Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρατική γραφειοκρατία "χτυπάει κόκκινο"

Πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα καραμπινάτης κρατικής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί εταιρίες της Σοφοκλέους, όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι "καίγεται" για την ανάταξη της οικονομίας…

Η κρατική γραφειοκρατία χτυπάει κόκκινο
Πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα καραμπινάτης κρατικής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί εταιρίες της Σοφοκλέους, όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι "καίγεται" για την ανάταξη της οικονομίας…

Την ώρα που η κυβέρνηση παραδέχεται την αδήριτη ανάγκη για πάταξη της γραφειοκρατίας, σε ό,τι (τουλάχιστον) αφορά τον τομέα των επενδύσεων, δεκάδες εισηγμένες εταιρίες αναμένουν στο ακουστικό τους προκειμένου να τρέξουν τα δικά τους projects.

Ενδεικτικές του θέματος είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Jumbo κ. Απ. Βακκάκη ότι η εταιρία του κάνει πολύ πιο γρήγορα επενδύσεις στη Βουλγαρία παρά στη χώρα του, ενώ κοινή αντίληψη στα στελέχη των εισηγμένων είναι ότι στην Ελλάδα ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι ήρωας(!) για να αντεπεξέλθει τη γραφειοκρατία και τις λοιπές δυσκολίες που αναδύονται.

Στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για παράδειγμα, ο νέος νόμος της κυβέρνησης, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προσπαθεί να μειώσει σε 6 - 8 μήνες διαδικασίες που μέχρι σήμερα διαρκούν έως και πέντε χρόνια!

Γνωστός επιχειρηματικός παράγοντας είχε ρωτηθεί για το κατά πόσον χρειαζόταν ένας ξένος εταίρος στα projects της αιολικής ενέργειας και είχε απαντήσει: "Επί του παρόντος τουλάχιστον, όχι. Πώς μπορεί ένας ξένος να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με δήμους, τοπικές οργανώσεις και χρονίζοντα δικαστήρια όπου παλεύουμε εμείς κάθε μέρα, εδώ και τόσο πολλά χρόνια;"…

Αν όμως υπάρχει ένας τομέας που θα πρέπει να ανακηρυχθεί επάξια "πρωταθλητής γραφειοκρατίας", είναι αυτός που σχετίζεται με τα ακίνητα. Ενδεικτικά και μόνο θα παραθέσουμε μερικά παραδείγματα εισηγμένων εταιριών:

Η Κέκροψ βρίσκεται στα δικαστήρια με το Δημόσιο, τον δήμο κ.λπ. εδώ και δεκαετίες(!) και η όποια πρόοδος που στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί είναι οριακή.

Η εταιρία Ικτίνος και η Dolphin δρομολογούν μεγάλη επένδυση στην Κρήτη, όπου η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια…

Πάνω από δέκα χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα του μεγάλου ακινήτου της Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, του μεγαλύτερου ουσιαστικά περιουσιακού στοιχείου της εισηγμένης. Αρχικά ήταν να φιλοξενήσει το καζίνο της Θεσσαλονίκης, μετά προοριζόταν για μεγάλο super market και τώρα περιμένει κάποιες μελέτες, προκειμένου…

Για πολλά χρόνια αναμένει στο ακουστικό της και η ΕΛΒΙΕΜΕΚ την άδεια για τη λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο ακίνητο που διαθέτει στα Οινόφυτα.

Τα ακίνητα της ΛΑΝΑΚΑΜ αποτελούν επίσης σίριαλ που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια…

Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί και το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, στο οποίο πέρα από την ΠΑΕ εμπλέκονται ο δήμος Αθηναίων και η εισηγμένη Μπάμπης Βωβός. Παρά το γεγονός ότι -σε αντίθεση με τον κανόνα- "λεφτά υπάρχουν" και η οικονομία έχει ανάγκη από τέτοιες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, κανείς σήμερα δεν μπορεί να πει με σιγουριά για το αν και πότε η συγκεκριμένη αυτή επένδυση θα ξεκινήσει.

Το ακίνητο της πάλαι ποτέ Αλλατίνη (τώρα έχει περάσει στη Nutriart, μετά την απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη) απασχόλησε χρόνια και χρόνια το χρηματιστηριακό κοινό και μόλις πρόσφατα βγήκε μία δικαστική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v