Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μεγάλα τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας με Ν. Κορέα

Αύξηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, εξοπλισμό των κορεατικών ναυπηγείων με ελληνικό ναυτιλιακό υλικό και επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Νακ Γιον στο Μαξίμου.

Τσίπρας: Μεγάλα τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας με Ν. Κορέα

Οικονομική συνεργασία στον ναυπηγικό τομέα, στις νέες τεχνολογίες, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και αύξηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Λι Νακ Γιον μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός της Ν. Κορέας βρέθηκε στη χώρα μας με αφορμή την παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στη χώρα του. Η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και, σύμφωνα με την διπλωματική προετοιμασία που προηγήθηκε, στόχος της κυβέρνησής του είναι η ισχυροποίηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Με τη φράση “στον ναυπηγικό τομέα η χώρα μου βοηθήκε πολύ από τους Έλληνες, ο κορεατικός λαός θέλει να ξεπληρώσει το χρέος που έχει απέναντι στον ελληνικό”, ο κ. Λι Νακ Γιον ανέδειξε αυτό τον στόχο και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στη διαπίστωση ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι ανισοβαρές.

Ως προς τους τομείς της συνεργασίας, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς και η προμήθεια των κορεατικών ναυπηγείων με ελληνικά ανταλλακτικά, εργαλεία και ναυτιλιακό υλικό.

Όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, η Ν.Κορέα προέβλεψε έγκαιρα ότι οι νέες τεχνολογίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και προχώρησε στην έρευνα, συνεπώς πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις νέας τεχνολογίας και στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες θέλουν εταιρείες κολοσσούς, όπως τη Samsung, να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία σ΄αυτό το επίπεδο.

Ακόμη και στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του μπορεί να «πάρει» γνώση από την Ελλάδα ώστε να διαμορφώσει «ένα πιο διαυγές σύστημα».

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν, φυσικά, στο θέμα της ειρήνης, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει «την βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τις βαλιστικές απειλές που επιχειρεί η Β. Κορέα» και τον κ. Λι Νακ Γιον να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό γι΄αυτή τη θέση.

Σημειώνεται ότι σήμερα έγινε οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή κορετικών κολοσσών, όπως η Hyundai και Sumsung. Επαφές με τους ομολόγους τους θα έχουν οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργούς Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v