Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧA: Τα midcaps που ξεπερνούν την αγορά

Aπρόσμενα θετικά διαμορφώνεται το τελευταίο τρίμηνο στο Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αλλά και το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

ΧA: Τα midcaps που ξεπερνούν την αγορά
Απρόσμενα θετικά διαμορφώνεται το τελευταίο τρίμηνο στο Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αλλά και το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι ξένες αγορές κινούνται με διψήφια ποσοστά απόδοσης, ωστόσο η εγχώρια άνοδος των τιμών των μετοχών έχει ξεπεράσει ήδη το 30%, ενώ με μεγαλύτερη ακόμα άνοδο διαμορφώνονται οι τιμές των μετοχών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί με άνοδο 11%, αλλά ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό ανόδου για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και διαμορφώνεται στο 31%.

Η στροφή στην ποιοτική μεσαία κεφαλαιοποίηση, που μπορεί να οφείλεται είτε στην απόφαση των επενδυτών να τοποθετηθούν σε μετοχές με καλά θεμελιώδη χαρακτηριστικά (π.χ. χαμηλά p/bv) είτε στην αποφυγή των τραπεζικών τίτλων, δείχνει ότι τελικά οι πραγματικές ευκαιρίες ίσως να παρουσιάζονται στις μικρότερες κατηγορίες.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η ανοδική κίνηση του τελευταίου τριμήνου οφείλεται πρωτίστως σε εγχώριες δυνάμεις και λιγότερο σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια μπορεί επίσης να δικαιολογεί την υπεραπόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι του Γενικού Δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εξέταση των όγκων δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις στο ταμπλό δε συνοδεύονται με αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που μειώνει την αξία του «σήματος». Αυτό το οποίο είναι εμφανές, ωστόσο, είναι ότι το ταμπλό έχει ήδη ξεχωρίσει τις «ποιοτικές» επιλογές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Ποιες είναι

Βάσει των αποδόσεων στο τελευταίο τρίμηνο, 34 μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος, 5 σε αρνητικό, ενώ μία είναι αμετάβλητη. Με στοιχεία της Factset και με κριτήρια τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και τις αποδόσεις τους, παρουσιάζονται 12 μετοχές με χαρακτηριστικά που τις κατατάσσουν στη λεγόμενη «ποιοτική» μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις οποίες το ταμπλό φαίνεται να ποντάρει.
 
Το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η μέση απόδοση των 12 μετοχών είναι της τάξεως του +35% μπορεί να δίνει ένα «σήμα» ότι, επιτέλους, κάτι κινείται στην ευρύτερη ελληνική αγορά μετοχών.

Οι μετοχές, των ΕΥΑΘ, MLS Multimedia, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, J&P Άβαξ, Intralot, Eurobank Properties και Καραμολέγκος εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά, ενώ οι αποδόσεις τους είναι θετικές.

Συνολικά, οι αποδόσεις του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ, πέραν των 13 εταιρειών, ενδιαφέρον στο ταμπλό του Χ.Α. παρουσιάζουν και οι τίτλοι των Σιδενόρ με +108% στο τρίμηνο και της Profile με +146% στο 12μηνο.

Οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των 13 μετοχών, με εξαίρεση την J&P Άβαξ, σε όρους κερδοφορίας για το 2012 διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους δείκτες και την αγορά.

Μία από τις επιλογές είναι από τον κλάδο της ύδρευσης. Οι τίτλοι της ΕΥΑΘ εμφανίζουν δείκτες τιμής προς κέρδη 8,9 και 7,8 φορές το 2012 και το 2013. H απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους είναι πολύ υψηλή (+26%), ενώ στο τελευταίο τρίμηνο +28%. Η μετοχή θα ανεβάσει στροφές σε όρους κερδοφορίας φέτος, ενώ δέλεαρ αποτελεί και η επικείμενη αποκρατικοποίησή της. Για την ΕΥΑΘ, η μερισματική απόδοση είναι κοντά στο 2,1% και η απόδοση της ξεπερνάει το ταμπλό του Χ.Α. σε όλες τις χρονικές περιόδους.

