Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήρια: «Μαγική εικόνα» το ράλι του 2011

Παρότι οι μετοχές είναι η πρώτη επιλογή των επενδυτικών οίκων από τις αρχές του έτους, εντούτοις τα πεπραγμένα του 2011 μέχρι στιγμής δεν τους επιβεβαιώνουν. Η πορεία στα χρηματιστήρια μοιάζει με... μαγική εικόνα.

Χρηματιστήρια: «Μαγική εικόνα» το ράλι του 2011
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρότι οι μετοχές είναι η πρώτη επιλογή των επενδυτικών οίκων από τις αρχές του έτους, εντούτοις τα πεπραγμένα του 2011 μέχρι στιγμής δεν τους επιβεβαιώνουν. Η πορεία στα χρηματιστήρια μοιάζει με... μαγική εικόνα.
 
Το ράλι στις τιμές αφορά μέχρι στιγμής μόνο στους ισχυρούς δείκτες και αγορές! Παρά τα κέρδη της τάξεως του 4% για τον MSCI AC World το 2011, ο δείκτης εξακολουθεί να σημειώνει πτώση τόσο στην τριετία όσο και στην πενταετία, όταν ο S&P 500 και ο DAX 30 έχουν καλύψει τις απώλειες της πενταετίας και φλερτάρουν με το να καλύψουν τις ζημίες στην τριετία.

Παράλληλα, παρότι το παλαιό χρηματιστηριακό ρητό «sell in May and go away» φαίνεται πως ισχύει, ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά, τώρα μάλλον δεν βρίσκει οπαδούς, τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου, ειδικά από τη στιγμή όπου το momentum στις ισχυρές μετοχικές αγορές αρχίζει να αυξάνεται.

Όσον αφορά στην εγχώρια εικόνα, οι συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους έγιναν και πάλι ανιαρές, αφού φρέσκο χρήμα δεν λέει να εισέλθει στην αγορά και πολλοί τίτλοι γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, οι χαμηλοί όγκοι συναλλακτικής δραστηριότητας είναι σαφέστατα αρνητικό χαρακτηριστικό στα δεδομένα επίπεδα τιμών, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν ενισχύεται. Από την αρχή του 2011, ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά πλέον κατά 1,6%, ενώ ο αντίστοιχος της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 5,6%. Αξιοσημείωτη είναι και η απόδοση της μεσαίας κατηγορίας μετοχών, που αγγίζει το -3,7%.

--- Η τάση

Η αντίδραση από τα χαμηλά του Μαρτίου στις 1.250 μονάδες για τον S&P 500 μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα. Ο δείκτης-βαρόμετρο FTSE All-World έχει ενισχυθεί πάνω από 10% σε σχέση με τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου και ο VIX, βάσει του οποίου υπολογίζεται η μεταβλητότητα των αγορών, έχει υποχωρήσει σχεδόν 50% εν συγκρίσει με το υψηλό του από την αρχή του έτους και παραμένει αρκετά πιο κάτω από τα μέσα επίπεδά του.

Η μείωση της μεταβλητότητας και της ανησυχίας γενικά στις οικονομίες μπορεί να είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων, ωστόσο είναι ισχυρά δείγματα πως η bull market που διανύουμε έχει μία ακόμα θετική προοπτική.

Εξετάζοντας τις αποδόσεις στις παγκόσμιες αγορές, είναι εμφανές πως οι δείκτες που αποδίδουν αφορούν στις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές, ενώ είναι ελάχιστες οι αναδυόμενες ή οι αναπτυσσόμενες που παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα.

Επιπλέον, τα ισχυρά κέρδη από τις αρχές του έτους για τον S&P 500, τον Dow Jones 30 και τον DAX έρχονται σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την πτωτική πορεία σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής όσο και με τα μειωμένα κέρδη στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

Το γεγονός πως μόνο οι μεγάλες μετοχικές αγορές συντηρούν το θετικό κλίμα το 2011 μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι η bull market στερεύει από καύσιμα σιγά-σιγά. Ειδικά αν το ρητό «sell in May and go away» επαναληφθεί και φέτος, τότε πολύ δύσκολα οι οικονομίες θα συνεχίσουν με κέρδη. Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι τώρα πορεία δείχνει να το αγνοεί.

