Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "συντέλεια του κόσμου" στο ταμπλό!

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: το 25% των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει... κάνει φτερά από το ταμπλό πριν ακόμη γίνουν ορατές οι συνέπειες της τρέχουσας κρίσης. Και έπεται συνέχεια...

Η συντέλεια του κόσμου στο ταμπλό!
Πήγαμε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στη λίστα των εταιριών που δημοσίευσαν ετήσιες λογιστικές καταστάσεις για την οικονομική χρήση 2001. Δέκα χρόνια μετά, το τοπίο έχει αλλάξει πλήρως.

Το 15% των εταιριών αυτών έχει τεθεί -είτε άμεσα, είτε αφού προηγήθηκαν συγχωνεύσεις- εκτός διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον 10% -άμεσα ή έμμεσα- είτε αποχώρησε από το Χ.Α. (μέσω δημόσιας πρότασης, ή μέσω εκκαθάρισης), είτε σχεδιάζει την αποχώρησή του στο άμεσο μέλλον.

Και τέλος, ένα ακόμη 10% εξακολουθεί μεν να υπάρχει, αλλά μέσω άλλων χρηματιστηριακών "οχημάτων", καθώς οι εταιρίες αυτές απορροφήθηκαν από άλλες εισηγμένες.

Η "άγουσα προς τα αποδυτήρια"…

Το πρώτο συμπέρασμα
είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια 50 επιχειρήσεις, ή το 15% του συνόλου των εισηγμένων εταιριών, τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα την ουσιαστική απώλεια -στις περισσότερες περιπτώσεις- του συνόλου των κεφαλαίων των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, από τις 340 επιχειρήσεις που δημοσίευσαν ισολογισμούς στο τέλος της χρήσης 2011, σήμερα έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης οι 50.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής: Αφοί Μεοσοχωρίτη, Alfa-Alfa Holdings, Αλυσίδα, ΑΛΚΑΡ-ΑΕΜΕΤ, Alma-Ατέρμων, ΑΛΤΕ, Ασπίς Επενδυτική, Ασπίς Πρόνοια, Betanet, Connection, Κορφίλ (Πραξιτέλειο), ΔΑΝΕ, Δάρινγκ, Datamedia, Despec, ΔΙΕΚΑΤ, Domus, Ελλατέξ, Εμπορικός Δεσμός, ΕΣΧΑ, ΕΤΜΑ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Fanco, ΓΕΚΑΤ, Γενέρ, Γιαννούσης, Γνώμων, Χαλυβδοφύλλων, Informatics, Intersat, Κεράνης, Κλαουδάτος, Κλωστήρια Ναούσης, Maxim-Περτσινίδης, Microland, Μπριτάννια, Μουριάδης, ΣΑΟΣ, Νηματεμπορική, Πουλιάδης, Promota, Κορασίδη, Sex Form, Stabilton, Τεχνοδομή, Θεμελιοδομή, Βερνίκος-Λεβεντάκης, Ξιφίας, ΑΤΕΜΚΕ και Sea Farm Ionian.

Φυσικά, εκτός ταμπλό βρέθηκαν και άλλες εισηγμένες, που όμως εισήλθαν στο Χ.Α. μετά το τέλος του 2001, όπως η Ipirotiki, η Emphasis, η Hitec, η Δυναμική Ζωής κ.ά.

Δύο συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από την προαναφερόμενη επίδοση:

Α. Πολύ μικρή επίπτωση έχει παίξει η τρέχουσα οικονομική κρίση, καθώς πολύ λίγες "εκπαραθυρώσεις" έχουν γίνει την τελευταία διετία και επίσης συνήθως οι παρενέργειες της κρίσης γίνονται τόσο έντονα ορατές μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος (συνήθως προηγούνται ρυθμίσεις δανείων με τράπεζες, άλλες διορθωτικές κινήσεις κ.λπ.). Έτσι, τα ουσιαστικά θύματα της κρίσης δεν τα έχουμε δει ακόμη, αλλά αναμένεται να τα δούμε στο ταμπλό τη διετία 2011 - 2012…

Β. Από όλα αυτά προκύπτει ότι η θεωρία που θέλει να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μόνο ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι "μπάζει από παντού". Στην πράξη, τα ποσοστά των "λουκέτων" είναι λίγο έως πολύ παρόμοια με τον μέσο όρο των ελληνικών επιχειρήσεων. Και φοβόμαστε ότι έχουμε και μέλλον…

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι πάνω από δέκα εισηγμένες εταιρίες, που διαπραγματεύονται κανονικά στο Χ.Α., διαθέτουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ σε αρκετές άλλες περιπτώσεις η ρευστότητα είναι μέγα ζητούμενο.

