Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές: Ποιες μετοχές επιλέγουν από το ΧΑ

Πολύπλευρο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των επενδύσεων των δύο Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) του Χ.Α. -της Αιολικής και της Alpha Trust Ανδρομέδα- με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2012.

Επενδυτικές: Ποιες μετοχές επιλέγουν από το ΧΑ
Πολύπλευρο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των επενδύσεων των δύο Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) του Χ.Α. -της Αιολικής και της Alpha Trust Ανδρομέδα- με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2012.

Πρώτον, γιατί η αξία της τοποθέτησης του χαρτοφυλακίου τους σε ελληνικές μετοχές αποτελεί πλέον χαμηλό ποσοστό του συνολικού τους χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, από τα 17,82 εκατ. ευρώ επενδύσεις της Αιολικής ΑΕΕΧ (ΑΙΟΛΚ) μόνο τα 2,38 εκατ. (το 13,4%) ήταν τοποθετημένα σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και από ενεργητικό 14,7 εκατ. της Alpha Trust Ανδρομέδα, μόνο τα 3,72 εκατ. ήταν σε ελληνικές μετοχές (στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, το ποσοστό των μετοχών του Χ.Α. θα αυξηθεί σημαντικά, αν δοθεί στους μετόχους το υπόλοιπο της επιστροφής κεφαλαίου που αποφασίστηκε πέρυσι).

Δεύτερον, για να διαπιστωθούν οι μετοχικές επιλογές των ΑΕΕΧ. Συγκεκριμένα, στις 31/3/2012 καμιά από τις δύο εταιρίες επενδύσεων δεν διάθετε έστω και μία τραπεζική μετοχή στο χαρτοφυλάκιό της.

Το εγχώριο μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Αιολικής είχε επικεντρωθεί κυρίως σε τίτλους των εταιριών Motor Oil, ΕΛΒΑΛ και Μυτιληναίος (μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, με αξιοσημείωτη εξωστρέφεια και πολύ καλά αποτελέσματα το 2011). Μικρότερες θέσεις υπήρξαν και στις μετοχές της Entersoft (πληροφορική, διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά) και της Alpha Trust Ανδρομέδα.

Με τη σειρά της, η Alpha Trust Ανδρομέδα είχε τις σημαντικότερες θέσεις της σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων εταιριών που κατά κανόνα διακρίνονται είτε για τη σημαντική τους εξωστρέφεια (π.χ. Motor Oil, Frigoglass, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Πλαστικά Θράκης, Inform Λύκος), είτε για την πολύ υψηλή τους ρευστότητα (π.χ. Πλαίσιο, Quest Holdings κ.ά.), ενώ αξιοσημείωτες θέσεις υπήρχαν στη READS (εταιρία από τον χώρο του real estate), στην Ελβέ Ενδυμάτων κ.λπ.

Και τρίτον, για να αξιολογηθεί πόσο «φθηνά» ή «ακριβά» σε σύγκριση με την καθαρή εσωτερική τους αξία είναι διαπραγματεύσιμοι οι τίτλοι των δύο αυτών ΑΕΕΧ.

Στην περίπτωση της Alpha Trust Ανδρομέδα, η εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου της στις 31/3/2012 είχε διαμορφωθεί στα 4,78 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αξία της στο ταμπλό προσεγγίζει τα 3,9 εκατ. ευρώ (discount γύρω στο 18%).

Πολύ μεγαλύτερο είναι το discount στην περίπτωση της Αιολικής ΑΕΕΧ, καθώς, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 8,4 εκατ. ευρώ, η αξία του χαρτοφυλακίου της την 31η Μαρτίου ανερχόταν σε 17,83 εκατ. ευρώ (discount 53%).

Από τα 17,83 εκατ. του χαρτοφυλακίου, μόνο τα 6,38 εκατ. ήταν τοποθετημένα στην Ελλάδα (2,38 εκατ. σε μετοχές και 3,997 εκατ. σε καταθέσεις-repos). Άρα, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με discount 26%, ακόμη και αν υποτεθεί πως θα… μηδενιστεί ολόκληρη η αξία των επενδύσεών της στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της Αιολικής στο εξωτερικό αφορούν 3,37 εκατ. σε μετοχές, 5,87 εκατ. σε ομόλογα, 1,5 εκατ. σε αμοιβαία κεφάλαια και 0,78 εκατ. σε διαθέσιμα.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν πως τόσο υψηλά discounts είναι παράλογο να διατηρούνται σε βάθος χρόνου, ωστόσο η κατάσταση αυτή φαίνεται πως διατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τόσο για τις ΑΕΕΧ, όσο και για άλλες κατηγορίες επενδυτικών (π.χ. ΑΕΕΑΠ).

Θεωρητικά, τουλάχιστον, τα μεγάλα discounts απεικονίζουν τον δισταγμό της αγοράς απέναντι στον κίνδυνο της χώρας, στην έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και στην περιορισμένη εμπορευσιμότητα των μετοχών του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v