Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οι καταστροφολόγοι θα διαψευστούν ξανά

Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν για τον τόπο, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση στο θέμα του χρέους. Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρένθεση δεν κλείνει, θα συνεχιστεί την επόμενη τετραετία.

Τσίπρας: Οι καταστροφολόγοι θα διαψευστούν ξανά

Βαδίζουμε προς την έξοδο από την ασφυκτική επιτροπεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. «Ένα μεγάλο μέρος καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση. Εγινε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, παρά τις καταστροφικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης».

Οι καταστροφολόγοι θα διαψευστούν ξανά, όταν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τα δύο ανοικτά θέματα: τον προσδιορισμό των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Ως προς το τελευταίο δήλωσε ότι είναι διαδικασία που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες. Δεν συνιστά παράταση του μνημονίου.

Εμείς θα το λέμε: η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει από την περιπέτεια. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν για τον τόπο. «Είναι αμετάκλητη εξέλιξη», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εικόνα της χώρας στα τέλη του 2015, οπότε είχε ήδη χαθεί 25% του ΑΕΠ, είχαν εφαρμοστεί μέτρα 65 δισ. ευρώ, η ανεργία ήταν στο 27% και τα δημοσιονομικά της χώρας εκτός τροχιάς. Θύμισε ότι αυτό το είχε διαπιστώσει το ΔΝΤ ήδη από τον Ιούνιο του 2014.

«Αυτή η Ελλάδα είναι στο παρελθόν», υποστήριξε. Η οικονομία σήμερα αναπτύσσεται, κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας ενώ το 2017 έκλεισε με δημοσιονομική υπεραπόδοση και είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα. Αυτό μπορούμε να πράξουμε και το 2018, με βάση τις δημοσιονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, εκτίμησε.

Αναφορικά με το χρέος, δήλωσε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό σημείο που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια γραμμή από την πλευρά της αντιπολίτευσης που βασίστηκε σε διαστρέβλωση, προπαγάνδα και καταστροφολογία. «Λέτε να επιδιώξουμε πιστοληπτική γραμμή και είστε κολλημένοι σε αυτές τις θέσεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις».

«Είστε κολλημένοι σε αυτά που λέγατε όταν έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση. Με αυτό τον τρόπο χάνετε την όποια αξιοπιστία. Εδώ και τρία χρόνια διαψεύδονται τα καταστροφικά σενάρια», δήλωσε και υπενθύμισε τις καταγγελίες ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ότι δεν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα αλλά και το «βάστα ΔΝΤ», που έγινε σύνθημα στα εργασιακά.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τις καταστροφικές προβλέψεις έγιναν προσπάθειες η πιθανότητα καταστροφής να γίνει πραγματικότητα. Επικαλέστηκε τις δηλώσεις στελεχών να φύγουν καταθέσεις στο εξωτερικό, τις επισκέψεις στελεχών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με τις οποίες ζητούσαν σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας και την πρόσφατη τοποθέτηση προς επενδυτές να μην κάνουν επενδύσεις, «μέχρι να επανέλθει η σταθερότητα».

Η σταθερότητα για εσάς είναι να βρίσκεται στην κυβέρνηση «η παρέα των off shore που χρεοκόπησε τη χώρα».

Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας και υπονόμευσης της οικονομίας. «Θα πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλος. Σε δύο μήνες, αυτό που υποσχεθήκατε εσείς αλλά δεν το καταφέρατε, θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς αλλά εμείς», τόνισε. «Εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα και εμείς με κόπο, δυσκολίες και θυσίες τη βγάλαμε από την κρίση».

Το σχέδιο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προχώρησε σε 14 Περιφερειακά Συνέδρια και μίλησε με τους τοπικούς φορείς. Μίλησε για ένα άναρχο παραγωγικό μοντέλο που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μια ολιγαρχίας.

Το ολιστικό σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πλατιά και να υπάρξει αντιπαράθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στάθηκε στην κεντρική ιδέα του σχεδίου να υπάρξει ανάκαμψη με παράλληλη πτώση της ανεργίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν πόροι. Εκτός από το ΕΣΠΑ, στο οποίο είμαστε τρία χρόνια πρώτοι σε απορροφήσεις αλλά και το πακέτο Γιούνκερ, στο οποίο επίσης η χώρα μας είναι πρώτη. «Ταραχτήκατε λίγο όταν ο ίδιος το είπε από το βήμα της ελληνικής Βουλής», σχολίασε. «Το χειρότερο που πάθατε είναι ότι έχετε πειστεί από την προπαγάνδα σας», δήλωσε κοιτώντας προς την αντιπολίτευση. Σημείωσε ότι επιπρόσθετα υπάρχουν τα κεφάλαια της ΕΤΕπ, τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων». Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αύξηση των μισθών, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

«Η συνεχής μείωση των μισθών είναι επιδότηση στον μη καινοτόμο επιχειρηματία και γι’ αυτό είναι παρωχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο», εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι η «παρασιτική αστική τάξη του τόπου», που εκπροσωπεί η ΝΔ, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Σήμερα αυτοί δεν θέλουν να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν αλλά να παρασιτούν σε βάρος του κράτους και της χώρας.

«Γι’ αυτό όταν είδαν το σχέδιο τρόμαξαν και άρχισαν να το λοιδορούν. Αρχικά μίλησαν για έκθεση ιδεών και μετά είπαν ότι το απέρριψαν οι Ευρωπαίοι. Τώρα, που η χώρα αποκτά στρατηγικό σχέδιο, εσείς είστε απέναντι. Αυτό το σχέδιο δεν σας αρέσει. Τιμή μας. Το δικό σας σχέδιο ποιο είναι;» ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψία καθώς και ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην υγεία. Θεωρείτε ενδεδειγμένη λύση το outsourcing στον δημόσιο τομέα και πιστοληπτική γραμμή αντί της καθαρής εξόδου, συμπλήρωσε.

Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την αποφυγή του lock out και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; ρώτησε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι όσο θα απομακρυνόμαστε από τον στενό κορσέ των προγραμμάτων προσαρμογής, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαφορές. Γι' αυτό ανατριχιάζετε και υπονομεύετε. «Η παρένθεση δεν κλείνει αλλά θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη τετραετία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v