• Για τις Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, οι κινήσεις τους στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εκρηκτικές, ωστόσο η δεύτερη με +132%, έναντι του +56% της Τέρνα Ενεργειακή, έχει κάνει μεγαλύτερο ριμπάουντ από 1η Ιανουαρίου. Για την Τέρνα Ενεργειακή οι εκτιμήσεις τοποθετούν την κερδοφορία του 2012 αυξημένη σε σχέση με το 2011, ενώ ο δείκτης P/E του 2012 δε ξεπερνά τις 7,5 φορές. Για τη ΓΕΚ Τέρνα το P/E προβλέπεται υψηλό, ωστόσο τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2012 του ομίλου σε όρους λειτουργικών κερδών ήταν ικανοποιητικά.

• Από τις κατασκευαστικές, εκτός από την ΓΕΚ Τέρνα, από το screening προκύπτει και η J&P Άβαξ. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της J&P είναι αρνητικοί το 2012, ενώ τα αποτελέσματα στο εξάμηνο ήταν -7,2 εκατ. ευρώ παρά τα θετικά EBITDA. Οι αποδόσεις της όμως από τις αρχές του 2012 είναι άκρως θετικές, ξεπερνώντας την αγορά και τους δείκτες με +86% από 1η/1 και +65% στο τρίμηνο, ενώ -όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- οι τίτλοι της είναι στην κορυφή των αποδόσεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εκπέμποντας σήμα ότι τα δύσκολα στον κρίσιμο τομέα των κατασκευών μπορεί να βρίσκονται πίσω.

• Ο ΟΛΘ εκτιμάται ότι επιδείξει ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη φαίνεται ότι θα εκτοξευθούν σε σχέση με το 2011, αφού στο εξάμηνο του έτους είναι αυξημένα κατά 106% σε σχέση με πέρυσι. Οι δείκτες αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας, βάσει των προβλέψεων του 2012, είναι 12 φορές για τον ΟΛΘ, ωστόσο οι εκτιμήσεις φαίνεται να υποεκτιμούν σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας.

• Για την ΕΧΑΕ, οι αποδόσεις στο τρίμηνο και στο έτος διαμορφώνονται στο +40% και το +22% αντίστοιχα, ενώ η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών είναι περίπου 16 φορές τα εκτιμώμενα καθαρά της κέρδη για φέτος και 10 φορές τα κέρδη του 2011. Η μερισματική απόδοση της εκτιμάται στο 3,15% και η μέση τιμή-στόχος στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή.

• Τα Σωληνουργεία Κορίνθου με +107% από τις αρχές του έτους και +58% στο τρίμηνο έχουν μια από τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ η κερδοφορία στο εξάμηνο ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2011. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι περίπου 9,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2012.

• Παράλληλα, οι δείκτες αποτίμησης των μετοχών αυτών σε όρους εσωτερικής ή λογιστικής αξίας (Price to Book Value - P/BV) σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται υψηλοτέρα από τα μέσα επίπεδα της αγοράς: ΕΥΑΘ, MLS, Frigoglass και ΕΧΑΕ εμφανίζουν δείκτες πάνω από τη μονάδα, ωστόσο οι δείκτες ROE που εμφανίζουν οι παραπάνω εταιρείες είναι ανώτεροι από τους μέσους όρους των κλάδων τους.

Από την άλλη πλευρά, οι Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Καραμολέγκος και J&P Άβαξ εμφανίζουν δείκτες χαμηλότερους από τη μισή φορά κατά μέσο όρο.

Τέλος, οι μερισματικές αποδόσεις είναι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλές, ενώ για παράδειγμα ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Frigoglass και Τέρνα Ενεργειακή είθισται να είναι πολύ ανταποδοτικές στους μετόχους τους, είτε με τη μορφή μερισμάτων είτε με επιστροφές κεφαλαίου.


**Τα αποτελέσματα των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο α' εξάμηνο 2012, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v