Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη γεύση από τα τρίμηνα των εισηγμένων

Μια πρώτη γεύση από τα αποτελέσματα των εισηγμένων που θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Τι «παίζει» για δεκάδες ομίλους διαφόρων κλάδων. Σε rebound μετά το καλοκαίρι ποντάρει η αγορά.

Πρώτη γεύση από τα τρίμηνα των εισηγμένων
Έντονα αναμένεται να είναι τα αποτυπώματα που θα αφήσει η οικονομική κρίση στις φετινές τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών, που θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Στην ακόμη μεγαλύτερη ύφεση που πλήττει την εγχώρια αγορά (βλέπε για παράδειγμα διψήφια ποσοστιαία πτωτική πορεία στον όγκο λιανικών πωλήσεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) έρχεται να προστεθεί και ένα κλίμα προβληματισμού (π.χ. πτώση τον Μάρτιο λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο) γύρω από το κατά πόσον οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν -ή έστω να επαναλάβουν- τις αντίστοιχες περυσινές τους επιδόσεις.

Και αυτό λόγω της αβεβαιότητας που έχει αρχίσει να χαρακτηρίζει πολλές αγορές του εξωτερικού.

Επιπλέον, οι όποιες προσπάθειες περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και των δανειακών ανοιγμάτων προς τις τράπεζες, παράγοντες όπως τα υψηλά επιτόκια και η αύξηση του κόστους των καυσίμων έρχονται να περιορίσουν το όποιο αποτέλεσμα των αμυντικών ενεργειών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οι όποιες ελπίδες εμφανίζονται από το μέτωπο του τουρισμού, από τη δρομολογούμενη επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και από την αυξημένη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους από το τρίτο τρίμηνο της χρήσης και μετά.

Πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα φτωχά εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και κινείται περισσότερο με βάση τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το προσεχές φθινόπωρο και μετά.


Επιμέρους περιπτώσεις

Νέα υποχώρηση εσόδων αναμένεται να σημειώσουν το πρώτο τρίμηνο οι εταιρείες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι κλωστοϋφαντουργίες, οι περισσότερες εμπορικές εταιρείες, αλλά και η πλειονότητα των εισηγμένων δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, οι αναλυτές προβλέπουν ζημιογόνα τα τριμηνιαία αποτελέσματα για τον όμιλο Τιτάν που θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ με μείον αναμένεται να ξεκινά και η κάτω γραμμή της ΑΓΕΤ Ηρακλής (προσπάθεια υποκατάστασης χαμένων εγχώριων πωλήσεων από εξαγωγές).

Αξιοσημείωτη υποχώρηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να εμφανίσουν το πρώτο φετινό τρίμηνο οι περισσότερες εισηγμένες από τον κλάδο της υγείας, λόγω όχι μόνο των πτωτικών τους τιμολογίων προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και της έλλειψης εσόδων από τους Λίβυους ασθενείς. Πέρυσι είχαν ευνοηθεί από τους Λίβυους ασθενείς πολλές εταιρείες όπως το Ιατρικό Αθηνών, ο όμιλος ΙΑΣΩ και η Euromedica.

Για τον ίδιο λόγο (έλλειψη Λίβυων ασθενών) μικρότερα προβλέπεται να είναι τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο και της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President).

Στον χώρο της ένδυσης, το 2013 ξεκίνησε με υποχώρηση πωλήσεων γύρω στο 8% για την εταιρεία ενδυμάτων Δούρος, ενώ η εισηγμένη προβλέπει για το σύνολο της χρήσης πτώση πωλήσεων της τάξεως του 10%, με ταυτόχρονη υποχώρηση και του κόστους. Μείωση εσόδων θα εμφανίσει και η Σάνυο, η εταιρεία που εισπράττει κυρίως από τη ναυτιλία και από το γνωστό εμπορικό κέντρο Avenue (στόχος η επίτευξη θετικού EBITDA το 2013).

Σαφείς επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών είχε η υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία γκρέμισε τη σχετική ζήτηση των εισηγμένων μέσα στην… καρδιά του χειμώνα.

Στον κλάδο των ακινήτων, η επιδείνωση της αγοράς συνεχίστηκε και το πρώτο φετινό τρίμηνο (βλέπε διψήφιο ποσοστό πτώσης του σχετικού δείκτη της Τραπέζης της Ελλάδος), ωστόσο οι εταιρείες του κλάδου υπολογίζουν τις λογιστικές απομειώσεις των ακινήτων τους δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), με αποτέλεσμα τέτοιες απομειώσεις να μην εμφανίζονται στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου.

Συνεχίζεται και φέτος η ανοδική πορεία των επιδόσεων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, καθώς ολοένα και περισσότερες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπαίνουν σε λειτουργία.

Θετικά αναμένεται να επηρεάσει τις επιδόσεις των «κρατικόχαρτων» η συνεχιζόμενη υποχώρηση του κόστους εργασίας (μειώσεις εργαζομένων, περικοπές αποδοχών).

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έχει σημειώσει συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα νέα υψηλά δωδεκαμήνου. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ο όγκος των συναλλαγών (σε τεμάχια) ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο περυσινό, ωστόσο οι τιμές των μετοχών ήταν αυξημένες.

Μεγαλύτερο πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει εκτιναχθεί σε σχέση με πέρυσι η αξία των συναλλαγών το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, ενώ θετικά αναμένεται να επηρεάσει και η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στο Χ.Α. μέσα από την υλοποιούμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχολιάζοντας στα μέσα Μαρτίου τη μέχρι τότε πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου, η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης είχε αναφέρει πως «στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του ομίλου κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι στην ευρωπαϊκή αγορά διαφαίνονται σημάδια συγκρατημένης ζήτησης».

H διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης ανέφερε την ίδια περίοδο πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι το τελικό αποτέλεσμα του 2013 θα κυμανθεί στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο του 2012. Βλέπουμε αύξηση στη ζήτηση των προϊόντων και θεωρούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί».

Η αρχική εκτίμηση της εταιρείας Καράτζη για το σύνολο του 2013 μιλά για βελτιωμένο EBITDA, εξέλιξη στην οποία -μεταξύ άλλων- θα συμβάλει η δραστηριότητα στον τουρισμό.
Θετική εκκίνηση τουλάχιστον ως προς το ύψος της παραγωγής αναμένεται να εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη.

Πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται το κλείσει το πρώτο τρίμηνο για τη Mevaco, τουλάχιστον ως προς τον κύκλο εργασιών, καθώς πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν το χαμηλότερο της χρονιάς.

Ενισχυμένο πιθανολογείται το πρώτο τρίμηνο της Ικτίνος Μάρμαρα, καθώς πέρυσι λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών είχαν σταματήσει κάποια περίοδο οι εργασίες εξόρυξης στα λατομεία.

Με σαφή άνοδο -διψήφιο ποσοστό- ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο για τη Γ.Ε. Δημητρίου, όπως δήλωσε η διοίκησή της στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v