Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε μύθοι της Σοφοκλέους που... γκρεμίστηκαν!

Παρατηρώντας την πορεία των μετοχών κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πόσο "out" είναι σήμερα πέντε "μύθοι" με τους οποίους μεγάλωσαν... γενιές επενδυτών - Αναλυτικός πίνακας.

Πέντε μύθοι της Σοφοκλέους που... γκρεμίστηκαν!
Παρατηρώντας την πορεία των μετοχών κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πόσο "out" είναι σήμερα πέντε "μύθοι" με τους οποίους μεγάλωσαν... γενιές επενδυτών - Αναλυτικός πίνακας.


Η πορεία των τιμών των μετοχών το τελευταίο δωδεκάμηνο (στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα, από τις 14/10/2009 έως τις 14/10/2010) είναι σε θέση να αμφισβητήσει πολλές από τις γνωστές πρακτικές του επενδυτικού παρελθόντος.

Μύθος πρώτος: Σε περίπτωση κρίσης, επικεντρωνόμαστε σε μετοχές με μικρότερο κίνδυνο και μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, που δεν είναι άλλες από τα blue chips.

Είδαμε να γίνεται: Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε 46,78%, όταν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 υποχρεώθηκε σε σαφώς μεγαλύτερες απώλειες (51,65%). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπεσε κατά 46,1% και της μικρής σε ποσοστό 45,4%.

Οι τράπεζες, μάλιστα, αποδείχτηκαν ο αδύναμος κρίκος των blue chips και ενδεικτικά αναφέρουμε το -69,86% της Πειραιώς, το -65,94% της Εθνικής, το -59,4% της Eurobank κ.λπ.

Μύθος δεύτερος: Σε περίοδο έντονης ανόδου ή μεγάλης πτώσης, πολύ μικρή σημασία έχει να επιλέγεις ποιες μετοχές θα έχεις στο χαρτοφυλάκιό σου, καθώς η πορεία στο ταμπλό θα είναι λίγο έως πολύ παράλληλη.

Είδαμε να γίνεται: Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις μεταξύ των μετοχών και επίσης πόσο μεγάλες αποδόσεις θα μπορούσε να αποφέρει ένα επιτυχές stock picking. Συγκεκριμένα, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 46,78%, είδαμε 18 μετοχές να καταγράφουν κέρδη (το 7% του συνόλου, μεταξύ των οποίων τις Coca Cola Τρία Έψιλον, Crown Hellas, Στ. Κανάκης, MLS, Ικτίνος, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Folli Follie κ.ά.), όπως επίσης και άλλες 30 (το 12% του συνόλου) να γράφουν ζημίες χαμηλότερες του 20%, όταν η απόδοση των κρατικών ομολόγων ήταν πολύ χειρότερη.

Από την άλλη πλευρά, είδαμε 95 μετοχές (το 36,8% του συνόλου) να υποχρεώνονται σε πτώση μεγαλύτερη του 50%, με ενδεικτικές περιπτώσεις τις ΝΕΛ (-95%), Ηλεκτρονική (-83,6%), ΑΕΓΕΚ (-83,5%), Atlantic (-83,04%), Intrakat, Αττικάτ, Βιοτέρ, Ridenco κ.ά.
Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες, μικρομεσαίες κατασκευαστικές και το εμπόριο υποαπέδωσαν, ενώ καλύτερα τα πήγαν τα εξαγωγικά "χαρτιά", τα κρατικόχαρτα και ορισμένες υγιείς επιχειρήσεις μικρού μεγέθους.

Μύθος τρίτος: Οι μετοχές των λεγόμενων αμυντικών κλάδων τα πηγαίνουν καλύτερα σε περίοδο κρίσης. Τέτοια "χαρτιά" θεωρήθηκαν από αρκετούς αναλυτές τα κρατικόχαρτα, οι τηλεπικοινωνίες, η ιδιωτική υγεία, εταιρίες με προϊόντα χαμηλής τιμής (π.χ. Sprider, Jumbo, Fourlis κ.ά.), τα τρόφιμα, η ενέργεια κ.λπ.

Είδαμε να γίνεται: Ξεκινώντας από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της ιδιωτικής υγείας, οι μετοχές τους εμφάνισαν χειρότερη επίδοση το τελευταίο δωδεκάμηνο σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη, Στις τηλεπικοινωνίες είχαμε -62,8% στη Hellas On Line, -60,6% στη Forthnet και -55,5% στον ΟΤΕ, ενώ στην ιδιωτική υγεία είχαμε -66,1% στη Euromedica, -62,6% στο Ιατρικό Αθηνών, -60,28% στο Υγεία και -59% στο ΙΑΣΩ. Βασική αιτία των παραπάνω είναι ότι αποδείχτηκε πως ούτε και αυτοί οι κλάδοι μένουν αλώβητοι από μια ισχυρή κρίση.

Σε ό,τι αφορά εταιρίες που πουλάνε προϊόντα σε χαμηλές τιμές, είδαμε διαφοροποιημένη στάση, με τη Sprider να χάνει 74,8%, τη Fourlis 46,4% και την Jumbo 37,3%. Στην ενέργεια, η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 54,2%.

Η ομάδα των μετοχών που επιβεβαίωσε περισσότερο από τις άλλες τον αμυντικό της χαρακτήρα ήταν τα λεγόμενα κρατικόχαρτα, χωρίς όμως και εκεί να αποφευχθούν οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές του ταμπλό: -37,1% για τον ΟΠΑΠ, -26,3% για την ΕΥΑΘ, -24,4% για τον ΟΛΘ, -24,1% για τη ΔΕΗ, -22,1% για την ΕΥΔΑΠ, -20,2% για τον ΟΛΠ.

Μύθος τέταρτος: Ποτέ κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη (και προφανώς κανείς δεν έχασε αγοράζοντας έμμεσα γη μέσω εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας).

Είδαμε να γίνεται: Είδαμε τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του development να καταγράφουν μεγάλες απώλειες (π.χ. Pasal -73,4%, READS -54,8%, Lamda Development -52,4%, Κέκροψ -52,%, Βωβός -51,6%), παρότι πριν από ένα έτος διαπραγματεύονταν με σημαντικό discount έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους (NAV). Σημαντικές μεν, αλλά χαμηλότερες ήταν οι απώλειες των ΑΕΕΑΠ, που προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση.

Μύθος πέμπτος: Υπάρχουν τα λεγόμενα γαλάζια και πράσινα χαρτιά, τα οποία ευνοούνται την περίοδο όπου θα βρεθεί στην εξουσία η φερόμενη ως φίλα προσκείμενη κυβέρνηση.

Είδαμε να γίνεται: Πέρασε κάτι παραπάνω από ένα έτος από την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, όποιες μετοχές θεωρούνταν στο παρελθόν "πράσινες" μάλλον υποαπέδωσαν, παρά υπεραπέδωσαν έναντι του Γενικού Δείκτη.


* Ο αναλυτικός πίνακας με τις μεταβολές στις τιμές των μετοχών στο διάστημα 14/10/2009 - 14/10/2010 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v