Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο Μητσοτάκη για το δημόσιο

Τι θα εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ. «Φωτιές» άναψε η αναφορά Χατζηδάκη στους συμβασιούχους. Οι προσλήψεις, οι απολύσεις και ο ρόλος των ιδιωτών.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για το δημόσιο

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η προαναγγελία από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη της διακοπής απασχόλησης των συμβασιούχων του δημοσίου, με τη λήξη της σύμβασής τους.

«Ομολόγησε πως το κόμμα του θα απολύσει όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου», ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, αν και το θέμα της μη ανανέωσης των εν λόγω συμβάσεων έχει αρκετές φορές διατυπωθεί από το γαλάζιο επιτελείο, ακόμα και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα (που θα επαναλάβει και στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο), ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει την πρόθεσή του από τη μία να μην προχωρήσει σε απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και από την άλλη να μη δεχθεί μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.

«Την καραμέλα των 'απολύσεων' την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα, δυστυχώς, το κράτος μεγαλώνει αντί να συμμαζεύεται, με πολλούς διορισμούς, οι οποίοι γίνονται δεξιά και αριστερά. Με πάρα πολλούς συμβασιούχους, τους οποίους ετοιμάζεται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει. Και όλα αυτά, φυσικά, γίνονται… Δεν πρόκειται να δεχθούμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, οι οποίες αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Αλλά δεν πρόκειται να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι θα αναγνωριστεί η δουλειά τους», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως τονίζει την ανάγκη συγκράτησης του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα και μείωσης των δαπανών και της σπατάλης.

Μείωση συμβασιούχων

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον δημόσιο τομέα προβλέπει την πιστή εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, καθώς και τη διαρκή μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, με στόχο το δημόσιο να στελεχωθεί κυρίως από μόνιμους υπαλλήλους.

Εκτίμησή του είναι πως σήμερα γίνονται προσλήψεις σε τομείς που δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη, κάτι που -εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- δεσμεύεται ότι θα αλλάξει άμεσα, κάνοντας προσλήψεις κατά κύριο λόγο στην υγεία, στους παιδικούς σταθμούς και στην παιδεία.

Πέραν των προσλήψεων, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη ανακατανομής του προσωπικού μέσα από τις διαδικασίες της κινητικότητας και της αξιολόγησης, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία, οι καλύτεροι θα επιβραβεύονται με μπόνους, ενώ όσοι μένουν πίσω θα εκπαιδεύονται. Παράλληλα, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας θα προβλέπει κυρώσεις για τους επίορκους, με φόντο και βασικό αξίωμα τη διαπίστωση ότι δημόσιο και ποιότητα θα πρέπει να συμβαδίσουν.

Από τις βασικές αλλαγές που σκέφτεται να εφαρμόσει είναι η είσοδος των ιδιωτών σε μια σειρά υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να ταυτίζεται κατ' ανάγκην το δημόσιο συμφέρον με το κρατικό και εκεί εντοπίζει τη μεγάλη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερά. Αν ένα δημόσιο αγαθό, εκτιμά, παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστολή να επιλεγεί αυτή η λύση.

«Εάν μια υπηρεσία θεωρηθεί ότι θα παρασχεθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα γίνει και οι υπάλληλοι θα μετατάσσονται με το σύστημα της κινητικότητας. Βασικός στόχος είναι ο φορολογούμενος να γλιτώσει λεφτά», σημειώνει η Πειραιώς, που ταυτόχρονα προγραμματίζει τη σύσταση ομάδας καταρτισμένων δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αναλάβουν ειδικό ρόλο για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v