Τσίπρας: Αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη

Πολιτικό οπορτουνιστή και ανεύθυνο χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος για τη χρονική στιγμή της πρότασης μομφής. Ανοίξατε την κερκόπορτα στους υμνητές της χούντας, έχετε ακέραια την ευθύνη. Σας δίνει γραμμή ο Σαμαράς.

Τσίπρας: Αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη

Πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλητών στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση. 

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές. Όπως είπε, σε λίγες μέρες έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη συνεδρίαση που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος στήριξης μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Προχθές είχαμε την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και παράλληλα, πριν από δυο μόλις μέρες είχαμε την κατάληξη σε ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, μια ανοιχτή πληγή, που έχει διάφορα στάδια για να κυρωθεί από την ελληνική βουλή αλλά δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ιστορική στιγμή.

«Τι συμπεράσματα έχει βγάλει από τα δυο γεγονότα η αξιωματική αντιπολίτευση; Ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πράγμα που δεν έχει κάνει εδώ και τρία χρόνια. Δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτή τη σπουδή, όπως θα δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, το γιατί σε μια θετική συγκυρία, η ΝΔ επιλέγει τώρα να εξαντλήσει το ισχυρότερο θεσμικό της όπλο προκειμένου να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η αλήθεια, συνέχισε, είναι ότι κανείς νηφάλιος παρατηρητής δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε τα όρια των εσωκομματικών σας προβλημάτων, όσο και τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού. Σημείωσε δε ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι αυτά που αναφέρει στην πρόταση μομφής. Δεν σας ενδιαφέρει η διεθνής θέση της χώρας, ούτε η πορεία της οικονομίας, ούτε η λύση για το χρέος. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια όπου την φέρατε εσείς, τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Πολιτικός οπορτουνιστής ο Μητσοτάκης

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εκνευρισμένος τόσο από το γεγονός ότι αναγνωρίζεται διεθνώς ότι αυτή η κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας, όσο και από το ότι αναγνωρίζεται από τον διεθνή Τύπο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός οπορτουνιστής και ότι συμπεριφέρεστε με βάση τη συγκυρία. «Ποια ήταν η θέση και η στάση σας για το Μακεδονικό όλα αυτά τα χρόνια;», διερωτήθηκε.

Απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ και στο ότι χαίρονται οι δανειστές επειδή θα σταματήσουν να μας δανείζουν. «Αρα, είναι κάτι αρνητικό το ότι φεύγουμε από τα μνημόνια και βγαίνουμε στις αγορές, που όντως, τα επιτόκια είναι πιο υψηλά. Τι να κάνουμε, να μείνουμε καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη στα μνημόνια κ. Μητσοτάκη; Αυτή είναι η δική σας αντίληψη», τόνισε. 

Κοινή στάση Μητσοτάκη με τους εθνικιστές των Σκοπίων

Μας είπατε ότι με αυτή τη συμφωνία, επιχειρούμε να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Για κακή σας τύχη, αυτή την ώρα τόσο ο κ. Γκρουέφσκι όσο και ο κ. Ιβανόφ λένε το ίδιο στον Ζόραν Ζάεφ, ειπε ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς», συνέχισε, «επειδή δεν γίνεται να ισχύουν και τα δυο ταυτόχρονα, η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου αλλού. Ισχύει ότι επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας. Με τις καθρεπτικές δηλώσεις σας με τους εθνικιστές περί ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να νομιμοποιείτε τον ακραίο εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο. Και το κάνετε για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Και μάλιστα, προ ολίγου κατηγορήσατε τον ψευδεπίγραφο εθνικισμό. Τον ορίτζιναλ τον υιοθετείτε και τον έχετε στην παράταξή σας».

Αφήσατε τους βουλευτές σας – δεν ξέρω αν τους παρακινήσατε κιόλας- να μιλούν για προδότες και μειοδοσίες, αφήνοντας ανοιχτή την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας, να έρχονται στη βουλή και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Εχετε ακέραια την ευθύνη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του κ. Σαμαρά δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του και μάλιστα, μέσα στο άντρο της δημοκρατίας. Και έχετε ευθύνη γιατί τελικά εσείς επιχειρείτε να διχάσετε τους Ελληνες για να ενώσετε τη διχοτομημένη παράταξή σας».

Δεν διστάσατε να εμπλέξετε και τον ΠτΔ, στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε. Δεν σας είναι εύκολο να ορθώσετε επιχειρήματα αποδόμησης που περιλαμβάνει όλα αυτά που υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια φυσικά, αποτέλεσαν τον κορμό μιας γραμμής που ονομάστηκε εθνική γραμμή.

Η συμφωνία

Είναι μια συμφωνία που κάθε Ελληνας πρωθυπουργός από το 1995 και μετά θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, αλλά περιλαμβάνει ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή της μέχρι σήμερα ονομασίας της γείτονος που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες και των αλυτρωτικών αναφορών.

Ζήτησε να του δείξουν σε ποιο σημείο της συμφωνίας αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ. Εγώ αυτό που βλέπω, σημείωσε, είναι να διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για την ονομασία των γειτόνων μας.

Βλέπω επίσης, συμπλήρωσε, ότι διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας ενώ στα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν μέχρι τώρα «Macedonian», τόνισε.

Το πιο σημαντικό είναι ότι διασφαλίζεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ιστορία μας και τα πρόσωπα που οικειοποιήθηκαν οι γείτονες, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θράσος από ΝΔ και Αντώνη Σαμαρά

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: "Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν" και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε, «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγωνίσθηκε - σε δύσκολες συνθήκες - για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε κοινοτικό κανονισμό με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη».

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» είπε ο κ. . Τσίπρας.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας; Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο; 

«Έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης, εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους βουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v