Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας τον Ζάεφ, τις συντάξεις και τους επενδυτές

Την Τετάρτη, πλην απροόπτου, οι ανακοινώσεις Ζάεφ. Τα δύο σενάρια για τις ελληνικές κάλπες. Γιατί ήχησε «καμπανάκι» στο Μαξίμου από τις τραπεζικές αναταράξεις. Το «πολιτικό παιχνίδι» και η στόχευση του Γ. Στουρνάρα. Επενδυτικό σαφάρι στην Ασία από τον Ε. Τσακαλώτο. Συνάντηση με Κ. Λαγκάρντ (και) για τις συντάξεις.

Περιμένοντας τον Ζάεφ, τις συντάξεις και τους επενδυτές

Ένα τριπλό και δύσκολο στοίχημα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση στο επόμενο δίμηνο (το πολύ) προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η όποια ευφορία επέφερε η έξοδος από τα μνημόνια. Στην αντίθετη περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και με προφανή έκβαση.

Την ερχόμενη Τετάρτη, πλην απροόπτου, θα ανακοινώσει ο Ζόραν Ζάεφ τις αποφάσεις του. Οι πιθανότητες να βρει τους 8-9 βουλευτές από την αντιπολίτευση ώστε να «περάσει» από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, παραμένουν μικρές. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εκλογές τοποθετούνται την 25η Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ θα κάνει χρήση της μίνιμουμ προεκλογικής περιόδου των 45 ημερών που ορίζει ο νόμος.

Το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO στην εσωκομματική συνεδρίαση την Παρασκευή απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επίτευξης της αυξημένης πλειοψηφίας και συγκρότησε εκλογικό επιτελείο, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Αντίθετη άποψη έχουν (ή εκφράζουν δημοσίως) Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν να δηλώνει ότι θα βρεθεί η αυξημένη πλειοψηφία. Πρόσθεσε μάλιστα (μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα) ότι συνιστά στον κ. Ζάεφ να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κάτι, που, όπως σημείωσε, το έχει πει και προσωπικά στον ίδιο. Ως κίνητρο (σ.σ. προς τους 8-9 βουλευτές της αντιπολίτευσης που βολιδοσκοπούνται) εμφάνισε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ “το ερχόμενο καλοκαίρι”.

Το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, από τις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς ο χρόνος των ελληνικών εκλογών και …οι ανάσες που θα πάρει από τον Πάνο Καμμένο.

Εάν στη γείτονα στηθούν κάλπες στα τέλη Νοεμβρίου (ή στις αρχές Δεκεμβρίου) είναι προφανές ότι αλλάζει και το χρονοδάγραμμα βάσει του οποίου κινείται ο Αλέξης Τσίπρας.  Ακόμα και αν ο κ. Ζάεφ κερδίσει τις δικές του εκλογές και «τρέξει» τους χρόνους ώστε οι συνταγματικές αλλαγές να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει είτε να πάει στις ελληνικές εθνικές κάλπες με «φρέσκο» το ονοματολογικό ή να επιστρέψει στο αρχικό σενάριο για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Το Μαξίμου δεν δείχνει εσχάτως να ανησυχεί για την πρώτη εκδοχή. Κι αυτό διότι εκτιμά ότι οι αποκαλύψεις που αφορούν στη συνάντηση της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς «ξεσκεπάζουν» την διγλωσσία της στο θέμα. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχισθούν, αν και η τελευταία, που θέλει την συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ να έχει γίνει προγραμματισμένα στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και όχι «τυχαία σε ένα καφέ», έχουν προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο στην Πειραιώς.

«Θα ακυρωθεί το μέτρο για τις συντάξεις»

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι «δεν θα υπάρξουν μειώσεις», καθώς θα επέλθει άμεσα, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, η επίσημη συμφωνία με την Κομισιόν. Σύμφωνα με πηγές μάλιστα, αμέσως μετά τις συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση του νόμου που υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να ψηφίσει την περσινή άνοιξη μετά από αίτημα του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Μπαλί, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

«Πολιτικό παιχνίδι» η τραπεζική περιπέτεια

Με ανοιχτά τα παραπάνω (καίριας σημασίας) ζητήματα, το Μαξίμου έδειξε να αιφνιδιάζεται από το μίνι τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο την Τρίτη.

Η επίσημη κυβερνητική γραμμή ήταν ότι επρόκειτο για κερδοσκοπικό παιχνίδι, δεδομένου ότι την επομένη η κατάσταση έδειξε να ισορροπεί. Ωστόσο οι υπόνοιες για “πολιτικό παιχνίδι” το οποίο συντόνισαν η ηγεσία της ΝΔ και ο κεντρικός τραπεζίτης έγιναν ημιεπίσημες καταγγελίες μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό.

«Ο κύριος Στουρνάρας έδειξε περισσότερο, μεγαλύτερο ζήλο, θα έλεγε κανείς, να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Απλά νομίζω ότι σε θέματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο παρεμβατικός, είναι περισσότερο παρεμβατικός, από όσο πρέπει και σε θέματα που θα έπρεπε να δείξει μια μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, φαίνεται να σιωπά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Παρασκευή. Ενώ η εφημερίδα “ΑΥΓΗ” (κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε πρωτοσέλιδα ότι «Πολιτικό σορτάρισμα επιχειρεί η ΝΔ».

Σε κάθε περίπτωση, το «καμπανάκι» της εγρήγορσης ήχησε στο Μαξίμου διαψεύδοντας ορισμένα υπεραισιόδοξα στελέχη που πίστευαν πως μετά την έξοδο από το μνημόνια ο ουρανός θα ήταν ανέφελος.

Είναι ενδεικτικό ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έσπευσε, μεσούσης της τραπεζικής κρίσης, να δημοσιοποιήσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος προκειμένου να τον ευχαριστήσει για ένα αισιόδοξο επενδυτικό νέο: τη συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη διοίκηση της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), ώστε η τελευταία να επεκτείνει την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέχρι το 2025.

Η είδηση κρίθηκε ιδιαίτερα θετική, καθώς στόχος της EBRD είναι να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επενδυτικό σαφάρι στην Ασία

Προς άγραν επενδυτών δε, βρίσκεται ήδη στην Ασία ο κ. Τσακαλώτος, με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ. Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει επίσκεψη στην Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων.

Η συγκυρία θεωρείται κρίσιμη λόγω των νέων ευρω-ιταλικών αναταράξεων, οπότε όλες οι κινήσεις των κυβερνητικών επιτελών θα αποβλέπουν στο να μην πληγούν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα από την έκβαση αυτών των αναταράξεων. Και, μάλιστα, σε μία χρονική στιγμή που το οικονομικό επιτελείο περιμένει το «καλό σινιάλο» για μία «αποδοτική και όχι επικοινωνιακή» έξοδο στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v