Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΑ: Πώς τα πήγαν το 2010 οι εισηγμένες

Η οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά άφησε ανεπηρέαστες και τις 14 εταιρίες που διαπραγματεύονται στην ΕΝ.Α καθώς η κερδοφορία τους μειώνεται κατά 85,3% το 2010. Αναλυτικός πίνακας.

ΕΝΑ: Πώς τα πήγαν το 2010 οι εισηγμένες
Η οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά άφησε ανεπηρέαστες και τις εταιρίες που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις οικονομικές τους επιδόσεις (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) για το 2010, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους υποχώρησε κατά 9,7% και η καθαρή κερδοφορία τους σε ποσοστό 85,3%.

Μάλιστα, στο σύνολο των 13 εισηγμένων εταιριών (η 14η εκδίδει ετήσιες λογιστικές καταστάσεις κάθε 30ή Ιουνίου), ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 130,5 εκατ. ευρώ και τα συνολικά καθαρά κέρδη στο 1,26 εκατ. ευρώ.

Από τις 13 εταιρίες οι 8 ήταν κερδοφόρες και οι 5 ζημιογόνες. Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις (Βιοϊατρική, Envitec, Foodlink) των οποίων το ύψος των κερδών θα το ήθελαν πολλές εισηγμένες της κύριας αγοράς του Χ.Α. Επίσης, υπήρξαν και εταιρίες πληροφορικής (Entersoft, Epsilon Net, Performance) ή και άλλων κλάδων (π.χ. η Euroxx Χρηματιστηριακή) που τα πήγαν πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών P/E και P/BV, παρατηρούνται έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιριών της ΕΝ.Α., εξαιτίας όχι μόνο της ιδιαιτερότητας των δραστηριοτήτων κάθε μιας αλλά επιπλέον και της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας που εμφανίζουν οι μετοχές του κλάδου στο ταμπλό του Χ.Α.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα (υπάρχουν τίτλοι στους οποίους έχει να γίνει συναλλαγή εδώ και κάμποσους μήνες…) οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε στρεβλώσεις αποτιμήσεων, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Έτσι, στις εισηγμένες με τον χαμηλότερο (ελκυστικότερο) δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) συγκαταλέγονται η Epsilon Net με 0,3, η Βιοϊατρική με 1,1 και η Κρητών Άρτος με 1,3.

Στις μετοχές της ΕΝ.Α. με τον χαμηλότερο (ελκυστικότερο) δείκτη P/E συγκαταλέγονται η Envitec με 13,3, η Βιοϊατρική με 13,5 και η Foodlink με 18,4.

Φυσικά, είναι γνωστό ότι οι παραπάνω δείκτες ενδεικτική και μόνο σημασία έχουν και δεν αρκούν για να αξιολογήσουν μια εταιρία ως υποτιμημένη ή υπερτιμημένη.


*** Δείτε τον πίνακα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων στην ΕΝ.Α. στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v