Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Nέο ψαλίδι στις αμοιβές των managers

Ποια μηνύματα έστειλαν οι τακτικές Γ.Σ. του Δεκεμβρίου. Η οικονομική κρίση, η ανάγκη για εξοικονόμηση δαπανών καθώς και οι διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των διοικήσεων.

Εισηγμένες: Nέο ψαλίδι στις αμοιβές των managers
Ποια μηνύματα έστειλαν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις του Δεκεμβρίου - Η οικονομική κρίση, η ανάγκη για εξοικονόμηση δαπανών καθώς και οι διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των διοικήσεων.

Από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις του Δεκεμβρίου (όσων εταιριών κλείνουν χρήση κάθε 30ή Ιουνίου) πήραμε μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σχετικά με τις αμοιβές των διοικήσεων των υπόλοιπων εταιριών μέσα στο 2011.

Στην ιδιαίτερα κερδοφόρο εταιρία Jumbo, οι αμοιβές των μελών της διοίκησης θα παραμείνουν για φέτος στάσιμες, στα επίπεδα της προηγούμενης χρήσης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Απ. Βακάκης έχει δηλώσει ότι αν ζητάς τώρα περικοπές από τα στελέχη σου, σημαίνει ότι τους πλήρωνες ακριβά κατά το παρελθόν.

Στη (ζημιογόνο πλέον) εταιρία Νάκας, οι αποδοχές των μελών του Δ.Σ. θα διατηρηθούν για την τρέχουσα χρήση στα ίδια επίπεδα, με τη δυνατότητα για αύξηση έως και 10%! Να σημειωθεί ότι η εταιρία την ίδια περίοδο μειώνει το προσωπικό της και περιορίζει το κόστος των ενοικίων της…

Στην Τεξαπρέτ, για τη χρήση 2010 - 2011 προεγκρίθηκαν για φέτος οι ίδιες αμοιβές για τα μέλη του Δ.Σ. (100.000 ευρώ, συνολικά) που δόθηκαν και στην προηγούμενη χρήση.

Στη Vivere, οι αμοιβές της διοίκησης είχαν μειωθεί κατά 100.000 ευρώ, μέσα στη χρήση που έληξε στις 30/6/2010, ενώ για τη φετινή χρήση θα διατηρηθούν σταθερές, παρά τη διεύρυνση του αντικειμένου των εργασιών της εισηγμένης.

Από εδώ και πέρα, ξεκινούν οι μειώσεις. Έτσι, λοιπόν, έχουμε την εταιρία πληροφορικής CPI να αποφασίζει περικοπές της τάξεως του 30% για τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.
Είδαμε επίσης την κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος να προχωρά σε αντίστοιχο ψαλίδισμα της τάξεως του 20%, ενώ υπήρξε μάλιστα και εισήγηση από μέτοχο μειοψηφίας προκειμένου η μείωση να φτάσει στο 40%!

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης περιόρισε τις αποδοχές των μελών της διοίκησης για τη χρήση 2010 - 2011 κατά 12%.

Το γενικότερο κλίμα

Πολλές βέβαια ιδιωτικές εισηγμένες (π.χ. Alpha Γκρίσιν, Έδραση κ.ά.) είχαν προχωρήσει σε περικοπές αμοιβών στελεχών ήδη από το 2009 και το 2010.

Πέρυσι, με την ανάληψη των νέων διοικήσεων, είχαμε και σημαντικές περικοπές στις αμοιβές των διοικήσεων των κρατικών εταιριών (τράπεζες, ΟΠΑΠ, νερά κ.ά.), γεγονός που συνέβαλε ως έναν βαθμό και στη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά περίπου 15% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ προχώρησε πρόσφατα σε περικοπή των δικών του απολαβών κατά 15%, ενώ πραγματοποίησε και γενναίες περικοπές στα μπόνους και στα λοιπά οικονομικά προνόμια των υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού.

Ραντεβού τον Ιούνιο

Το 2011 ξεκίνησε με δυσμενέστερες συνθήκες για την ελληνική οικονομία, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για ασθενέστερη ζήτηση και επιδείνωση οικονομικών επιδόσεων, για όσες τουλάχιστον εισηγμένες απευθύνονται στην εγχώρια αγορά.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι λογικό ότι οι ανάγκες για ευρύτερες περικοπές δαπανών για πολλές εταιρίες καθίστανται επιτακτικές, ενώ θα πρέπει να σημειωθούν και οι πιέσεις που ασκούνται προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο από τράπεζες - προμηθευτές όσο και από μετόχους μειοψηφίας (απώλειες τριετίας στο Χ.Α. που υπερβαίνουν το 70%, ανυπαρξία μερισμάτων στις πλείστες των περιπτώσεων κ.λπ.).

Για τους κρατικά ελεγχόμενους εισηγμένους ομίλους η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών που υιοθέτησε για τις υπόλοιπες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κίνηση αυτή περιορίζει τις αμοιβές αρκετών στελεχών και ενδεχομένως να επηρεάσει μέχρι και τις αποδοχές των μελών του Δ.Σ., αν και κάτι τέτοιο δεν ορίζεται σαφώς στον πρόσφατο νόμο.

Στις ιδιωτικές εισηγμένες εταιρίες, πολλές διοικήσεις έχουν προχωρήσει σε νέες μειώσεις αποδοχών τόσο σε υψηλόβαθμα στελέχη τους όσο και σε χαμηλόβαθμους εργαζομένους τους για το 2011. Και αυτό, πέρα από το μπαράζ απολύσεων προσωπικού που είδαμε να συμβαίνει το τελευταίο 18μηνο.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, θεωρείται πολύ πιθανό ότι αρκετές διοικήσεις θα ακολουθήσουν ανάλογη πρακτική σε ό,τι αφορά και τα δικά τους εισοδήματα.

Σύμφωνα με προβλέψεις παραγόντων της αγοράς, θα δούμε και νέες περικοπές στις αμοιβές των managers, οι οποίες προφανώς δεν θα έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Το όλο θέμα θα εξαρτηθεί από το πόσο επαχθής είναι η κατάσταση σε κάθε εταιρία, από το πόσο υψηλές ήταν οι προϋπάρχουσες αμοιβές, από την «ευαισθησία» κάθε βασικού μετόχου κ.λπ.

Περισσότερα πράγματα θα δούμε στις τακτικές γενικές συνελεύσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες οι μέτοχοι μειοψηφίας (που έχουν δει απώλειες από 50% έως 95% την τελευταία τριετία) θα περιμένουν να αξιολογήσουν τη στάση που θα κρατήσουν οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v