Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό

Την οριστικοποίηση των τροποποιήσεων του κανονισμού του ΧΑ καθώς και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της MPB, ενέκρινε μεταξύ άλλων το ΔΣ του ΧΑ. Το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς.

ΧΑ: Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό
Την οριστικοποίηση των τροποποιήσεων του κανονισμού του ΧΑ καθώς και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της MPB, ενέκρινε μεταξύ άλλων το ΔΣ του ΧΑ.

Αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε και οριστικοποίησε τις τροποποιήσεις του Κανονισμού όπως αυτές προέκυψαν από τη διαβούλευση.

Οι λεπτομέρειες των τροποποιήσεων θα ανακοινωθούν μετά την έγκρισή τους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το νέο μοντέλο αγοράς αξιών του ΧΑ

1. Μοντέλο Αγοράς

Α. Γενική Κατηγορία

Υιοθετείται μοντέλο μίας ενιαίας Γενικής Κατηγορίας εισαγωγής μετοχών, που θα ονομάζεται Κύρια Αγορά, για την οποία θα εφαρμόζονται οι βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής που σήμερα ισχύουν για την Κατηγορία Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης (3 εκ. € ίδια κεφάλαια, τριετής δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, διασπορά 25%, κερδοφορία τριετίας 3 εκ € ή θετικό EBITDA για 2 χρήσεις και κερδοφορία > 3 εκ €, φορολογικός έλεγχος)
με τις ακόλουθες προσαρμογές :

- καταργείται η διάταξη για την απαγόρευση επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία
- για εκδότες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη των 700.000.000 ευρώ, η απαιτούμενη διασπορά θα ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 15% κατανεμημένου σε πέντε χιλιάδες (5.000) τουλάχιστον πρόσωπα από τα οποία κανένα δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του συνόλου των μετοχών των οποίων ζητείται η εισαγωγή.
- θα ισχύει για όλες τις εταιρίες η υποχρέωση δημοσιοποίησης οικονομικού ημερολογίου
- οι εισηγμένες θα έχουν υποχρέωση έκδοσης ανακοινώσεων ταυτόχρονα και στα αγγλικά. Οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση σε αυτή την υποχρέωση θα είναι ανάλογες με το προφίλ της κάθε εταιρίας (π.χ. εξωστρέφεια, αριθμός αλλοδαπών μετόχων).

Β. Ειδικές Κατηγορίες

Διατηρούνται Ειδικές Κατηγορίες Διαπραγμάτευσης αλλά. διαμορφώνονται ώστε να αποτυπώνεται με πιο ορθό και αποτελεσματικό τρόπο ο σκοπός, η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.

Γ. Επιβράβευση εταιριών

- Εταιρίες που πραγματοποιούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία επέρχεται αύξηση της διασποράς τους, θα έχουν μειωμένες χρεώσεις κατά την εισαγωγή των μετοχών.
- Εταιρίες που μειώνουν το spread τους θα έχουν έκπτωση στις συνδρομές τους.

Δ. Έμμεση εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο

Υιοθετείται συγκεκριμένη ρύθμιση των περιπτώσεων έμμεσης εισαγωγής στο χρηματιστήριο προκειμένου α) να δοθεί αναπτυξιακή διέξοδος σε εταιρίες που έχουν αδρανοποιηθεί χρηματιστηριακά και β) να μην παρακάμπτονται οι βασικές αρχές και όροι εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στις περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής, θα εφαρμόζονται στο πρόσωπο της εταιρίας που εισάγεται εμμέσως, προϋποθέσεις αντίστοιχες αυτών της αρχικής εισαγωγής

Περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής, ενδεικτικά, είναι οι εξής :

- Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εισηγμένης λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση, αναδοχής κλάδου ή εισφοράς περιουσίας, μη εισηγμένης εταιρίας, όπου τα οικονομικά μεγέθη της μη εισηγμένης επιδρούν σημαντικά στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης
- Εξαγορά μη εισηγμένης εταιρίας, η οποία (α) θα επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη της εισηγμένης και (β) δύναται να επιφέρει αλλαγή δραστηριότητας της εισηγμένης ή / και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή / και διοίκησης.

Στις περιπτώσεις αυτές, η εισηγμένη θα υποχρεούται να δημοσιοποιεί όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, δημοσιοποιώντας αναλυτική ανακοίνωση και ταυτόχρονα το Πληροφοριακό Σημείωμα, κατά το χρόνο δημοσιοποίησης του γεγονότος.

Εάν η προβλεπόμενη ενημέρωση δεν γίνει στους ανωτέρω χρόνους, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας θα αναστέλλεται μέχρι την αποστολή και δημοσιοποίησή της.

Ε. Διαγραφή

Ορίζονται ως λόγοι αναγκαστικής διαγραφής εταιριών, με απόφαση του ΔΣ του ΧΑ :

- η αναστολή διαπραγμάτευσης για διάστημα άνω των 6 μηνών και πάροδος άπρακτης προθεσμίας περαιτέρω 6 μηνών χωρίς άρση των λόγων αναστολής
- το ποσοστό διασποράς είναι μικρότερο από 10% κατανεμημένο σε λιγότερα από 30 πρόσωπα.
- τα ετήσια έσοδα είναι < 2 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα από το ποσοστό διασποράς της εταιρίας, και διατηρούνται < 2 εκατ. ευρώ για 1 έτος.


Επιπλέον το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των:

* έως 147.028.393 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας "MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD", οι οποίες θα προκύψουν από τη διανομή μερίσματος υπό τη μορφή μετοχών. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην εν λόγω εταιρική πράξη ορίστηκε η 25η Μαΐου 2011. Δικαιούχοι των νέων μετοχών είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. Χ.Α. και Χ.Α.Κ. της 27ης Μαΐου 2011. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 27η Ιουνίου 2011.

* 130.530 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "FRIGOGLASS A.B.E.E.", που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από τα στελέχη της Εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 30η Μαΐου 2011.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την άρση της Επιτήρησης των μετοχών της εταιρίας "ΣΙΔΜΑ", δεδομένου ότι δεν συντρέχουν πια λόγοι για την υπαγωγή της στο συγκεκριμένο καθεστώς. Οι μετοχές της εν λόγω εταιρίας από τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 24ης Μαΐου 2011 θα διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την ένταξη προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. των 196.350 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε." που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 30η Μαΐου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v