Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πρόγραμμα τετραετίας ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Το εκλογικό 2019 και το... Μεσοπρόθεσμο ανοίγουν τη βεντάλια των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων. Φοροαπαλλαγές - ελεύθεροι επαγγελματίες στο επίκεντρο. Αρωγός στην αύξηση του κατώτατου μισθού τα Επιμελητήρια. «Αφαίρεση όπλων» από την αντιπολίτευση.

Με πρόγραμμα τετραετίας ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Πρόγραμμα τετραετίας θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ στα βασικά οικονομικά και κοινωνικά πεδία, με αιχμή τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

Με τον τρόπο αυτό, η πρωθυπουργική ομιλία στα εγκαίνια της Έκθεσης το ερχόμενο Σάββατο θα σημάνει, ουσιαστικά, την ένταξη στην άτυπη προεκλογική περίοδο, της οποίας τη διάρκεια κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που φτάνουν από τις καθημερινές συσκέψεις του κυβερνητικού και οικονομικού επιτελείου (σ.σ. η προετοιμασία για την «πρώτη μεταμνημονιακή ΔΕΘ των τελευταίων χρόνων» ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου), το Μαξίμου επιχειρεί «να αφαιρέσει ένα ένα τα όπλα που είχε ετοιμάσει η ΝΔ για τη δική της αντιπαράθεση με την κυβέρνηση», όπως σημειώνει αρμόδια πηγή. Ως παράδειγμα, αναφέρει την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεσμευτεί την Παρασκευή ότι θα καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό (σ.σ. για τις ηλικίες κάτω των 25 ετών), παρότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πανηγυρικά την κατάργησή του την προηγούμενη Δευτέρα.

Φορολογικές μειώσεις

Το βάρος πέφτει, αντικειμενικά, στις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα για τη φορολογία και τις εισφορές. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες για ανακοινώσεις σε ορίζοντα τετραετίας. «Οχι μόνο διότι μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά και τα προγράμματα θα είναι ολοκληρωμένα», αλλά και λόγω του... Μεσοπρόθεσμου που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς την άνοιξη. Προβλέπει διευρυνόμενο δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη τετραετία που ξεκινά από 800 εκατ. ευρώ για το 2019 και φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ το 2022, την τελευταία δηλαδή χρονιά συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Με τον δεδομένο οδικό χάρτη συν το αναπτυξιακό στοίχημα, το κυβερνητικό επιτελείο βάζει στο χαρτί μέτρα όπως: μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή κατά δύο μονάδες (από 22% στο 20%) για τα «μικρά προς μεσαία» εισοδήματα (π.χ. 20.000 ευρώ) και κατά τρεις μονάδες για τις επιχειρήσεις (από 29% στο 26%).

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, δεδομένη θεωρείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας από 10% το 2019 και κλιμακώνοντας τις μειώσεις για τη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευστεί και οι άλλες πληροφορίες που έχουμε μεταφέρει για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών γύρω στο 15%.

«Εκ των ων ουκ άνευ» θεωρείται η μη εφαρμογή του μέτρου για μείωση των συντάξεων το 2019, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει αναφορά και για μη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Αρωγός τα Επιμελητήρια;

Ως προς τα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη υποδέχονται ως «πολύ θετική» την πρόταση των Επιμελητηρίων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων εξαμήνων. Τη σχετική πρόταση ανακοίνωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος χαρακτήρισε και «θετικότατη» την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας θα κρατήσει και κάποιους «άσους» στο μανίκι για την πρώτη μεταμνημονιακή ομιλία πρωθυπουργού μετά από οκτώ χρόνια στη ΔΕΘ. Ο στόχος είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, αλλού με αριθμούς και αλλού με δρομολογημένες πολιτικές, που να δίνει κοινωνικό-αναπτυξιακό στίγμα και να το διαχωρίζει από το «νεοφιλελεύθερο» που επεξεργάζεται η ΝΔ, σύμφωνα με πτυχές που έχει αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Και να θέσει το κεντρικό δίλημμα «με ποιον - προς τα πού», το οποίο θα κυριαρχήσει στην πορεία προς τις κάλπες, προ(σ)καλώντας τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο να διαλέξει στρατόπεδο.

Ή... κόσμο, καθώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προϊδέασε χθες για την επερχόμενη ««σύγκρουση των δύο κόσμων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v