Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Το ράλι του... φραγκοδίφραγκου

H αρχική ανοδική διάθεση στο Χ.Α. μετά τη Σύνοδο Κορυφής δείχνει να έχει εξανεμιστεί, παρά τη θετική εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας και τη νέα κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Χ.Α.: Το ράλι του... φραγκοδίφραγκου
Τελικά, τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο, εκτός από την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών στη μεσαία και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση τιμών μόνο σε μετοχές της περιφέρειας και, μάλιστα, με αξία συναλλαγών που θυμίζει κάτι από το παρελθόν σε... δραχμές!

Κάτι σαν το «ράλι του φραγκοδίφραγκου» θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτό που έχει συμβεί από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, αφού με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 2.000 - 3.000 ευρώ οι αποδόσεις ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις το 30% - 40%!

Σε ελάχιστες περιπτώσεις η ανοδική κίνηση μιας μετοχής στο ταμπλό έχει συνδυαστεί με εκρηκτική μεταβολή της αξίας συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας, ενώ το αντίθετο είναι μάλλον πιο συνηθισμένο.

Κατά μία έννοια, δικαίως το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί σε μερικούς από τους τίτλους της περιφέρειας, αφού οι τιμές σε πολλούς εξ αυτών έχουν πιάσει πάτο. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, η έκρηξη των τιμών για αρκετές από τις μετοχές της κατηγορίας δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις, από εξελίξεις ή από οικονομικές επιδόσεις που να δικαιολογούν την έκρηξη στο ταμπλό και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι.

Η πτώση του Γενικού Δείκτη είναι λίγο μικρότερη από 5%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει ο δείκτης FTSE/ASE Mid Cap με 7,3%. Σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι με τις ισχυρότερες αποτιμήσεις, στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δεν ευνοήθηκαν από τις εξελίξεις μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα δεν είδαν ισχυρή αύξηση ούτε στις συναλλαγές τους. Στον αντίποδα, πριμοδοτήθηκαν μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με μικρή αξία συναλλαγών.

Οι «ισχυροί»

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν ανοδικά άξιες αναφοράς είναι μόνο αυτές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Marfin Investment Group και της Εθνικής Τράπεζας με 30%, 7% και 3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο μέσος όρος συναλλαγών σε αξία για την περίοδο από τις 26 Οκτωβρίου του 2011 για τις τρεις αυτές μετοχές έχει μειωθεί κατά 61%, 60% και 33% αντίστοιχα, αν και σε τεμάχια εμφανίζεται με θετικό πρόσημο και για τις τρεις.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη απόδοση από τον δείκτη των blue chips εμφανίζει ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου με -31% και μισή αξία συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος τεμαχίων έχει αυξηθεί. Για τους τίτλους της Alpha Bank, της EFG Eurobank, της Τράπεζας Κύπρου και της ΔΕΗ, οι οποίοι διαγράφηκαν από τους δείκτες MSCI, οι συναλλαγές σε τεμάχια είναι αυξημένες κατά 71% στην Alpha Bank, κατά 17% στην EFG Eurobank, κατά 40% στην Τράπεζα Κύπρου και μόνο στην περίπτωση της ΔΕΗ υπάρχει μείωση κατά 13% στις ημερήσιες συναλλαγές.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αυξημένες συναλλαγές σε τεμάχια έχει η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία εμφανίζει και τη χειρότερη απόδοση στο ταμπλό (-21%), ενώ η μόνη μετοχή με αυξημένες συναλλαγές είναι η ΕΧΑΕ.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, πάντως, και έπειτα από καιρό κερδίζουν τις εντυπώσεις, αφού οι πρώτες θέσεις με τις θετικές αποδόσεις καταλαμβάνονται αποκλειστικά από τίτλους αυτής της κατηγορίας και ο FTSE/ASE Small Cap έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τους δείκτες της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

* Οι πρώτες μετοχές με απόδοση άνω του 100% την περίοδο μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου είναι η Ηλεκτρονική, η Τ Bank, η Χατζηιωάννου, η Ελεύθερη Τηλεόραση, η Ακρίτας και η ΕΒΖ. Οι δύο πρώτες έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 201% και 194%, ενώ για την τρίτη η αύξηση είναι της τάξεως του 129%.

