Η συμφωνία έκλεισε, οι ψηφοφορίες έρχονται

Μαζί με τον «τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό» κάποια από τα προαπαιτούμενα. Ο χαρακτήρας της ψήφου εμπιστοσύνης. Τα κέρδη της διαπραγμάτευσης, οι διορθώσεις αδικιών και η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από τα μνημόνια. «Ειδικού χειρισμού» θέμα οι πλειστηριασμοί.

Η συμφωνία έκλεισε, οι ψηφοφορίες έρχονται

Το ταχύτερο «τεχνικό» κλείσιμο αξιολόγησης στα επτάμισι μνημονιακά χρόνια είναι από χθες το βράδυ γεγονός και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες ψηφοφορίες, οι επικείμενες δεν θα είναι επώδυνες και, πάντως, δεν θα δοθούν οι συνήθεις μάχες στη Βουλή, όπου η αντιπολίτευση διεκδικούσε ως λάφυρο το «όχι» κυβερνητικών βουλευτών.

Αυτή η βεβαιότητα, λένε, οφείλεται στο γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση δεν περιελάμβανε δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης, ότι έφερε νίκες τις οποίες η κυβέρνηση θα προτάξει και για έναν επιπλέον λόγο: να δείξει ότι άρχισαν ήδη να διορθώνονται αδικίες των προηγούμενων (μνημονιακών) αποφάσεων, προ του 2015.

Ο λόγος, εν προκειμένω, γίνεται για την επαναφορά του προνομίου των εργαζομένων στην περίπτωση πτώχευσης-εκκαθάρισης μίας επιχείρησης, καθώς θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων για έξι βασικούς μισθούς με συντελεστή 2,75 (σ.σ. πριν από τράπεζες και Δημόσιο) για αποζημίωση. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτιά των εργαζομένων είχε χαθεί (υπέρ τραπεζών-Δημοσίων) στο δεύτερο μνημόνιο.

Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία που επήλθε στα οικογενειακά επιδόματα, προβάλλοντας, εν προκειμένω, τόσο την κατανομή τους ανά παιδί όσο και την αύξηση του συνολικού ποσού που θα διατεθεί για την καταβολή τους.

Για την διατήρηση (κατά 30%) του ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η εκκρεμότητα παραμένει, όπως επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εν προκειμένω, η «επιθυμία» του Μαξίμου είναι να κερδηθεί η διατήρηση (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε εκτενώς το θέμα με βουλευτές που εκλέγονται σ' αυτή την νησιωτική περιοχή), ωστόσο είναι έτοιμο και το «plan B» των αντισταθμισμάτων, για την περίπτωση άρνησης των θεσμών: η καταβολή οικονομικού βοηθήματος από το τμήμα του υπερπλεονάσματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ «τουλάχιστον», που δεν εντάχθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε χθες και για την απόδοση ενός μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σ' αυτά τα νησιά.

Στα «αγκάθια», πάντως, παραμένουν οι πλειστηριασμοί: αν και δεν ήταν στοιχείο της τρίτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα περνά... κάθε Τετάρτη την πολιτική και επικοινωνιακή δοκιμασία, με δικά της στελέχη να ζητούν «κάποια λύση», όπως την νομική θωράκιση της πρώτης κατοικίας.

Το θέμα θεωρείται «ειδικού χειρισμού» και θα απασχολήσει εκ νέου το κυβερνητικό επιτελείο.

Μπήκαμε στην τελική ευθεία...

Η φράση του υπουργού Οικονομικών, το βράδυ του Σαββάτου, «κερδίσαμε αρκετά, είμαστε ευχαριστημένοι» θα αποτελέσει την κεντρική ιδέα της κυβερνητικής ρητορικής το επόμενο διάστημα.

Το αφήγημα ωστόσο, γύρω από το οποίο θα «χτισθεί» η αντεπίθεση της κυβέρνησης έναντι της «υστερικής και τοξικής» αντιπολίτευσης, θα είναι... το προφανές: πως η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία για την έξοδο από «τα μνημόνια».

Κι επειδή κάποια από τα συμφωνηθέντα στην τρίτη αξιολόγηση θα ψηφισθούν στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό για το 2018 (σ.σ. τα μεσάνυχτα της 19ης Δεκεμβρίου), η λέξη-κλειδί που θα διαπερνά όλες τις ομιλίες θα είναι «τελευταία».

Δηλαδή, «ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός» και «τα τελευταία προαπαιτούμενα».

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι, σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές θα εμφανισθούν (και θα ψηφίσουν) συντεταγμένα, καθώς «ουδείς θα κλωτσήσει την καρδάρα τώρα που φτάνουμε στο τέλος της περιπέτειας».

Η διαβεβαίωση, λένε, αφορά και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρότι κυκλοφόρησαν «φήμες» που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «βολιδοσκοπεί προς αποστασία» τρεις βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v