Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιοι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να αγοράζουν

Τα παραδείγματα 14 επιχειρηματιών που βάζουν το χέρι στην τσέπη, "μαζεύοντας" συστηματικά μετοχές της εταιρίας τους στη χειμαζόμενη Σοφοκλέους - Ποιες εισηγμένες επιλέγουν να αγοράζουν δικές τους μετοχές.

ΧΑ: Ποιοι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να αγοράζουν
Τα παραδείγματα 14 επιχειρηματιών που βάζουν το χέρι στην τσέπη, "μαζεύοντας" συστηματικά μετοχές της εταιρίας τους στη χειμαζόμενη Σοφοκλέους - Ποιες εισηγμένες επιλέγουν να αγοράζουν δικές τους μετοχές.

Παρά τη δραματική μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, υπάρχουν ακόμα βασικοί μέτοχοι που με συστηματικό τρόπο ενισχύουν τα ποσοστά τους στις εταιρίες τους αγοράζοντας τίτλους από την ελεύθερη διασπορά.

Οι κινήσεις αυτές των βασικών μετόχων ενισχύουν την αναιμική ρευστότητα της Σοφοκλέους και επιπλέον είναι ηθική στήριξη προς τους μετόχους μειοψηφίας οι οποίοι καταγράφουν σημαντικότατες υποαξίες, τουλάχιστον κατά την τετραετία.

Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις όπου οι αγοραστικές παρεμβάσεις των βασικών μετόχων είναι συχνές μεν σε εμφάνιση, αλλά πολύ περιορισμένες σε αξία, γεγονός που ερμηνεύεται κυρίως από τη μειωμένη εμπορευσιμότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και την πολύ χαμηλή αποτίμηση των περισσότερων τίτλων.

Κρίσιμο ερώτημα παραμένει πόσο χαμηλότερες θα ήταν οι τιμές των μετοχών και πόσο μικρότερος ο όγκος των συναλλαγών αν δεν υπήρχαν οι αγορές των βασικών μετόχων και οι αγορές ιδίων μετοχών από τις ίδιες τις εισηγμένες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μεταξύ των εταιριών που υλοποιούν αγορές ιδίων τίτλων συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι εξής: Quest Holdings, Fourlis, Eurobank Properties, MLS, Alpha Trust Ανδρομέδα, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Σαράντης, Κυριακίδης Μάρμαρα, Μοτοδυναμική κ.ά.

Όσον αφορά στους βασικούς μετόχους των εταιριών που μέσα στον Σεπτέμβριο αγόρασαν συστηματικά, καταγράψαμε -μεταξύ άλλων- τους εξής:

Folli Follie Group: Η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρεται από την Deutsche Bank να έχει αγοράσει γύρω στις 415.000 μετοχές, ωστόσο μετά την ημερομηνία της έκθεσης του γερμανικού οίκου ακολούθησαν και άλλες μετοχές από το ταμπλό του Χ.Α. (π.χ. στις 23, στις 26 και στις 27 Σεπτεμβρίου αποκτήθηκαν συνολικά άλλοι 22.895 τίτλοι).

Μινωικές Γραμμές: Παρά το χαμηλό free float της εταιρίας, ο βασικός μέτοχος (όμιλος Grimaldi) βγήκε συστηματικός αγοραστής τον Σεπτέμβριο. Μόνο κατά την περίοδο από τις 7 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου φέρεται να απέκτησε από το ταμπλό 40.100 μετοχές.

ΤΙΤΑΝ: Οι δύο οικογένειες των βασικών μετόχων (Παπαλεξόπουλου, Κανελλόπουλου) παρεμβαίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά, διευρύνοντας το ποσοστό τους στον εισηγμένο όμιλο. Μόνο από τις 16 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου φέρονται να έχουν αποκτήσει γύρω στις 31.000 μετοχές.

J&P Άβαξ: Ο όμιλος Ιωάννου - Παρασκευαΐδη προέβη σε αγορές τίτλων της εταιρίας μέσω του ταμπλό του Χ.Α., αποκτώντας π.χ. 2.602 τεμάχια στις 26/9, 11.828 τεμάχια στις 23/9, 11.300 τεμάχια στις 21/9 κ.λπ. Μόνο κατά τη χρονική περίοδο από τις 20 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, ο όμιλος αγόρασε 48.430 τίτλους.

