Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΔΔΗΧ: Προς έκδοση ομολόγου σε δολάρια

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου σε δολάρια στις διεθνείς αγορές στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Στα 11,6 δισ. οι δανειακές ανάγκες τον Μάιο.

ΟΔΔΗΧ: Προς έκδοση ομολόγου σε δολάρια
Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου σε δολάρια στις διεθνείς αγορές στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, μεταδίδει το Reuters.

"Θα πραγματοποιηθεί roadshow, σχεδιάζουμε να εκδόσουμε ομόλογο σε δολάρια μέχρι τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου", δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου στο πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της έκδοσης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι δανειακές ανάγκες του Απριλίου είναι καλυμμένες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει 11,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου.


"Θα είχαμε την ησυχία μας χωρίς το ΔΝΤ"

Χθες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, δήλωσε ότι "αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης θα είχαμε την ησυχία μας και θα ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε σε εκδόσεις και να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς", υποστηρίζοντας πως η όλη συζήτηση για τον μηχανισμό βοήθειας έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στις αρχές Μαρτίου, ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των spreads, τάση που αντιστράφηκε μετά τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης.

Επισήμανε παράλληλα ότι η συμφωνία "δεν είχε κανέναν αντίκτυπο" στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου, αν και έχει απομακρύνει πιθανούς κινδύνους στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας πως η Ελλάδα "δεν σχεδιάζει να κάνει χρήση της συμφωνίας και θέλει να προχωρήσει μόνη της".

Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου προκάλεσαν αίσθηση, καθώς ορισμένοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως -παρότι αυτές αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των αγορών- μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις κινήσεις της κυβέρνησης που ανέδειξε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ και επιδίωξε σθεναρά τη δημιουργία μηχανισμού ευρωβοήθειας, θεωρώντας επιτυχία τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σε άντληση 5-10 δισ. δολ. στοχεύει η Ελλάδα μέσω ομολόγου

Η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει περί τα 5 δισ. με 10 δισ. δολάρια με την έκδοση διεθνούς ομολόγου τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου, έχοντας προγραμματίσει roadshow στις ΗΠΑ περίπου στις 20 Απριλίου και στην Ασία στις 27 Απριλίου, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal.

«Αυτό που θέλουμε είναι διασπορά στις εκδόσεις. Μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εκδόσεων ήταν σε ευρώ. Θα εκδώσουμε ομόλογο σε δολάριο με roadshows στις ΗΠΑ και την Ασία και ελπίζουμε να αντλήσουμε μεταξύ 5 και 10 δισ. δολ.,» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ καλή περίοδος για να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον των Αμερικανών και Ασιατών επενδυτών.»

Του roadshow θα ηγηθεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με πιθανές «στάσεις» στην Νέα Υόρκη και τις Δυτικές Ακτές των ΗΠΑ, το Πεκίνο, την Σαγκάη και ίσως την Σιγκαπούρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v