Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προφυλακίστηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Την κράτηση των δύο ενστόλων που συνελήφθησαν στις Καστανιές αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο, σύμφωνα με το CNNTurk. Οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται είναι απολύτως τυπικές, τονίζει ο Δ. Τζανακόπουλος. Ανάξια σχολιασμού τα σενάρια περί «ανταλλαγών», προσθέτει. Η αντίδραση της ΝΔ.

Προφυλακίστηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Την παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε καθεστώς προφυλάκισης αποφάσισε το τουρκικό δικαστήριο, σύμφωνα με το CNN Turk.

Σημειώνεται ότι οι δύο στρατιώτες που συνελήφθησαν στις Καστανιές του Έβρου από Τούρκους στρατιώτες αναμένονταν να περάσουν από δίκη για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι δύο στρατιωτικοί (Ανθυπολοχαγός και Λοχίας-ΕΠΟΠ) μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». 

Παράλληλα ελέγχονται και τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων φαντάρων. Πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και το λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, που συνελήφθησαν από μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.

Οπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, από το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε τη γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κος Ε. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του σε καλό κλίμα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας, σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, το περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται είναι απολύτως τυπικές. Είναι μια δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και αναμένουμε τη γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ακούει διάφορα σενάρια για «ανταλλαγές», τα οποία είναι κατασκοπευτικά σενάρια που δεν αξίζουν σχολιασμού.

Μήνυμα Καμμένου: Δεν υποχωρούμε σε προκλήσεις και δεν προκαλούμε

Τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Πόρου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων ναυτών της 2018 Α' ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο Κέντρο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη σύσταση νέων ευέλικτων μονάδων, όπως η νεοσυσταθείσα Διοίκηση των ιπταμένων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, και τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων.

Ο κ. Καμμένος μίλησε και για την ανθρωποκεντρική πολιτική του υπουργείου και τη στήριξη που παρέχει «παντοιοτρόπως και συνεχώς» στο ανθρώπινο δυναμικό του. Εξάλλου, παρατήρησε ότι «ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός και ο αναθεωρητισμός που επικρατούν στη γειτονιά μας δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Η πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά σεβασμό στην αρχή της καλής γειτονίας επιδεικνύει. Η Ελλάδα είναι μία φιλειρηνική χώρα και επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της».

«Είμαστε, όμως, και μία χώρα, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει ούτε ένα χιλιοστό εδάφους, θάλασσας και αέρα. Δεν υποχωρούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση και δεν προκαλούμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι διαχρονικά η δύναμη αποτροπής και προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί παραδοσιακά παράγοντα ισχύος για αποτροπή κάθε απειλής στα χωρικά μας ύδατα. Αυτό μας κάνει όλους να είμαστε αισιόδοξοι, ιδιαίτερα σήμερα που δίνουμε ως χώρα έναν πολύπλευρο αγώνα, τον οποίο είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στο τέλος όλοι μαζί θα τον κερδίσουμε» κατέληξε ο κ. Καμμένος

Επικοινωνία Θανάση Παφίλη με Φώτη Κουβέλη

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Κουμουτσάκος: Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Λοβέρδος: Να ολοκληρωθούν όλα με τον καλύτερο τρόπο

«Ενημερωθήκαμε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στη διαδικασία του αυτοφώρου. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Τέλος, ενημερωθήκαμε πως το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο», σημειώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ποτάμι: Προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών

«Το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου από την τουρκική περίπολο μπορεί να πάρει διαστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις», σημειώνει το Ποτάμι.

«Σε κάθε περίπτωση, προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών μας και η επαναπροώθηση αυτών στις εστίες τους το συντομότερο δυνατό». 

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v