Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Σήμα κινδύνου για τη χαμηλή ρευστότητα

Το πρόβλημα του χαμηλού όγκου των συναλλαγών επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, ενώ παράλληλα σημειώνει πως οι Έλληνες επενδυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Ποιοι πλήττονται, ποιοι ωφελούνται. Αναβάθμιση σύστασης για ΟΤΕ σε ”market perform”. Τι αλλάζει για Intralot, Γερμανό, Τηλέτυπο.

Π&Κ: Σήμα κινδύνου για τη χαμηλή ρευστότητα
Το πρόβλημα του χαμηλού όγκου των συναλλαγών στη Σοφοκλέους επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στην εβδομαδιαία ανάλυσή της με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου και τίτλο ”Προεξόφληση χαμηλής ρευστότητας”, ενώ παράλληλα σημειώνει πως οι Έλληνες επενδυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς ελέγχουν το 80% της ευρείας διασποράς της αγοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, ο όγκος των συναλλαγών έχει φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που ακόμη και ορισμένες από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνουν να έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Η Π&Κ συμπληρώνει πως η χαμηλή ρευστότητα είναι κίνδυνος για τους επενδυτές που έχουν βραχυπρόθεσµο ορίζοντα, ενώ συμπληρώνει πως ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία για εκείνους που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο, επισημαίνει πως τα θεμελιώδη είναι καλά και πως το πρόβλημα προέρχεται κατά ένα μέρος από τη χαμηλή ρευστότητα που παρατηρείται.

Συγκεκριμένα, η Π&Κ επισημαίνει πως οι Έλληνες επενδυτές είναι σημαντικοί, καθώς είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω των θεσμικών επενδυτών) ελέγχουν το 80% της ευρείας διασποράς της αγοράς.

Η χρηματιστηριακή τονίζει πως οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές, κυρίως από την περίοδο μετά το πέρας της πρώτης φάσης της χρηματιστηριακής πτώσης και συγκεκριμένα από τις αρχές του 2001.

Συμπληρώνει πως το ενδιαφέρον τους αναθερμάνθηκε προσωρινά το 2003, με την ανάκαμψη της αγοράς, για να πέσει πάλι με την υποκατάσταση των ελληνικών μετοχών από ξένες.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως το τελευταίο ”χτύπημα” δόθηκε από την περιθωριοποίηση των λόμπι της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί την άποψή της σε τοποθέτηση κατά 70% σε μετοχές, το 40% του οποίου αφορά σε ξένους τίτλους.

Επίσης, προχωρά σε αναβάθμιση της σύστασης για ΟΤΕ σε ”market perform”, διατηρώντας την τιμή-στόχο των 12 ευρώ.

Αναφορικά με τις αποδόσεις της περασμένης εβδομάδας, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως οι ελληνικοί δείκτες ανέκαμψαν (µε την

Alpha Bank να οδηγεί την ανάκαμψη) λόγω της σημαντικής ανόδου των τραπεζών, σε συνέχεια της πτώσης επί σχεδόν δύο μήνες κατά -7% του τραπεζικού δείκτη και του OTE στο πλαίσιο των προσδοκιών αναδιάρθρωσης.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής και του Άκτωρα σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρεται ταυτόχρονα και στις καθαρές εκροές από τα ελληνικά Αμοιβαία που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές, που ανήλθαν στα 6,3 εκατ. ευρώ κατά τις τελευταίες πέντε εργάσιμες ημέρες, ενώ από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στα 213,5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών σε ημερήσια επίπεδα να διαμορφώνεται στα 72,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η χρηματιστηριακή αναφέρεται στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Ειδικότερα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ήταν αδύναμα, επισημαίνοντας πως ο νέος διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Συμπληρώνει δε πως πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια αναδιάρθρωσης τηλεπικοινωνιακού οργανισμού στην Ευρώπη, ενώ τονίζει πως ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη μεγέθη αναβαθμίζει τη σύστασή της σε ”Απόδοση ίση µε την αγορά”, ενώ εξακολουθεί να υπογραμμίζει τον μεγάλο κίνδυνο μη υλοποίησης της αναδιάρθρωσης.

Για τη ∆ΕΗ, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως παρουσίασε καλά αποτελέσματα αποδεικνύοντας ότι ”αντέχει” στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, ενώ έχει προοπτική αύξησης του μερίσματος.

Σε ό,τι αφορά τις Γερµανός και Intralot, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως επανέλαβαν την κατεύθυνση για το 2004, µε αποτέλεσμα να μειώσει τις εκτιμήσεις της και την τιμή-στόχο προκειμένου –όπως εξηγεί- να έχει μικρή απόκλιση από την κατεύθυνση της διοίκησης.

Εξακολουθεί όμως να θεωρεί τις αποτιμήσεις τους ελκυστικές, όπως τονίζει, και ως εκ τούτου διατηρεί τη σύσταση ”κύρια επιλογή” και στις δύο περιπτώσεις.

Για τη Folli-Follie, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως ανακοίνωσε ”καλά” αποτελέσματα, συμπληρώνοντας πως κατά την άποψή της οι προοπτικές της εταιρίας είναι θετικές, ενώ για την Ελληνική Τεχνοδομική σημειώνει πως τα μεγέθη εξαμήνου ήταν ”ανάμικτα” με ”αδύναμα” έσοδα και ”πολύ καλή” κερδοφορία.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει παράλληλα πως πρόκειται να περικόψει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη έτους της Τηλέτυπος, αλλά και την τιμή-στόχο των 5,3 ευρώ ανά μετοχή κατά μονοψήφιο, αλλά υψηλό, ποσοστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v