Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 15 μετοχές με P/BV που... κλείνει το μάτι

Η σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους αποκαλύπτει 15 μετοχές με P/BV που "υπόσχεται" αποδόσεις. Πώς διαλέγουν οι διαχειριστές και ποιος είναι ο "άγνωστος Χ". Η παγίδα των αποτιμήσεων. Πίνακες.

Οι 15 μετοχές με P/BV που... κλείνει το μάτι
Η ταχύτατη άνοδος του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.000 μονάδων επαναφέρει αμέσως τη συζήτηση για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και τα περιθώρια ανόδου τους από εδώ και πέρα. Αυτό αποτυπώνεται και στο ταμπλό του Χ.Α. αφού παρατηρείται διακριτικό rotation θέσεων στις μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι, αν και προηγήθηκε ισχυρή άνοδος στην αγορά, αρκετές και σημαντικές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με χαμηλούς δείκτες λογιστικής αξίας (P/BV) και χρειάζονται περισσότερη… διερεύνηση.

Αν και αρκετοί τίτλοι εμπίπτουν στην κατηγορία των χαμηλών δεικτών P/BV, η σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους δείχνει ότι μόλις 15 μετοχές μπορεί να ωφεληθούν επιπλέον από αυτό το άτυπο screening, σε συνδυασμό βέβαια και με ορισμένες άλλες προϋποθέσεις.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η επιλογή των μετοχών από τους Έλληνες διαχειριστές είχε κυρίως δύο βασικά κριτήρια: το πρώτο είναι ο δείκτης EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη) και το δεύτερο είναι ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία, με σημαντικό discount από τους μέσους όρους στην Ευρώπη.

Η αιτία για τη μετατόπιση από τα EV/EBITDA στα P/BV είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η μελλοντική κερδοφορία για πολλές εισηγμένες εξακολουθεί να είναι «άγνωστος Χ» για τους αναλυτές ή δεν είναι ενδεικτική της αξίας τους, κι έτσι ίσως η εσωτερική αξία να μπορεί να απεικονίσει καλύτερα την αποτίμησή τους στο ταμπλό του Χ.Α.


Οι μετοχές

Πέραν των... προβληματικών επιχειρήσεων, που παραδοσιακά παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες P/BV, στη λίστα με τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται και μεγάλες εταιρείες. Από τις πολλές σε αριθμό, απομονώθηκαν μετοχές 15 εισηγμένων για τις οποίες ο δείκτης P/BV... σηκώνει κουβέντα.

• Η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV στο 0,33 τόσο για το 2012 όσο και με βάση τις εκτιμήσεις για το 2013, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις εταιρείες του κλάδου βρίσκεται στο 0,80. Ωστόσο, για τον συγκεκριμένο τίτλο η απόδοση του τριμήνου είναι +72% και η ΔΕΗ εμφανίζει καθαρό χρέος 4,8 δισ. ευρώ ή 21,5 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τον τίτλο της ΜΕΤΚΑ ο δείκτης P/BV είναι 1,6 για το 2013 ή λογιστική αξία 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Ο μέσος όρος για τις εταιρείες στην Ευρώπη διαμορφώνεται στις 2,2 φορές για το 2012 και στις 2 φορές για φέτος.

• Για τον τίτλο του ΟΤΕ, οι δείκτες P/BV ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, ωστόσο το ράλι της τιμής από το 1 στα 5,8 ευρώ ανέβασε και την αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας σε επίπεδα ελαφρώς ανώτερα από τη μονάδα. Ο δείκτης Euro Stoxx Telecommunications διαπραγματεύεται στη 1,4 φορά.

• Οι τίτλοι της ΓΕΚ Τέρνα και της Τέρνα Ενεργειακή, παρά τα υψηλά ποσοστά ανόδου, συνεχίζουν να εμφανίζουν χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, για το 2013, οι συγκεκριμένες μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στο 0,53 και στο 0,92 αντίστοιχα. Ο ευρωπαϊκός κλάδος των κατασκευών κινείται στη 1 φορά περίπου.

• Αναφορικά με την Ελλάκτωρ και την J&P Άβαξ, ο δείκτης P/BV για φέτος προβλέπεται στο 0,4 και στο 0,5. Η μετοχή της Ελλάκτωρ ωστόσο έχει κινηθεί με +92% στο εξάμηνο και της Άβαξ με +91%.

• Η μετοχή της Τιτάν είναι χαρακτηριστική περίπτωση με δείκτη P/BV περίπου στη 0,75 φορά, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx Materials διαπραγματεύεται στη 1 φορά.

• Όλες σχεδόν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως η Lamda Development και η Eurobank Properties, διαπραγματεύονται με σημαντικά discounts. Οι δύο αυτές εισηγμένες είναι τοποθετημένες σε ακίνητα, με δείκτες P/BV που υπολογίζονται στο 0,7 για τη Lamda Development και στο 0,5 για τη Eurobank Properties έναντι 1 φοράς για τον Euro Stoxx Real Estate.

• Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος χαμηλότερα από τη μονάδα. Ο δείκτης P/BV βάσει των εκτιμήσεων του 2013 διαμορφώνεται στο 0,8, ενώ η απόδοση της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο είναι +111%.

• Ο τίτλος της Fourlis είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα με P/BV για το 2013 της τάξεως του 0,8. Στο ταμπλό ενισχύεται κατά 177% στο εξάμηνο αφού πολλοί εκτιμούν ότι παραμένει ελκυστικός στα 2,5 ευρώ.

• Η μετοχή της Σιδενόρ αποτελεί την top performer από τον δείκτη FTSE/ASE Mid Cap με απόδοση άνω του 230% στο εξάμηνο και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,53. Στα χαμηλά του ο τίτλος ήταν διαπραγματεύσιμος στη 0,09 φορά.

• Ο τίτλος της Autohellas υπεραποδίδει με 31% στο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης P/BV παραμένει στη 0,45 φορά βάσει των εκτιμήσεων του 2013.

• Για την Intralot, η εσωτερική αξία ανά μετοχή εκτιμάται στο 1,9 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2012 και η αποτίμηση στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV της τάξεως του 1,2 για το 2013. Η απόδοση στο τελευταίο εξάμηνο υπερβαίνει το 115%, ενώ οι μετοχές του κλάδου κινούνται από τη 1,5 έως τις 2 φορές την εσωτερική αξία τους.


*Αναλυτικά οι αποδόσεις των 15 μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

* *To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v