Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το πακέτο ελαφρύνσεων Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, μείωση εισφορών σε επαγγελματίες αλλά και φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων στο 25% εντός τετραετίας. Επιδότηση ενοικίου σε 300.000 νοικοκυριά και μείωση ΦΠΑ 2 μονάδες το 2021.Ένα δισ. αναδρομικά σε ένστολους και πανεπιστημιακούς.

Ολο το πακέτο ελαφρύνσεων Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Ένα ευρύ πακέτο ελαφρύνσεων με έμφαση στις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, τους φορολογικούς συντελεστές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ενώ έστειλε και μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο θέμα της μη επιβολής των περικοπών στις συντάξεις (για τις οποίες δεν αναφέρθηκε ονομαστικά αρκούμενος να μιλήσει για "μέτρα που ζητά το ΔΝΤ").

Στην ομιλία του τόνισε ότι τα μέτρα λαμβάνονται χάρη στο συμφωνημένο με τους δανειστές δημοσιονομικό χώρο που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί 1 δισεκατομμύριο σε αναδρομικά σε ένστολούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, ενώ προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες από το 2021. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει και φέτος περιθώριο για «κοινωνικό μέρισμα», κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη ΔΕΘ εκτός μνημονίων

Ως την πρώτη ΔΕΘ που μετά από οκτώ γίνεται «κάτω από τη σκιά των Μνημονίων», χαρακτήρισε την 83η Εκθεση ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα ευχήθηκε η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να συμμετάσχουν «στην μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος».

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε», τόνισε. «Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια χώρα διαφορετική. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις και το κυριότερο μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

«Σήμερα σε αυτήν την ιστορική 83η ΔΕΘ, δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ανάκαμψη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

* Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,

* Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

* Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια.

* Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά.

* Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δισ. καθαρές εισροές.

* Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ, κάτι που αναμένεται και φέτος.

Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε».

Παράλληλα, εν μέσω των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές υποστήριξε ότι «οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020».

Η δίκαιη ανάπτυξη

Περιγράφοντας ως βασικό στόχο τη «δίκαιη Ανάπτυξη» έθεσε ως πρώτο στόχο την «ανάκτηση της εργασίας» με μείωση της ανεργίας στο 10% εντός της επόμενης πενταετίας.

Όπως είπε αυτό απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

Πρώτον: Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερον: Στη προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να κάνει ότι απαιτείται για «μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα με στόχο στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, δήλωσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι το διοικητικό χάος, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η ανυπαρξία θεσμών και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών δεν ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά επιλογή γιατί έτσι μπορούσαν να ανθίσουν οι πρακτικές της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της αναξιοκρατίας.

Μεταρρυθμίσεις σε έξι τομείς

Έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

1) Η δημόσια διοίκηση: Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα, την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου.

2) Η λειτουργία των επιχειρήσεων: Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους, με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεω, με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019.

3) Η δικαιοσύνη: Με προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της, με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη

4) Ο χωροταξικός σχεδιασμός: Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021

5) Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή, τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκατ. ευρώ.

6) Την αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Επ αυτού ο πρωθυπουργός μίλησε για στοχευμένες πρωτοβουλίες τονίζοντας ότι «από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις ώστε να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας σε τουρισμό ή την ενέργεια κάνοντας αναφορά στους αγωγούς που σχεδιάζονται αλλά και σημειώνοντας ότι την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Αναφορά έκανε στην αγροτική παραγωγή, τη στήριξη της βιομηχανίας και τις υποδομές. Εβρισκόμενος μάλιστα στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά να λειτουργεί τον Νοέμβρη του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του.

Συλλογικές συμβάσεις και κατώτατος μισθός

Στα εργασιακά ο πρωθυπουργός μίλησε για την «εμφανή διαχωριστική γραμμή από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού, που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας».

Εκανε λόγο για δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα στη νέα φάση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στο κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία στην οποία όπως είπε υπήρξε «αναισθησία» της πολιτικής εξουσίας «εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Αφου περιέγραψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς, όπως είπε, με τις δωρεές τους δείχνουν την έμπρακτη στήριξη τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρας μας.

Αναφορικά με την παιδεία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για άλλη μια χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις και αυτό «αποδεικνύει την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος» τονίζοντας ότι «οι Άριστοι δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, Καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ.

Οι συντάξεις

Σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ο πρωθυπουργός θύμισε ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ το 2015 στα 2 δισ. για το 2018 «ενώ έχουμε θέσει στόχο οι δαπάνες μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ».

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα (στο οποίο αναγνώρισε ατέλειες και αδικίες που μπορούν τώρα να διορθωθούν) έδωσε έμφαση στο ότι υπάρχει πλέον πλεόνασμα και σηματοδότησε την κυβερνητική θέση να ανατραπεί η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων.

Όπως είπε: «Η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση και οι απόψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

»Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

»Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.

Το πακέτο ελαφρύνσεων

«Εχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια «αποτυπώνονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο: 3,5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022.

Έτσι, τόνισε, μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης «μερίσματος» για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

* Μέχρι το τέλος του έτους καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

* Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

* Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

* Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

* Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.

* Προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

* Επίσης από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

* Προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

* Τέλος από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Η Θεσσαλονίκη

Στην αναφορά του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης». Όπως είπε «σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης».

Όπως είπε «στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v