Για την ΗΛΕΑΘ, ο μέσος όρος της αξίας των συναλλαγών είναι της τάξεως των 100 ευρώ ημερησίως μετά τη Σύνοδο, όταν για το έτος ήταν κάτι λιγότερο από 850 ευρώ! Δηλαδή, με πράξεις 100 ευρώ την ημέρα, η μετοχή από το 0,08 ευρώ «πήγε» στα 24 λεπτά. Στην περίπτωση της Τ Bank, η εμπορευσιμότητα της περιόδου έχει αυξηθεί σημαντικά και η μετοχή από τα 2 λεπτά αυξήθηκε στα 5 λεπτά, με συναλλαγές, ωστόσο, της τάξεως των 44.313 ευρώ ανά ημέρα έναντι 27.236 ευρώ που είναι ο μέσος όρος του 2011. Για την εταιρία Χατζηιωάννου καταγράφεται 10% αύξηση συναλλαγών, με ημερήσιες συναλλαγές στα 1.785 ευρώ. 

* Όσον αφορά στη Γ.Ε. Δημητρίου, οι συναλλαγές τόσο σε αξία όσο και σε τεμάχια έχουν πέσει κατά το ήμισυ, ωστόσο στο ταμπλό η αύξηση είναι της τάξεως του 98%. Οι συναλλαγές, πάντως, ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ την ημέρα. 

* Για τη Moda Bagno οι συναλλαγές ανέρχονται στα 2.379 ευρώ πλέον την ημέρα από τα 607 ευρώ που είναι ο μέσος όρος του 2011 και η απόδοση φτάνει το 92%.

* Ο Ακρίτας εμφανίζει απόδοση 87% και οι ημερήσιες συναλλαγές του από τις 26 Οκτωβρίου ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 53 ευρώ, αισθητά μειωμένες από τα 197 ευρώ την ημέρα που είναι ο μέσος όρος του 2011. 

* Η Interfish στο διάστημα από τις 26 Οκτωβρίου έχει σημειώσει άνοδο στο ταμπλό 76% και η μέση αξία συναλλαγών της είναι 36 ευρώ την ημέρα. 

* Για την πάλαι ποτέ ισχυρή μετοχή της Μηχανικής, με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, η μέση αξία των ημερήσιων συναλλαγών διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 11.000 ευρώ. 

* Ακόμα πιο «άσχημα», ωστόσο, είναι τα πράγματα στον πάτο της λίστας, όπου για τη Βαρβαρέσος η τιμή μειώθηκε από τα 9 λεπτά του ευρώ στα 5 λεπτά, με μέση αξία συναλλαγών στα 227 ευρώ την ημέρα. 

* Η Τεγόπουλος με συναλλαγές 79 ευρώ την ημέρα από τη Σύνοδο και μετά έχει χάσει το 50% σχεδόν της αξίας της. 

* Ακόμα μερικά παραδείγματα μετοχικής απαξίωσης είναι οι τίτλοι των Tεχνικών Eκδόσεων, της Έδρασης, της ΠΕΡΣΕΥΣ και της Ridenco, οι οποίες δεν κάνουν ούτε 100 ευρώ την ημέρα τζίρο. 

* Μερικές ακόμα εταιρίες με ισχυρά brand names στον χώρο τους και ημερήσιες αξίες συναλλαγών χαμηλότερες των 100 ευρώ είναι η Νίκας, η Olympic Catering, η ΕΛΤΡΑΚ, η Σάνυο, η Ναυτεμπορική, η Νάκας, η Μινέρβα, η Κυριακούλης και αρκετές ακόμα. 

* Ωστόσο, ακόμα και για (θεωρητικά και πρακτικά) δυνατές εταιρίες, όπως η Χαλκόρ, ο Σαράντης, η Aegean Airlines, η ΕΛΒΑΛ, οι Μινωικές Γραμμές, η ΕΥΔΑΠ, το Πλαίσιο, τα Πλαστικά Κρήτης και πάρα πολλές ακόμα με αξία άνω των 50 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, το γεγονός ότι οι αξίες συναλλαγών δεν ξεπερνούν ούτε τα 10 χιλιάρικα την ημέρα δείχνει ότι και οι ίδιες δεν δίνουν μεγάλη σημασία στη μετοχική τους εικόνα.

*** Ο πίνακας που αναφέρεται στις αποδόσεις στο Χ.Α. τον καυτό μήνα των πολιτικών εξελίξεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v