Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά-Δημητρώφ

Επιτάχυνση των διαδικασιών περί το ονοματολογικό. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η ώρα και… ο τόπος συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ. Παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου με επίκληση του Σχίσματος και αυστηρή απάντηση κυβερνητικών κύκλων.

Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά-Δημητρώφ

Χτυπάει κόκκινο η κινητικότητα περί το Σκοπιανό και όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Αιφνιδίως χθες το βράδυ το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Δημητρώφ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε η ώρα της συνάντησης ούτε… ο τόπος, γεγονός που, αντικειμενικά, ρίχνει «πέπλο μυστηρίου» στην πρωτοβουλία.

Στο λιτό κείμενο τονίζεται μόνο ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις «θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θεωρείται για έναν παραπάνω λόγο σημαντική: πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (και επικεφαλής του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος) Μπουγιάρ Οσμάνι και έξι ημέρες πριν από την έλευση στα Σκόπια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε και χθες το Euro2day.gr, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε στον κ. Οσμάνι ότι εάν η σκοπιανή κυβέρνηση θέλει πράγματι λύση, πρέπει να παρουσιάσει «σοβαρή» πρόταση ονομασίας, που να μπορεί δηλαδή να αντιμετωπισθεί θετικά από την Αθήνα.

Κι αυτό, δεδομένου ότι η αλβανική και η σλαβική πλευρά στην ΠΓΔΜ έχουν τις δικές τους εσωτερικές διαφωνίες για το ονοματολογικό, καθώς η πρώτη δεν θέλει όνομα που να πριμοδοτεί το σλαβικό στοιχείο και να την ακυρώνει ως οντότητα.

Εκκλησία: Υπάρχει και το Σχίσμα

Στο μεταξύ, στην εγχώρια αντιπαράθεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ μπήκε, όπως αναμενόταν, και η Εκκλησία. Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε χθες για το θέμα και στην απόφασή της καλεί την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος.

Πέραν του γνωστού επιχειρήματος για την ελληνικότητα της Μακεδονίας προβάλλει, ως επιπλέον λόγο, τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη «και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘Μακεδονίας’»...

«Μην εμπλέκεστε στις διπλωματικές υποθέσεις»

Η στάση της Ιεράς Συνόδου (σ.σ. που πάντως απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, να καλέσει το ποίμνιο σε συλλαλητήρια) δεν έμεινε ασχολίαστη από την κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμοι κύκλοι της εγείρουν τα εξής ερωτήματα:

* Αραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;

* Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο «όνομα» θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;

* Γιατί η ηγεσία της Εκκλησίας, προτού εκφράσει άποψη, δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση, για να ενημερωθεί ποιες είναι οι θέσεις της και πώς έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ;

Οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας «όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις "ιερές υποθέσεις" της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Και συνιστούν στην Ιεραρχία «να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, εστιάζοντας στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών "συγγενειών" τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του "ποιμνίου" τους για το ονοματολογικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v