Παράλληλα, η ανάκαμψη της οικονομίας διεθνώς, η σταθεροποίηση της εταιρικής κερδοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και οι αποτιμήσεις στην πλειονότητα των αγορών είναι ελκυστικές.

Οι τομείς που βοηθούν στη θετική ψυχολογία των επενδυτών, διατηρώντας ωστόσο τον αμυντικό προσανατολισμό στις βασικές αγορές, είναι η σαφής νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η μικρή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ αλλά και η ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωσης επίσης στις ΗΠΑ. Σε σύγκριση με την εικόνα στις αρχές του 2011, η οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί σημαντικά. Βέβαια, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ειδυλλιακή, αφού οι προοπτικές αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θετικές.

--- Ποιοι ξεχωρίζουν

Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει μία από αυτές με τη χαμηλότερη απόδοση από τις αρχές του έτους, ενώ ο δείκτης Luxx του Λουξεμβούργου είναι αυτός που εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο ελληνικό δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στοιχείο άξιο παρατήρησης είναι και η πορεία της εγχώριας αγοράς τίτλων σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές περιφερειακές αγορές. Ο FTSE/Mib στο Μιλάνο από τις αρχές του έτους αποδίδει 10,6%, ενώ ο IBEX 35 στην αγορά της Ισπανίας κινείται θετικά σε ποσοστό 10%.

Ο δείκτης PSI 20 στη Λισαβόνα επίσης κινείται σε χαμηλό ποσοστό μεν, αλλά σε θετικό έδαφος. Eπίσης, ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX παρουσιάζουν ικανοποιητικά κέρδη 7,7% και 6,9% αντίστοιχα.

Ειδικά ο DAX, εδώ και έναν μήνα έχει οριοθετήσει ως σημαντικό σημείο στήριξης τις 6.950 μονάδες και όσον αφορά στα κέρδη του στην πενταετία βρίσκονται στο 5,7%. Εξετάζοντας τις αποδόσεις στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές αγορές από τις αρχές του έτους, έντονο ενδιαφέρον εμφανίζουν η Ουγγαρία και η Τσεχία, με αποδόσεις 12,8% και 11,2%. Ειδικά για τον δείκτη MSCI στην Τσεχία, η απόδοση μόλις -1,2% στην πενταετία τον τοποθετεί σε πολύ υψηλή θέση εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους δείκτες.

--- Οι αποτιμήσεις

Σε επίπεδο αποτιμήσεων συνολικής αγοράς, για τον Γενικό Δείκτη οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας εκτιμώνται σε 16 και 12,1 φορές για τα έτη 2010 και 2011 αντίστοιχα, με το premium για το 2010 να προσεγγίζει το 22% και για τη φετινή χρονιά το 3%.

Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο εν συγκρίσει με την ελληνική αγορά, όπως αυτή απεικονίζεται από τον Γενικό Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η μερισματική απόδοση της εγχώριας αγοράς μετοχών κινείται στο 2,8% για το 2010 και στο 2,9% για τη φετινή χρονιά, έναντι 3,6% και 4,2% για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικό discount σε όρους εσωτερικής αξίας. Η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στη 0,8 και στη 0,72 φορά για το 2010 και το 2011, ενώ για τον DJ Euro Stoxx υπολογίζεται στη 1,4 και στη 1,37 φορά για τα ίδια έτη. Με την εκτιμώμενη κερδοφορία των ελληνικών μετοχών σε αβεβαιότητα και τον μέσο όρο στον ευρωπαϊκό δείκτη να διατηρείται σε διψήφια επίπεδα, η ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών σε θεμελιώδεις όρους παραμένει ζητούμενο.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v