Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοίχημα για… year end rally στο ΧΑ

Γιατί οι ξένοι αγοράζουν τώρα με «καλάθια» ελληνικές μετοχές. Προσδοκίες χριστουγεννιάτικου ράλι, κρίσιμα τεχνικά σημεία, εφεδρείες των τραπεζών και το τέλος των μεγάλων πωλήσεων. Τι απειλεί να χαλάσει το "πάρτι".

Στοίχημα για… year end rally στο ΧΑ
Προϋποθέσεις year end rally δημιουργούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες, καθώς χρήμα το οποίο «μεταναστεύει» από αγορές που χάρισαν υψηλές αποδόσεις το 2010 σταθμεύει στην Ελλάδα, ωθώντας -απουσία ισχυρής προσφοράς- υψηλότερα τις αποτιμήσεις.

Το Χ.Α. από τις αρχές του χρόνου ως και χθες καταγράφει απώλειες της τάξης του 30%, κατατασσόμενο στην πρώτη θέση απωλειών μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Η παραπάνω αρνητική πρωτιά καθίσταται, σύμφωνα με χρηματιστές, και η... προίκα τους στην τρέχουσα συγκυρία.

Και αυτό γιατί κεφάλαια που αποεπενδύονται με υψηλά κέρδη από αγορές όπως το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και της Βαρσοβίας σταθμεύουν για λίγο στην Αθήνα, επιδιώκοντας να πολλαπλασιάσουν την απόδοσή τους ή να βελτιώσουν την υποαπόδοσή τους σε σχέση με τους δείκτες που ακολουθούν.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιους, για κλασική συνταγή των διαχειριστών στα τέλη έτους και αφού έχουν κλείσει ή ετοιμάζονται να κλείσουν βιβλία. Το πόσο θα κρατήσει και μέχρι πού μπορεί να οδηγήσουν οι παραπάνω εισροές τους δείκτες του Χ.Α. θα εξαρτηθεί, όπως εκτιμούν οι χρηματιστές, από την προσφορά και βεβαίως από τις εξελίξεις διεθνώς.

Προς το παρόν, η προσφορά στο Χ.Α. παραμένει υποτονική, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των long only χαρτοφυλακίων έχει αποεπενδυθεί ή έχει μειώσει σημαντικά τις θέσεις του το προηγούμενο διάστημα.

Οι τοποθετήσεις, επομένως, από ξένους οι οποίες εκδηλώνονται μέσω καλαθιών αγορών σε μετοχές του MSCI, λόγω απουσίας προσφοράς, σηκώνουν γρήγορα τις τιμές, όπως φάνηκε στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Κρίσιμες οι 730 μονάδες

Ήδη χθες ο 20άρης έκλεισε στο κρίσιμο σημείο των 730 μονάδων και, εφόσον ολοκληρώσει την εβδομάδα σε αυτά τουλάχιστον τα νούμερα, θα δώσει, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, σαφές σήμα ανοδικής συνέχειας για τις 750 και εν συνεχεία για τις 770 μονάδες.

Τεχνικά, σύμφωνα με τους ίδιους, η αγορά έχει τη δυνατότητα να κινηθεί υψηλότερα καθώς οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται ακόμη στη μέση του καναλιού και υπολείπονται της κίνησης του 20άρη.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκδηλώνονται οι πρώτες μεταστροφές από τους «οδηγούς» της ανοδικής αντίδρασης (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) σε τράπεζες και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τακτική που αναμένεται να ενταθεί στις επόμενες συνεδριάσεις.


Τι απειλεί να χαλάσει το πάρτι

Σύμφωνα με διαχειριστές εγχώριων χαρτοφυλακίων, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πού μπορεί να φτάσει μια «στεγνή» από προσφορά αγορά όπως το Χ.Α. σε μια περίοδο όπου κλείνουν βιβλία θα ήταν παρακινδυνευμένη.

«Όσο λείπουν ισχυρές πωλήσεις, το θερμό χρήμα που τοποθετείται λόγω της υποαπόδοσης στο Χ.Α. θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποτιμήσεις όπου θέλει», αναφέρει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής, συμπληρώνει όμως ότι ταυτόχρονα οι εξελίξεις τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό εγκυμονούν και κινδύνους.

Αν, για παράδειγμα, η Γερμανία στην προσεχή διάσκεψη κορυφής επιμείνει στην άποψή της οι αγορές να αναλάβουν μέρος του κόστους της κρίσης κρατικού χρέους, συμμετέχοντας στον μόνιμο μηχανισμό, τότε ενδέχεται να εκδηλωθεί νέα πίεση στα περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης, η οποία θα επιδράσει αρνητικά και στις ελληνικές τράπεζες.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχόμενη νέα πίεση εξαιτίας της γνωστοποίησης των τιμών διάθεσης όπου θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου όπως αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και ο βραχυχρόνιος ορίζοντας του χρήματος που τοποθετείται τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α.

«Οι προοπτικές του Χ.Α. θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, μέχρι τότε όλα μπορούν να συμβούν», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας πάντως ότι εκτιμά πως ακόμη και αν υπάρξουν δυσάρεστα νέα από τον μηχανισμό στήριξης ή τις αυξήσεις κεφαλαίου, το Χ.Α. δύσκολα μπορεί να δει χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είδε πρόσφατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v