Lamda Development: Με μεγάλο discount είναι διαπραγματεύσιμη η μετοχή σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) και πέρα από την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών μέτοχοι που συνδέονται με τη διοίκηση προβαίνουν σε επιπλέον αγορές τίτλων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το χρονικό διάστημα από τις 19 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν από τέτοια πρόσωπα κάτι παραπάνω από 100.000 τίτλοι της εισηγμένης.

Πλαστικά Κρήτης: Εδώ και πολύ καιρό η οικογένεια Λεμπιδάκη βάζει το χέρι στην τσέπη και αγοράζει μετοχές (εξαγωγικό "χαρτί" με ανεβασμένη κερδοφορία φέτος), με αποτέλεσμα οι σχετικές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις να είναι υπόθεση ρουτίνας. Μόνο το χρονικό διάστημα από τις 16 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν 16.178 μετοχές.

ΚΡΙ ΚΡΙ: Ενισχύει τη θέση της σταδιακά στην εταιρία η οικογένεια Τσινάβου αφού οι αγορές από τις 3 Αυγούστου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου ανέρχονται στις 16.348 μετοχές.

Πετρόπουλος: Με συνεχείς αγορές εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες παρεμβαίνουν οι δύο αδελφοί Πετρόπουλοι, βασικοί μέτοχοι της εταιρίας(πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα). Ενδεικτικά, από τις 26 Αυγούστου έως και την 21η Σεπτεμβρίου αποκτήθηκαν μέσα από αυτήν τη διαδικασία πάνω από 7.500 τίτλοι.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Εδώ και χρόνια, οι βασικοί μέτοχοι ανεβάζουν σταδιακά το ποσοστό τους στην εισηγμένη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η οικογένεια Καντώνια από τις 2 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου απέκτησε 227.000 μετοχές.

Γενική Εμπορίου: Υπόθεση ρουτίνας η αγορά μετοχών ΓΕΒΚΑ από την οικογένεια Κρεμμύδα. Ο βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι αντίθετος με το μέτρο της αγοράς ιδίων μετοχών και δηλώνει πως, αν ένας βασικός μέτοχος θεωρεί ελκυστική την τιμή της εταιρίας του, δεν έχει παρά να αγοράσει μέσω του χρηματιστηρίου. Από τις 2 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου η οικογένεια Κρεμμύδα απέκτησε 24.830 τίτλους της ΓΕΒΚΑ. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν συντελέσει στο να μην υπάρξει πτώση στην τιμή της μετοχής το εξεταζόμενο διάστημα, παρά τη γενικότερη χρηματιστηριακή συγκυρία.

DIONIC: Συγκαταλέγεται στις λίγες μετοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν υπεραποδώσει έντονα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Κατά καιρούς εμφανίζονται αγοραστικές παρεμβάσεις από μετόχους και στελέχη. Το τριήμερο 21 - 23 Σεπτεμβρίου αποκτήθηκαν 57.250 μετοχές από την οικογένεια Ρούμπα (διευθύνων σύμβουλος) και Μεσημέρη (πρόεδρος).

ΚΡΕΚΑ: Αγοραστής από την πλευρά των βασικών μετόχων τους τελευταίους μήνες είναι ο διευθύνων σύμβουλος της καβαλιώτικης εταιρίας κ. Ljamkovic, ο οποίος από τις 9 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου έχει αγοράσει από το ταμπλό 32.358 μετοχές.

Μηχανική: Μπορεί ο εισηγμένος όμιλος να έχει μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ωστόσο: α) όλο και κάποιες μετοχές του αγοράζουν οι βασικοί του μέτοχοι (οικογένεια Εμφιετζόγλου) και αν κρατήσαμε καλά τον λογαριασμό στο χρονικό διάστημα 19 - 26 Σεπτεμβρίου αποκτήθηκαν 187.680 κοινές και προνομιούχες μετοχές, β) η ίδια η Μηχανική, παρά το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που διαθέτει, αγοράζει από το ταμπλό τίτλους της ΒΑΛΚΑΝ (μεταξύ 5 και 23 Σεπτεμβρίου αποκτήθηκαν 33.678 μετοχές).

Προοδευτική: Αγορές μετοχών της Προοδευτικής έχουμε κατά διαστήματα και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Κων/νο Κούτλα. Μεταξύ 5 και 22 Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν 38.240 τίτλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v