών. Τα τελευταία αποτελέσματα για το ΑΕΠ του τριμήνου ήταν ενθαρρυντικά, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,5% σε ετήσιους όρους, η πρώτη έπειτα από 4 συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, μολονότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της αύξησης αποδίδεται στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας.

Επίσης, άκρως ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα τριμήνου για την πλειονότητα των εταιριών του S&P 500, τα οποία υποδηλώνουν σημάδια ανάκαμψης. Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει σε πρώιμη φάση ανάπτυξης κατά το γ΄ τρίμηνο του 2009 και οι δείκτες ISM Manufacturing φανερώνουν ότι η δραστηριότητα σε βιομηχανία και υπηρεσίες έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται στην τεράστια νομισματική και δημοσιονομική υποστήριξη που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται και μέσα στο 2010.

Από την άλλη μεριά, όμως, το ιστορικά υψηλό ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 10,2%, το τεράστιο έλλειμμα και ο φόβος για ενδεχόμενη εκτίναξη του πληθωρισμού προβληματίζουν όχι μόνο τη FED αλλά και πολλούς από τους επενδυτές. Ειδικότερα για την ανεργία στις HΠΑ η Merit θεωρεί ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και το 2010, θα αργήσει να εκτονωθεί και τα σημάδια βελτίωσής της θα φανούν πρώτα σε επιμέρους αλλά και σε συγγενείς δείκτες που αφορούν στην εργασία, στην αγορά κατοικίας κ.ά.

Οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών καταναλωτών έχουν αυξηθεί, ενώ η σταδιακή μείωση της ανεργίας θα αυξήσει το εισόδημα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Μία ακόμη θετική εξέλιξη στην οικονομία των ΗΠΑ είναι η σταθεροποίηση την οποία φαίνεται να έχει η αγορά κατοικίας, που είχε δεχτεί μεγάλο χτύπημα ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Lehman. Οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν αρχίζει να σταθεροποιούνται, ενώ οι νέες οικοδομικές άδειες άρχισαν να αυξάνονται έπειτα από πολύχρονη πτώση.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη η Merit εκτιμά ότι το 2010 θα είναι μια μεταβατική χρονιά για την αμερικανική οικονομία, με λιγότερη μεταβλητότητα στην αγορά αλλά και με μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο. Η άνοδος των επιτοκίων από τη FED, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, θα προκαλέσει μεταξύ άλλων αύξηση του κόστους δανεισμού με αποτέλεσμα να μειωθούν σταδιακά τα κεφάλαια που επενδύονται στη χρηματιστηριακή αγορά. Επιπροσθέτως, το μεγάλο έλλειμμα σε συνδυασμό με την πολυδάπανη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνέχιση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά μέχρι σήμερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Για το 2010 η χρηματιστηριακή συνιστά τη συνέχιση μετακύλισης ρευστότητας προς την αγορά των ΗΠΑ με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, δεδομένου του θετικού κλίματος που επικρατεί μέχρι τώρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στις κορυφαίες της επιλογές θα παραμείνουν μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπως της MICROSOFT, αλλά και τίτλοι των κλάδων της ενέργειας, των τροφίμων και φαρμακευτικές - βιοτεχνολογίας, όπως KRAFT FOODS, ELI LILLY,VERTEX Pharmaceuticals, PFIZER αλλά και οι μετοχές των AT&T VERIZON. Επίσης για το 2010 συνιστά έκθεση και σε περιορισμένο αριθμό μετοχών του τραπεζικού κλάδου, όπως η BANK OF AMERICA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v