Είπαν "αντίο" στο ταμπλό

Πέραν αυτών των 50 εισηγμένων που τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης, υπάρχουν ακόμη 34 εταιρίες (το 10% του συνόλου) που είτε αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα από την υποβολή δημόσιων προτάσεων - εκαθαρρίσεων είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το πράξουν αυτό στο προσεχές μέλλον.

Μεταξύ αυτών διακρίνουμε τις εξής: Active AEEX, Αγροτική Ζωής, Αγροτική Ασφαλιστική, ΑΒ Βασιλόπουλος, Alpha Leasing, Chipita, Δέλτα, Delta-Singular, ΕΛΑΪΣ, ΕΤΒΑ Leasing, Μπάρμπα Στάθης, Εθνική Ασφαλιστική, Everest, Φοίνιξ Ασφαλιστική, Γερμανός, Γρηγόρης, Hyatt, Ιμάκο, Informer, Κωτσόβολος, Logic-DIS, Metrolife, Goody's, Μπενρουμπή, Multirama, Notos Com, Vodafone, Παπαστράτος, Πειραιώς Leasing, Ράδιο Αθήναι, Ρόκας, Χάλυψ κ.ά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υπάρξει σημαντική αντίδραση φορέων (ΣΕΔ, ΣΜΕΧΑ) και μεμονωμένων επενδυτών για το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει γύρω από τις δημόσιες προτάσεις και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το όλο ζήτημα.

Ενδεικτική περίπτωση ισχυρής αντίδρασης είναι αυτή του μετόχου Mitica εναντίον του βασικού μετόχου, που θέλει να θέσει εκτός διαπραγμάτευσης την Crown Hellas Can, παρά το γεγονός πως κατέχει ποσοστό μικρότερο του 90% και σε "εξευτελιστική τιμή", όπως υποστηρίζει.

Μπαράζ εξαγορών - συγχωνεύσεων

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο άλλαξε ο χρηματιστηριακός χάρτης κατά την τελευταία δεκαετία είναι οι πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις που έγιναν μεταξύ εισηγμένων εταιριών, οι οποίες ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ανήκαν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.

Έτσι, μέσα από αυτήν τη μέθοδο, αποχώρησαν -ή έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αποχωρήσουν στο άμεσο μέλλον- από το Χ.Α. ως "οχήματα" (αλλά παραμένουν ως περιουσίες και συνήθως ως δραστηριότητες) 38 εταιρίες που αποτελούν επίσης το 10% του συνόλου των εισηγμένων του 2001.

Μεταξύ αυτών που συγκαταλέγονται στην παραπάνω κατηγορία είναι: Αλλατίνη, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Alpha Επενδύσεων, Arrow, Cosmote, Δίας ΑΕΕΧ, ΚΑΕ, Ευκλείδης, ΕΕΕΧ, Ελληνική Τεχνοδομική, Elmec Sport, Εμπορική Επενδυτική, Επενδύσεις Αναπτύξεως, Επενδύσεις Εργασίας, ΕΤΕΒΑ, Εθνική Ακινήτων, ΕΤΒΑ Bank, Fitco, Παντεχνική, Petrola, Πειραιώς Επενδυτική, Πρόοδος Επενδύσεων, Στρίντζης, ΤΕΡΝΑ, Unisystems, Παντεχνική κ.ά.

Οι διαμαρτυρίες των επενδυτών σε αρκετές περιπτώσεις της παραπάνω κατηγορίας (και ιδιαίτερα στην περίπτωση των επενδυτικών εταιριών) είναι ότι οι συγχωνεύσεις δεν έγιναν με βασικό γνώμονα τα συμφέροντα των επενδυτών μειοψηφίας, αλλά με βασικό κριτήριο το συμφέρον του βασικού μετόχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v